صومعه خور ویراپ در ارمنستان یکی از جاذبه های توریستی مهم استان آرارات و جاذبه زیارتی و مکان مقدس برای کلیسای جاثلیقی ارمنستان محسوب می شود. تاریخچه جاذبه مذکور به معبد پاقان برمی گردد که زمانی قبل از رواج مسیحیت در اینجا برپا بوده است. بنابراین در اثر درگیری ارمنیان و پارتیان، سنت گریگوری روشنگر توسط تیردات سوم دستگیر و به مدت 14 سال در سیاه چاله ای در همین صومعه خور ویراپ انداخته شد. پس از آزادی سنت گریگوری و به کوشش او کشور ارمنستان به اولین ملت مسیحی دنیا تبدیل شد.
در ادامه نیز پادشاه نرسی سوم ملقب به نرسی سازنده به سال 642 سنگ بنای صومعه خور ویراپ را با ساخت کلیسایی در مکان فعلی این صومعه گذاشت. کلیسایی که بر اثر زلزله تخریب شد و چندین بار بازسازی شد تا اینکه در سال 1662 ساخت کلیسای موسوم به سنت آستواتساتسین در اطراف خرابه های کلیسای قدیمی شروع شد و به مرور صومعه، حجره های روحانیون و بناهای دیگر به آن اضافه شد. سیاه چاله هنوز هم در این صومعه وجود داشته و گردشگران برای بازدید از آن با نردبان به پایین می روند. اطلاعات کامل توریستی و مسافرتی درباب کشور ارمنستان را با تماس ازطریق مجموعه سفیران سفر به دست آورید.
خور ویراپ صومعه ای در دامنه کوه آرارات
صومعه خور ویراپ صومعه ای ارمنی واقع در دشت آرارات ارمنستان نزدیک مرز بسته با ترکیه و در حدود 8 کیلومتری جنوب آرتاشات استان آرارات در قلمرو آرتاخاتای باستانی قرار دارد. این صومعه میزبان همایش خداشناسی و اقامتگاه جاثلیق های ارمنی است. جالب است بدانید که ساخت خور ویراپ به عنوان صومعه و جاذبه زیارتی به سنت گریگوری روشنگر نسبت داده می شود که توسط شاه تیریدات سوم به مدت 14 سال در اینجا زندانی شد. بعدا سنت گریگوری مربی مذهبی پادشاه شد و آنها فعالیت مذهبی گسترده ای را در کشور رهبری کردند.
بنابراین کارهای آنها سریع نتیجه داد و در سال 301 ارمنستان اولین کشور در جهان شد که به عنوان یک ملت مسیحی شناخته می شد. پس ابتداء کلیسایی به سال 642 در جاذبه خور ویراپ توسط نرسی سوم سازنده به نشانه احترام به سنت گریگوری ساخته شد. در طی قرون بعدی نیز این کلیسا به دفعات بازسازی شد. اما در سال 1662 بود که کلیسای موسوم به سنت آستواتساتسین در اطراف خرابه های کلیسای قدیمی، صومعه، سالن غذاخوری و حجره های روحانیون ساخته شد. حالا این صومعه به یکی از جاذبه های زیارتی پربازدید در ارمنستان تبدیل شده است. تصویری از خور ویراپ را در سه نمای متفاوت مشاهده می کنید:
موقعیت جغرافیای صومعه خور ویراپ در ارمنستان
قبل از هر چیزی بایستی بدانید که خور ویراپ نزدیک لوسارات از توابع استان آرارات ارمنستان قرار دارد. این صومعه دقیقا بر روی تپه ای در روستای پوکر ودی قرار داشته که از بزرگراه اصلی حدود 4 کیلومتری فاصله دارد. در واقع فاصله صومعه خور ویراپ با مرز کشور ترکیه در حدود 100 متر می باشد. مرزی که با سیم خاردار قطوری مشخص بوده و توسط پایگاه های نظامی روسی محافظت می شود. در زیر تصویری از صومعه خور ویراپ در ارمنستان در کنار مرز ترکیه را مشاهده می کنید:
همان طوری که در تصویر فوق نیز مشاهده شد، مراتع سرسبز و تاکستان های انگور دشت آرارات این صومعه را دربرگرفته اند و تماشای صومعه با پس زمینه ای از کوه آرارات جذابیت خاص خود را دارد. ضمنا رودخانه ارس نیز در حوالی این صومعه قرار داشته و آنطرف صومعه نیز شهر آرالیغ ترکیه قرار دارد.
تاریخچه ساخت صومعه خور ویراپ در ارمنستان
تاریخچه مکان مذکور به معبد پاقان برمی گردد که زمانی قبل از رواج مسیحیت در اینجا برپا بوده است. در واقع یک ملاقات مهمی در خور ویراپ بین گریگوری، پسر اشراف پارتیان و پادشاه تیردات سوم انجام شد. چرا که پارتیان و ارمنی ها دائما در حال جنگ با هم بودند و این ملاقات بسیار مهم بود. در این ملاقات تیردات خواست تا گل هایی را در معبد پاقان بگذارد و گریگوری مجبور شد تا اعتراف کند که او مسیحی است. پس سنت گریگوری روشنگر توسط تیردات سوم دستگیر و به مدت 14 سال در سیاه چاله ای در همین مکان صومعه خور ویراپ انداخته شد. پس از آزادی سنت گریگوری و به کوشش او کشور ارمنستان به اولین ملت مسیحی دنیا تبدیل شد و خود تیردات نیز در سال 301 به دین مسیحیت گروید.
در سال 642 نیز جاثلیق نرسی معروف به نرسی سازنده هم کلیسایی با سنگ آهک سفید در بالای تپه ای در همین مکان خور ویراپ ساخت. کلیسایی که بر اثر زلزله تخریب شد و چندین بار نیز بازسازی شد تا اینکه در سال 1662 ساخت کلیسای موسوم به سنت آستواتساتسین در اطراف خرابه های کلیسای قدیمی شروع شد و به مرور صومعه، حجره های روحانیون و بناهای دیگری به آن اضافه شد. بنابراین صومعه خور ویراپ فعلی در ارمنستان توسعه همان کلیسای آستواتساتسین می باشد. ضمنا سیاه چاله محل نگهداری سنت گریگوری در همین جاذبه هنوز هم پابرجاست و گردشگران می توانند از آن بازدید کنند.
جاذبه های صومعه خور ویراپ در ارمنستان چیست؟
در همین ابتدا جالب است بدانید که خور ویراپ در زبان ارمنی به معنای سیاه چاله عمیق است و دلیل این نامگذاری نیز به خاطر حبس سنت گریگوری روشنگر در این سیاه چاله بوده است. سیاه چاله ای که 6 متر عمق داشته و 4 متر نیز عرض آن می باشد. تصور کنید که سنت گریگوری به مدت 14 سال در این سیاه چاله زندانی بوده است. بازدید گردشگران از این سیاه چاله از طریق نردبان موجود در این جاذبه امکان پذیر است. از دیگر جاذبه های این صومعه معماری آن با گنبد و هشتی دوازده جهتی و نیز تاکستان های انگور در اطرافش می باشد. نمایی نزدیک از صومعه خور ویراپ را در زیر مشاهده می کنید:
مشاوره های تخصصی دریافتی از مجموعه سفیران سفر شما را در انتخاب درست و دقیق یکی از بهترین روش ها برای سفر به ارمنستان و نیز تکمیل پروسه اقامتی کمک می کند.