خرابه های رومی در جرش اردن بزرگترین و جذاب ترین جاذبه تاریخی این کشور محسوب می شود که علاقه مندان فراوانی دارد. این خرابه ها در واقع مجموعه ای از دروازه ها، اراضی آباد شده، معابد و تئاترها بوده اند که از دوران تسلط رومی ها در این مکان باقی مانده اند. از مهمترین آثار برجامانده در این خرابه های باستانی برای بازدید گردشگران می توان به طاق هادریان، میدان ارابه رانی یا هیپودروم، دروازه بزرگ جنوبی، میدان شهر (فوریوم)، معبد زئوس، تئاتر جنوب و معبد آرتمیس اشاره نمود. عزیزان به منظور آخرین اطلاعات گردشگری همانند انواع جاذبه های توریستی و تفریحی و نیز مدارک لازم برای انجام یک سفر توریستی جذاب می توانند با مجموعه سفیران سفر در تماس باشند.
درباره جرش اردن؛ پمپئی شرق!
جرش Jerash شهری در شمال اردن است. این شهر مرکز اداری استان جرش می باشد. جرش در حدود 48 کیلومتری شمال عمان پایتخت اردن قرار دارد. نخستین شواهد یکجانشینی در جرش در یک محل نوسنگی معروف به تل ابو سوان می باشد که در آنجا بقایای انسانی مربوط به 7500 سال پیش کشف شده است.
این شهر در طول دوره های یونانی و رومی تا اواسط قرن هشتم میلادی از رونق خوبی برخوردار بوده است. اما در قرن هشتم میلادی ودر پی زلزله مهیبی بخش عمده ای از شهر ویران شد. با این وجود در سال 1120 ظهیر الدین توغ تکین آتابی دمشق دستور ساخت دژی در محل خرابه های شهر باستانی داد اما بعدا تاوسط پادشاه جورزالم تخریب شد. در ادامه نیزپس از تسلط عثمانی ها بر اردن شهر مدرن جرش کم کم احداث گردید. در تصویر زیر می توان خرابه های شهر یونانی- رومی گراسا را در کنار شهر امروزی جرش اردن مشاهده کرد:
جرش امروزی در واقع در کنار خرابه های یکی از بهترین شهرهای رومی- یونانی قرار دارد که با عنوان پمپئی شرق هم شناخته می شود. این مکان تاریخی یکی از پربازدیدترین محل ها در کشور اردن می باشد که فقط در سال 2018 حدود 330000 بازدیدکننده از آن دیدن کردند. جرش همچنین میزبان فستیوال معروفی است که با عنوان فستیوال جرش شناخته می شود. این فستیوال یکی از رویدادهای فرهنگی پیشرو در خاورمیانه است که همه ساله دهها هزار بازدیدکننده را جذب می کند. در زیر تصویری از این فستیوال را با حضور هنرمندان عرب و خارجی در جرش اردن مشاهده می کنید:
تاریخچه مختصری درباب خرابه های رومی در جرش اردن
همان طوری که در مطالب پیشین هم گفته شد، جرش اردن از تمدن و تاریخ سکونت دیرینه ای برخوردار بوده و قدمت آن به 7500 قبل از میلاد هم برمی گردد. اما پس از فتح این شهر توسط رومیان در 64 قبل از میلاد، جرش که در آن زمان با عنوان گراسا معروف بود نه تنها به خاطر خاک حاصلخیز خود بلکه همچنین به واسطه تجارت با ناباتی هایی که از پترا به جرش سفر می کردند، رونق بسیار زیادی پیدا کرد. پس قرون 1 تا 7 بناهای زیادی در این شهر ساخته شد و حتی جمعیت جرش نیز در قرن سوم به حدود 20000 نفر رسید.
تا اینکه زلزله ای ویرانگری در سال 747 میلادی رخ داد و تقریبا بخش عمده ای از شهر به کل تخریب شد. همین امر باعث شد که جرش اهمیت خود را از دست بدهد. در قرن 12، جرش به یک قرارگاهی برای جنگجویان صیلبی تبدیل شد اما بعدا به طور کاملی رها شد و این مکان مجددا در قرن 19 کشف شد و تلاش ها برای ترمیم و مرمت خرابه های به جا مانده آن شروع شد. تصویری جالب از خرابه های رومی در جرش اردن را در زیر مشاهده می کنید:
جاذبه های دیدنی خرابه های رومی در جرش اردن
همان طوری که در تصاویر فوق هم مشاهده شد، خرابه های رومی در جرش اردن مساحت زیادی را به خود اختصاص داده اند و در جای جای این شهر باستانی می توان با یک جاذبه شگفت انگیز مواجه شد. از معروفترین این جاذبه ها در خرابه های رومی در جرش اردن می توان به موارد ذیل اشاره نمود:
طاق هادریان: که به طاق پیروزی هم شهرت دارد. این طاق در سال 129 میلادی و به افتخار بازدید امپراطور هادریان ساخته شد.
میدان ارابه سواری یا هیپودروم: درست در پشت طاق هادریان قرار داشته و با حضور بیش از 15000 تماشاگر میزبان مسابقات ارابه رانی بوده است.
دروازه جنوب: این گیت اصولا یکی از چهار دروازه بلند و مستحکم در امتداد دیوار شهری است که در سال 130 ساخته شده و نهایتا به مرکز شهر ختم می شود. تصویری از دروازه جنوب خرابه های رومی در جرش اردن را در زیر می بینید:
فوریوم: همان میدان شهر جرش که به خاطر شکل و نیز اندازه خیلی بزرگ اش میدان عجیبی است. همان طوری که در تصویر پایین هم مشاهده می شود، 46 ستون آیکونیک میدان سنگ فرش شده را احاطه کرده اند و کاردو ماکسیموس را به معبد زئوس متصل می کنند:
معبد زئوس: که در حال حاضر فقط خرابه هایی از آن باقی مانده است. این معبد در حدود سال 162 میلادی ساخته شده است.
تئاتر جنوب: این تماشاخانه در قرن یکم میلادی و با ظرفیت 5000 تماشاچی ساخته شده بود. هنوز هم از بالای سکوها انعکاس صدا شگفت انگیز است. تصویر هوایی از تئاتر جنوب شهر باستانی جرش اردن را در زیر ملاحظه می کنید:
کاردو ماکسیموس: که به خیابان ستون دار معروف است در بخش شمال شرقی فوریوم قرار دارد. طول این خیابان تا دروازه شمال حدود 800 متر می باشد.
نیمفائوم: در واقع خیابان ستون دار توسط نیمفائوم (فواره اصلی شهر) نشانگذاری می شود و این یکی از جذابیت های دیدنی خرابه های رومی در جرش می باشد.
معبد آرتمیس: با برج بلندی در بالای پله ها قرار دارد و در زمان ساختش به خدایگان شهر وقف شده است:
هرگز پناهندگی به کشورهای اروپایی روشی مطمئن و قانونی برای مهاجرت و اخذ اقامت اروپا نیست. ما در مجموعه سفیران سفر بهترین روش ها برای اخذ ویزاهای طلایی اروپا پیشنهاد می کنیم.