جهانگردی

مسجد پادشاهی پاکستان

مسجد پادشاهی پاکستان

مسجد پادشاهی پاکستان یک جاذبه توریستی مهم و یک نمونه کاملی از معماری دوره مغول در این کشور برای گردشگران محسوب می شود. بنایی دیدنی و جذاب که در سال 1673 میلادی به فرمان امپراطور مغول اورنگ زیب در لاهور پاکستان ساخته شد. این مسجد بنایی زیبا و معروف در شهر لاهور است و از جمله بناهایی است که با گذشت زمان هرگز قدیمی نمی شود. چرا که مسجد پادشاهی همانند آیینه تمام نمایی است که فرهنگ و هنر اصیل پاکستانی را نشان می دهد.

از نظر جغرافیایی نیز این مسجد در شهر لاهر مرکز استان پنجاب پاکستان قرار دارد و اگر بخواهیم ریز شویم بایستی بگوییم که مسجد مذکور در غرب قلعه لاهور در امتداد حومه شهر برج و بارو دار لاهور قرار دارد. هم اکنون نیز به عنوان یکی از لندمارک های بسیار معروف این شهر به حساب می آید. در ادامه نیز با ما در سایت سفیران سفر همراه باشید تا با یکی از زیباترین مساجد جهان اسلام آشنا شوید.

درباره مسجد پادشاهی پاکستان

مسجد پادشاهی یا Badshahi Mosque مسجد بزرگ و باشکوه بازمانده از دوره حاکمیت مغول ها بر کل شبه قاره هند می باشد. مسجدی دارای گنبدها و مناره های متعدد که که در شهر لاهور مرکز استان پنجاب پاکستان قرار دارد. این مسجد درست در غرب قلعه لاهور در امتداد شهر برج و بارودار لاهور واقع شده است و هم اینک نیز به عنوان یکی از لندمارک های بسیار معروف شهر لاهور قلمداد می شود. از جمله مشخصات این مسجد بزرگ می توان به وجود 3 گنبد و 8 مناره اشاره کرد. همچنین این مسجد ظرفیت 100000 نمازگذار را نیز دارد.

تاریخچه مسجد پادشاهی پاکستان

همانند اکثر بناهای تاریخی- مذهبی موجود در کشور پاکستان، مسجد پادشاهی نیز توسط امپراطور مغول بین سال های 1671 و 1673 میلادی ساخته شد. مسجدی که از سال 1673 تا 1986 میلادی نیز به عنوان بزرگترین مسجد جهان شناخته می شد. این مسجد با نمای بیرونی که با ماسه سنگ قرمز کنده کاری شده همراه با سنگ مرمرتزیین شده نمونه مهم و معروفی از معماری مغولی به حساب می آید. جالبتر اینکه بدانید این مسجد همچنان نیز بزرگترین مسجد دوره مغولی و سومین مسجد بزرگ در کشور پاکستان قلمداد می شود.

اما پس از سقوط امپراطوری مغول، امپراطوری بریتانیا از این مسجد به عنوان یک پادگان نظامی استفاده کرد و حالا نیز یکی از جاذبه های آیکونیک و بسیار زیبای این کشور قلمداد می شود.

تاریخچه مسجد پادشاهی پاکستان

موقعیت جغرافیایی مسجد پادشاهی در پاکستان

این مسجد در نزدیکی شهر برج و بارو دار لاهور قرار دارد. ورودی این مسجد در ضلع غربی باغ حاضوری مستطیلی شکل قرار دارد و روبروی دروازه عالمگیری معروف قلعه لاهور واقع شده است، همچنین مسجد مذکور کنار دروازه روشنای (یکی از 13 دروازه اصلی شهر لاهور) قرار دارد. در نزدیک ورودی این مسجد نیز مزار محمد اقبال لاهوری شاعر برجسته پاکستانی و موسس نهضت پاکستان قرار دارد که نهایتا منجر به ایجاد پاکستان به عنوان سرزمینی برای مسلمانان هند بریتانیا شد. همچنین در نزدیکی ورودی مسجد، مزار سر سیکاندر حایات خان وجود دارد که به خاطر نقش حیاتی اش در حفظ و بازسازی این مسجد معروف است.

معماری مسجد پادشاهی پاکستان

در همین ابتداء باید به این نکته معترف شد که در بین شهرهای مختلف پاکستان، لاهور جزء شهرهایی است که بیشترین تاثیر را از سبک معماری ایرانی گرفته است. در این مورد مثلا از جمله بناهای قدیمی می توان به مسجد وزیر خان اشاره کرد که با کاشی کاری سبک کاشان تزیین شده است. اما مسجد پادشاهی پاکستان از این سبک معماری فاصله گرفته ا ست. چرا که اورنگ زیب پلان معماری مشابه همان پلان انتخابی شاه جهان در دهلی برای ساخت جاما مسجد را انتخاب کرد. بنابراین در ساخت هر دو مسجد از ماسه سنگ قرمز رنگ همراه با خاتم کاری مرمر سفید استفاده شد که بدین صورت از طراحی متداول مسجد در لاهور که دکوراسیون با کاشی کاری های ظریف انجام می شد، فاصله می گیرد. علاوه بر خاتم کاری های سنگی و نیز مرمرهای حجاری شده همچنین برای زیبایی و تاثیرگذاری بیشتر بر روی برخی دیوارهای داخلی مسجد پادشاهی شامل فرسکوها (نقاشی های دیواری) مربوط به دوره مغولی است.

معماری مسجد پادشاهی پاکستان

نحوه دسترسی به مسجد پادشاهی پاکستان

مسجد پادشاهی پاکستان از جمله بهترین و زیباترین بناهای مذهبی- تاریخی کشور پاکستان به حساب می آید. بنایی که نام آن را می توان در لیست برترین و معروفترین جاذبه های توریستی کشور پاکستان هم مشاهده کرد. این مسجد در استان پنجاب، شهر لاهور، شهر برج و بارو دار لاهور (بافت تاریخی شهر) قرار دارد. مسجدی که بازدید از آن برای همگان رایگان است. معمولا نیز در طول ایام هفته از ساعت 8 صبح تا 8 عصر باز است.

پاکستان Pakistan کشوری در جنوب آسیاست که به دلیل وجود جمعیت حدود 242 میلیونی پنجمین کشور پر جمعیت جهان نیز شناخته می شود. کشوری که با کشور ما نیز همسایه است. این کشور به سبب تاریخ کهن و فرهنگ والای خود دارای جاذبه های فرهنگی مختلفی مثل مسجد پادشاهی، مسجد شاه فیصل، قلعه لاهور، شهر باستانی موهنجو دارو، دریاچه سیف الملوک، ناران کاغان، دره سوات، دریاچه آتاباد و غیره می باشد. به منظور آشنایی بیشتر با کشور پاکستان و شرایط مسافرت به این کشور آسیایی می توانید از خدمات مشاوره رایگان مجموعه سفیران سروش سعادت بهره گیرید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *