اگر عاشق غذاهای تند و تیز هستید پس حتما غذاهای محلی خوزستان مثل قلیه ماهی و قلیه میگو، فلافل، حمیس توله، نافله، پاکوره و غیره را امتحان کنید. در کل غذاهای محلی این خطه از کشورمان را می توان به دو دسته غذاهای دریایی و غیردریایی تقسیم بندی کرد. به هر حال در هر غذای بومی خوزستان می توان ترکیبات مخلفی از جمله ماهی، انواع سبزیجات محلی، رب انار، نخو و ادویه جات را مشاهده کرد که هریک از آنها خاصیت مخصوص به خود را دارد. خوزستان استانی در جنوب غربی ایران با تاریخ و تمدنی غنی که در طی اعصار مختلف از دوره هخامنشیان تا انقلاب اسلامی و جنگ تحمیلی نقش و تاثیر شگرفی در شکل گیری تمدن با شکوه ایرانی داشته است. شما عزیزان می توانید سوالات تخصصی خود درباب جاذبه های مهم و نیز شرایط سیر و سفر در خوزستان و هر نقطه از ایران و جهان را با ما در مجموعه سفیران سفر مطرح کنید.
قلیه ماهی از غذهای محلی و تند خوزستان
گل سرسبد و از معروفترین غذاهای محلی خوزستان می توان به قلیه ماهی اشاره کرد که یک غذای مخصوص خطه جنوب است. قلیه ماهی یک خورش سنتی و بومی خوزستان است که در تهیه آن از مواد مختلفی مثل ادویه جات، رب انار، پیاز، روغن، ماهی، نمک، سیر، زردچوبه، سبزی قلیه یعنی سبزیجاتی مثل شنبلیله و گشنیز و نیز تمبر هندی استفاده می شود. معمولا ماهی مو.رد استفاده برای طبخ و تهیه این غذای سنتی شامل یکی از انواع ماهی هایی مثل شوریده، هامور، میش ماهی، شوریده یا شیر ماهی است. اما طرز تهیه قلیه ماهی به این صورت است که:
- ابتداء پیاز حلقه شده را در روغن تفت داده.
- سبزیجات و سیر خرد شده را به آن افزوده و می پزند.
- در مرحله بعدی نیز ماهی و ادویجات را افزوده و تفت می دهند.
- نهایتا رب انار و شیره تمبر هندی به آن اضافه کرده و قلیه ماهی را بعد از 30 دقیقه آماده می کنند.
فلافل از غذاهای محلی پرطرفدار خوزستان
یکی از غذاهای پرطرفدار جنوب که دیگر نام و آوازه آن در همه جای ایران شناخته شده است، فلافل خوزستان است. باید بدانید که فلافل خوزستان با فلافل تهران تفاوت زیادی ندارد جز اینکه فلافل خوزستان به دلیل استفاده از انواع ادویجات بسیار تند و آتشین است و این بخاطر ذائقه خوزستانی هاست. طرز تهیه فلافل خوزستان نیز آسان بوده و در تهیه آن ابتداء نخود را خیسانده و سپس حسابی له کرده و به آن آرد نخودچی،تخم مرغ، سیر، فلفل سیاه، جعفری، زیره سبز و تخم کشنیز اضافه می کنند. معمولا فلافل را به شکل دایره ای درست کرده و سرخ کرده و لای نان ساندویچ با ترشی سرو می کنند. از بهترین ترشیجات برای خوردن بهمراه فلافل می توان به ترشی بادمجان، انبه و یا ترشی میوه اشاره کرد.
نافله جزء غذاهای محلی خوزستان
این غذا یک غذای محلی است که دو ویژگی مهم دارد. ویژگی اول اینکه در تهیه این غذا حتما از گوشت چرخ کرده استفاده می شود و ویژگی دوم نیز شیرین بودن طعم این غذاست که به خاطر استفاده از شکر در ترکیبات این غذا می باشد. نافله از موادی مثل آرد نخودچی، شکر، سرکه، نعناع خشک، پیاز، گوشت چرخ کرده، زردچوبه و غیره تشکیل شده و معمولا نیز به صورت کوفته های کوچک درآورده و می پزند. این غذای محلی غالبا با برنج سرو می شود. اما طرز تهیه نافله به این صورت است که:
- ابتداء گوشت چرخ کرده به همراه پیاز رنده شده و آرد نخود چی و ادویجات و مقداری آب ترکیب و تفت داده میشود.
- در مرحله بعدی نیز پیاز نگینی را همراه با مقداری زردچوبه سرخ کرده و به آن هم شکر، سرکه و نعناع و مقداری هم آب اضافه کرده و بخ مدت 20 دقیقه می جوشانند.
- سپس نافله های سرخ شده را درون مایع مذکور ریخته و بعد از حدود نیم ساعت نافله ها آماده سرو می شوند.
حمیس توله از غذای گیاهی مردم خوزستان
برخی از افراد به دلیل داشتن برنامه رژیم غذایی علاقه مند مصرف غذاهای گیاهی هستند و یکی از غذاهای گیاهی خاص استان خوزستان نیز حمیس توله است. ابتدا باید بدانید که توله یا پنیرک اسم گیاه بومی استان خوزستان است و طرفداران زیادی نیز دارد. معمولا پنیرک هم در غذا استفاده شده و هم اینکه خاصیت دارویی داشته و بصورت دمنوش مورد استفاده قرار می گیرد.
جهت تهیه این غذا ابتداء ساقه های خرد شده توله را در آب ریخته و آبپز می کنند و پس از پخته شدن آن را در ظرفی با پیاز، سیر سرخ شده، زرد چوبه، پودر لیمو، فلفل و نمک مخلوط می کنند. در مرحله بعدی این کار نیز به این مواد رب انار نیز اضافه می کنند تا این غذای محلی خوش طعم شود. ظاهر این غذا بی شباهت به قورمه سبزی نیست و غالبا نیز با نان و یا برنج نیز سرو می شود.
پاکوره از غذاهای محلی معروف خوزستان
یکی دیگر از غذاهای محلی خوزستان، پاکوره است که معمولا هم به عنوان میان وعده مصرف می شود. معمولا پاکوره از مخلوط موادی مثل آرد سفید، پیاز، آرد نخود، نمک و آب، تخم مرغ، زرد چوبه، ادویه کاری درست می شود. سپس مواد مذکور در ظرف خاصی هم زده شده و دقیقا مثل کوکو در ماهیتابه سرخ و بعدا آماده سرو می شود. ضمنا باید به این نکته نیز اشاره کرد که پاکوره را در روغن سرخ کرده و به عنوان میان وعده با سس یا ماست مصرف می کنند. علاقه مندان و متقاضیان سفر به خوزستان یا کشورهای برتر دنیا برای ارزیابی دقیق صلاحیت و شرایط خود می توانند با کارشناسان متخصص مجموعه سفیران سفر در ارتباط باشند.