صومعه ساناهین در ارمنستان به همراه صومعه هاقپات از صومعه های باستانی ارمنستان می باشد که در لیست میراث جهانی یونسکو نیز به ثبت رسیده است. صومعه ساناهین صومعه ارمنی احداث شده در قرن 10 میلادی در استان لوری ارمنستان مباشد. نام ساناهین نیز در زبان ارمنی به صورت این صومعه قدیمی تر از صومعه دیگری است ترجمه شده است. شاید دلیل نامگذاری نیز این باشد که این صومعه قدیمی تر از صومعه مجاور یعنی صومعه هاقپات است. همچنین صومعه مذکور از کلیساهای سنت آستاواتسیان و سورب آمناپرکیخ همراه با دهلیزها، سالن ها، نمازخانه، کتابخانه، برج ناقوس، قبرهای خانوادگی موجود در آنها تشکیل شده است.
صومعه ای که در ساخت آن از سنگ بازالت روشن استفاده شده و به سبک معماری ارمنی احداث شده است. این صومعه در مقایسه با صومعه هاقپات از تعداد گردشگران زیادی هم برخوردار است. شاید دلایل این امر را نیز می توان در زیبایی مجموعه صومعه ساناهین در مقایسه با صومعه هاقپات و نیز وجود تعداد زیادی از آژانس های تور در این منطقه دانست. صومعه مذکور متعلق به کلیسای مرکزی ارمنستان است. گروه کارشناسان مجموعه سفیران سفر در همین مقاله شما را با جزئیات و مطالب جذابی درباره صومعه ساناهین آشنا می کنند.
تاریخچه ساخت صومعه ساناهین در ارمنستان
اولین کلیسای صومعه، کلیسای سورب آستاواسیان می باشد که در قرن دهم ساخته شد. این دوره مقارن با پادشاهی عباس اول باگراتونی می باشد. در سال 966 نیز پادشاه آشوت سوم و ملکه خسرووانویش کلیسای ساویور مقدس را ساخت. اما در سال 979 بنا به دستور پادشاه سمبات دوم، مجموعه صومعه ساناهین به مرکز اسقف اعظم جدید پادشاهی کویروکیان تبدیل شد. در طی حملات سلجوق و تحت پادشاهی آنها که از نیمه دوم قرن 11 شروع شد، صومعه ساناهین (Sanahin Monastery Complex in Armenia) یک دوره خیلی بدی را تجربه کرد. اما در طی قرون 12 و 13 و تحت پادشاهی حاکمان ارمنی شرایط این صومعه بهتر و بهتر شد. در قرون 14 و 15 نیز هنر نوشتاری یک دوره طلایی را در این صومعه تجربه کرد و حدود 35 کتاب قدیمی در این صومعه نگهداری شد. تصاویری از ساختمان صومعه ساناهین در ارمنستان، طراحی داخلی و نیز کتابخانه آن را در زیر مشاهده می کنید:
لازم به یادآوری است که در اواسط قرن 17، در طی رهبری اسقف اعظم سرگیس آرگوتیان، سازه های اصلی صومعه که توسط زمین لرزه آسیب دیده بود مجددا بازسازی شد. در ادامه نیز در سال 1831 اسقف اعظم هاروتیان تیر بارسگویانت رهبر قبیله ای صومعه یک چشمه ای را نزدیک دیوار شمالی ساخت، کتب قدیمی را دسته بندی و بناهای این صومعه را بازسازی کرد. اما در اوایل قرن 20 فعالیت این صومعه متوقف شد. در طول حاکمیت شوروی نیز این صومعه به عنوان بنای تاریخی و فرهنگی محسوب می شد. نهایتا نیز در سال 1998 بنا به تصمیم دولت جمهوری ارمنستان مدیریت صومعه ساناهین به کلیسای مادر می بیند اچمیادزین مقدس واگذار شد.
معماری صومعه ساناهین در ارمنستان
در واقع معماری مجموعه صومعه ساناهین در طول سه قرن تشکیل شده و صومعه ای شده که ما اکنون شاهد آن هستیم. هر ساختمان جدید در این صومعه با مدنظر قرار دادن نقش عملکردی، فضا و ویژگی های سبکی بناهای قبلی ساخته شده است. این مجموعه خود شامل کلیساهای سنت آستاواتسیان و سورب آمناپرکیخ همراه با دهلیزها، سالن ها، نمازخانه، کتابخانه، برج ناقوس، قبرهای خانوادگی موجود در آنها می باشد. مصالح اصلی ساختمانی مورد استفاده برای ساخت این صومعه بازالت صیقل خورده خاکستری مایل به روشن است که غالبا هم برای ساخت بام صومعه استفاده شده است، همچنین اشکال معماری و دکوراسیون این صومعه ساده بوده و بر درها، سقف، ستون ها و سطوح صاف دیوار تاکید می کند.
اما وضعیت هنری فضاهای داخلی صومعه ساناهین در ارمنستان با ترکیبی از بام ها، بخش ها، طاق های قوسدار، گنبدها همراه با ساختار ساده، متقارن و منطقی ستون های حامل آنها ایجاد شده است. اما درباره سبک معماری این صومعه نیز باید به عرض برسانیم که سبک به کار رفته در این بنا نیز مثل اغلب صومعه ها و کلیساهای کشور ارمنستان به سبک معماری ارمنی است. و همان طوریکه در مطالب فوق هم گفته شد، صومعه ساناهین همراه صومعه هاقپات از صومعه های باستانی کشور ارمنستان به سال 1996 در لیست میراث جهانی یونسکو نیز به ثبت رسیده است.
امتیازات سفر به ارمنستان 2023 چیست؟
ارمنستان از دیرباز به علت داشتن موقعیت جغرافیایی خاص در منطقه قفقاز و نیز داشتن فرهنگ و تمدن باستانی مورد توجه گردشگران خارجی بوده است. در سال های اخیر نیز هموطنان ایرانی برای سیر و سیاحت و گشت و گذار معمولا ارمنستان را به عنوان مقصد توریستی خود انتخاب می کنند. ارمنستانی که هم به سبب وجود جذابیت های تاریخی و هم به علت وجود جذابیت های طبیعی خود معروف است. از معروفترین این جاذبه ها می توان به صومعه گغارد، صومعه تاتو، معبد گارنی، میدان جمهوری، کاسکاد، صومعه ساناهین در ارمنستان، دریاچه سوان و غیره اشاره نمود. اما علاوه بر موارد مذکور سفر به ارمنستان برای ایرانیان امتیازات مختلفی دارد که در زیر بدان اشاره می شود:
ایرانیان فقط با ارائه پاسپورت ملی خود می توانند از کشور ارمنستان دیدن کرده و تا حداکثر 90 روز نیز امکان اقامت در همین کشور را دارند. عزیزان می توانند با اخذ مشاوره از تیم وکلای مجرب مجموعه سفیران سفر خود را برای سفر به ارمنستان و اخذ ویزای توریستی این کشور آماده کنند.