تهران

عمارت سلطان بیگم در تهران

عمارت سلطان بیگم در تهران

عمارت سلطان بیگم در تهران با قدمت تاریخی 150 الی 200 ساله یکی از بناهای دوره عصر قاجاریه در این کلانشهر محسوب می شود. این بنای زیبا و فاخر برجا مانده از عصر قاجاریان هم اکنون به عنوان خانه فرهنگ بازار تهران شناخته می شود و یکی از گزینه های بازدید گردشگران داخلی و خارجی نیز محسوب می شود. اما آنچه که باعث حیرت بازدیدکنندگان این بنای تاریخی می شود، سبک معماری به کار رفته در طراحی داخلی این عمارت مخصوصا تالار آیینه آن می باشد که زیباترین بخش از عمارت نیز محسوب می شود. در همین زمینه علاقه مندان به ایرانگردی و تهرانگردی نیز می توانند سوالات توریستی خود را با مشاورین مجموعه سفیران سفر در میان بگذارند.

تاریخچه بنای عمارت سلطان بیگم در تهران

همان طوری که در مطالب فوق هم بدان اشاره شد، عمارت سلطان بیگم در تهران در عصر قاجاریان بنا شده است. گویا این عمارت مجلل و زیبا توسط خانمی با نام سلطان بیگم شجاعی از آشنایان ناصر الدین شاه بنا شده و ایشان نیز این عمارت را به یکی از فرزندان خود به نام تقی شجاعی واگذار کرده است. اما تقی شجاعی نیز به سال 1326 این عمارت زیبا را به فردی به نام نیرنما می فروشد و از آن زمان به بعد نیز عمارت سلطان بیگم در اختیار خانواده نیرنما قرار می گیرد. با اینکه خانواده نیرنما بعدا تغییراتی جزئی در این عمارت ایجاد کردند اما بخشهای اصلی عمارت همچنان بلاتغییر باقی مانده و اکنون هم به عنوان خانه فرهنگ بازار تهران با وجود حدود 6000 جلد کتاب معروف است.

تالار آیینه عمارت سلطان بیگم در تهران

تصاویر فوق نشانگر نماهای بسیار زیبا و جذاب از طراحی اندرونی این عمارت مخصوصا تالار آیینه عمارت سلطان بیگم در تهران می باشد.

معماری عمارت سلطان بیگم در تهران جاذبه اصلی آن

در همان نگاه اول، عمارت مذکور از یک طراحی خاصی برخوردار است. این عمارت زیبا از یک پلان به شکل U برخوردار است. ورودی این عمارت در ضلع شرقی واقع شده و در 3 ضلع دیگر عمارت نیز بناهایی در اطراف حیاط مرکزی قرار گرفته اند. جالب است بدانید که سطح حیاط این عمارت بسیار پایین تر از سطح کوچه قرار داشته و برای دسترسی به این عمارت بایستی 13 پله را به پایین بیایید. با ورود به حیاط این عمارت در ابتداء نگاهتان به یک حوض مستطیلی شکل کوچک می افتد و پس از آن در سه ضلع حیاط می توانید بناهایی با نمای آجری و نیز پنجره های چوبی عمارت را مشاهده کنید.

مرکز بنای غربی در واقع همان تالار آیینه این عمارت می باشد که در بالای آن نیز بادگیرها قرار دارند. این بادگیرها را می توان در 2 سمت تالار آیینه مشاهده کرد. در واقع این طرز ساخت بنا از نمادهای سبک معماری زمان قاجار به شمار می رود. مخصوصا اینکه بعد از پله ها حوض کوچک وسط حیاط قرار می گیرد و بناها حول حیاط در سه ضلع آن توسعه می یابند. با اینکه در طول سالیان متمادی، تغییرات زیادی در این عمارت حاصل شده اما تزئینات ارزشمند تاریخی را همچنان می توان در تالار آیینه مشاهده و از زیبایی خیره کننده و چشم نواز آن بهره برد.

معماری عمارت سلطان بیگم در تهران جاذبه اصلی آن

چکیده زیبایی های عمارت سلطان بیگم در تالار آیینه

یکی از محدود بخش های این عمارت که از گزند تغییرات در امان مانده، همین تالار آیینه می باشد. همان طوری که در مطالب پیشین نیز گفته شد، بادگیرها جهت خنک سازی ساختمان در این تالار ساخته شده است. همچنین این تالار به دلیل وجود آیینه کاری های قطار بندی و مقرنسی همچنان باعث ایجاد بهت در بیننده می شود. در واقع اوج هنر و معماری عصر قاجاریان را در تالار آیینه عمارت سلطان بیگم به وضوح می توان مشاهده کرد.

اگر شما نیز این عمارت زیبا و شگفت انگیز را از نزدیک دیده باشید، تایید می کنید که زیباترین جای این عمارت همان تالار آیینه می باشد. در این تالار شما می توانید آیین کاری های بسیار زیبا و جذابی را به صورت قطاربندی و نیز مقرنس همراه با سبک های مختلف نقاشی اروپایی و ایرانی روی آیینه و گچ مشاهده کنید. معمولا نقش و نگارهای موجود در این عمارت نقش و نگار گل و گیاه می باشد. به این موارد بایستی پوشش سقف را هم اضافه کنیم که بصورت قاب بندی های چوبی طراحی شده و نیز درهای چوبی با طرح و نقش گل و گیاه نیز در تالار آیینه مشاهده می شود.

چکیده زیبایی های عمارت سلطان بیگم در تالار آیینه

کاربری فعلی عمارت سلطان بیگم در تهران

از زمانی که عمارت سلطان بیگم به خانواده نیرنما فروخته شده است، این عمارت و مخصوصا تالار آیینه آن به دقت محافظت شده و به همین دلیل این بخش از عمارت به صورت دست نخورده باقی مانده است. جالب است بدانید که این عمارت تا سال 1376 تحت مالکیت خانواده نیرنما بوده و جنبه مسکونی داشته است. اما از سال 1376 این عمارت توسط شهرداری تهران خریداری و مورد بازسازی قرار می گیرد. از آن پس این عمارت به عنوان خانه محله، کانون کارآفرینی و در آخر نیز به عنوان خانه فرهنگ بازار تهران استفاده شده است. ضمنا برای دسترسی و بازدید از این عمارت به اطلاعات زیر توجه نمائید:

اطلاعات دسترسی و بازدید از این عمارت
زمان بازدید از ساعت 9 الی 17 بعد از ظهر و روزهای پنجشنبه از ساعت 9 الی 13
آدرس عمارت تهران، میدان امام خمینی، اول خیابان امیر کبیر؛ خیابان ناظم الاطبا جنوبی، کوی دشتی، کوچه کمالی، خانه موزه بازار تهران (عمارت سلطان بیگم در تهران)

هموطنان گرامی متقاضی سفر به برترین کشورهای جهان در سال 2023 برای اخذ اطلاعات تکمیلی درباب ویزای توریستی می توانند با کارشناسان مجرب و وکلای حرفه ای مجموعه سفیران سفر در ارتباط باشند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *