فارس

تخت جمشید در شیراز

تخت جمشید در شیراز

تخت جمشید در شیراز یا پرسپولیس نماد تمدن اصیل ایرانی و یادآور شکوه و عظمت ایران باستان می باشد که مورد توجه بسیاری از افراد میباشد. این مجموعه تاریخی متشکل از چندین کاخ مربوط به پادشاهان هخامنشی است که امروزه توانسته است هزاران گردشگر خارجی را از سراسر دنیا به سوی خود بکشاند. این مجموعه باستانی به دستور داریوش هخامنشی افتخار ایران زمین در حدود 25 قرن پیش در دامنه کوهی موسوم به کوه رحمت ساخته شد. طبق کتیبه های موجود در این مجموعه، ساخت تخت جمشید 120 سال به طول انجامیده است.

این مجموعه باستانی که از آن بهنام پارسه نیز یاد می شود در زمان پادشاهان هخامنشی حتی به عنوان پایتخت مجلل و باشکوه ایران زمین نیز یاد می شد. این مجموعه در سده ششم قبل از میلاد و به فرمان داریوش اول، پسرش خشایار شاه و نیز اردشیراول ساخته شده است. متاسفانه این مجموعه باستانی در سال 330 قبل از میلاد توسط اسکندر مقدونی به آتش کشیده شده و ویزان شده است. مجموعه ای بسیار دیدنی که در مرو دشت استان فارس قرار داشت و جزء آثار ملی غرور آفرین ایران می باشد که در میراث جهانی یونسگو (UNESCO) نیز به ثبت رسیده است. مجموعه سفیران سروش سعادت با ارائه اطلاعات به روز در زمینه گردشگری و نیز اخذ ویزای توریستی در خدمت هموطنان گرامی می باشد.

تخت جمشید نماد غرور و افتخار ایرانیان

نمی توان از ایران و ایرانی صحبت کرد اما نامی از تخت جمشید باستانی را به میان نیاورد. تحت جمشید شیراز یا پارسه و یا به قول یونانیان پرسپولیس پایتخت ایرانیان عصر هخامنشی و مقر پادشاهان نامی هخامنشیان بوده است. تاریخچه ساخت این مجموعه افسانه ای و بسیار باشکوه از سال 518 قبل از میلاد بر روی کوه رحمت آنهم توط داریوش اول شروع و به دست نوه اش اردشیر یکم به پایان رسید. بنایی که از همان زمان ساخت تا به حال حتی علی رغم ویرانی های انجام شده توسط اسکندر مقدونی هنوز هم به عنوان کانون اصلی و نمادین تمدن باشکوه ایران محسوب می شود. نماهای دیدنی از بخش های مختلف مجموعه تخت جمشید را در زیر مشاهده می کنید:

بخش های مختلف مجموعه تخت جمشید

جالب است بدانید که مجموعه تخت جمشید علاوه بر اینکه اثری ملی در ایران قلمداد می شود همچنین این مجموعه از سال 1979 با نام رسمی پرسپولیس Perspolis نیز در لیست میراث جهانی یونسکو نیز به ثبت رسیده است. همین امر حکایت از اهمیت فرهنگی این اثر نه تنها بری ایرانیان بلکه برای جهانیان نیز می باشد.

سنگ نگاره ها بهترین جاذبه دیدنی در تخت جمشید شیراز

سنگ نگاره ها بهترین جاذبه دیدنی در تخت جمشید شیراز

کلا معماری تخت جمشید یک معماری منحصر بفرد و در خور شان شاهان هخامنشی بوده ست و در ساخت آن نیز معمارنی از سراسر قلمرو پادشاهی هخامنشیان شرکت داشته اند. مجموعه ای که در عین زیبایی مستحکم نیز بوده و در برابر انواع بلایای طبیعی مثل زلزله و سیل به جز بلایی به نام بلای اسکندر مقاوم بوده است. حالا این مجموعه باستانی متشکل از خرابه های کاخ ها، دروازه ها، ستون ها، دیوارها و کتیبه های مختلف است. اما در بین آثار برجا مانده از تخت جمشید آنچه که بیشتر توجه گردشگران را به خودجلب می کند، سنگ نگاره های هخامنشیان است.

در این سنگ نگاره ها ایرانی و غیر ایرانی همه سربلند و با عزت دیده می شوند و نمی توان در میان نقوش برجسته شخصیتی را از ملل مختلف به صورت سرافکنده و یا شکست خورده دید. گویی ملل مختلف همگی از یک جامعه جهانی بزرگ هستند که پیش پادشاه ایران حاضر می شوند و فاصله آنها نیز توسط درخت سروی جدا شده است. نمایندگان ملل دستهای هم را به نشانه دوستی گرفته اند:

نشان دوستی بر سنگ نگاره های تخت جمشید

گویی همه نگاره های سنگی در تخت جمشید شیراز معنادار هستند! عصا نشانگر مقام عالی افراد می باشد. کلاه بلند نشانه شان و بزرگی آن فرد و کلاه شیار دار سمبل مقامات ارتشی و یز کلاه استوانه ای کوتاه نیز نشانگر درباریان بوده است. در تصویر زیر می توان سنگ نگاه معروف هدیه آوران تخت جمشید را در کاخ خشایار شاه مشاهده کرد:

سنگ نگاه معروف هدیه آوران تخت جمشید

بخش های جذاب تخت جمشید در شیراز

مجموعه تخت جمشید شیراز متشکل از بناهای مختلفی است که در زیر به معرفی آنها می پردازیم:

کاخ تچر یا کاخ اختصاصی داریوش اول: این کاخ جزء اولین بناهای ساخته شده در تخت جمشید شیراز می باشد. این کاخ در ضلع جنوب غربی کاخ آپادانا قرار دارد.نحوه قرار گیری کاخ تچر نیز رو به جنوب می باشد. تالار کاخ تچر دارای 12 ستون بوده و در بخش شمالی آن نیز اتاق های کوچکی هریک با 4 ستون وجود دارد. از مهمترین جاذبه های کاخ تچر می توان به نقوش حجاری شده از خدمتگزاران دربار در دیوارهای مشرف به پلکان ها، مجلس هایی با نقوش پادشاه، فر کیانی، تندیس ابوالهول در دیوارهای جنوبی و نیز کتیبه های باستانی اشاره نمود.

کاخ اختصاصی داریوش اول در تخت جمشید شیراز

کاخ آپادانا: که با عنوان کاخ بار هم معروف بوده و از مجلل ترین بناهای تخت جمشید شیراز هم محسوب می شود. تاریخ ساخت این کاخ همزمان با دوره حاکمیت داریوش اول و جانشین او خشایار بوده است. آنچه که امروزه از این کاخ پابرجا مانده تنها ستون های آن می باشد.

کاخ آپادانا در تخت جمشید شیراز

کاخ مرکزی: گه از آن به عنوان کاخ سه دری هم یاد می شود. این نام نیز بخاطر وجود سه دروازه جهت ارتباط با کاخ های بناها و کاخهای پبرامونی انتخاب شده است. در زمان هخامنشیان این کاخ محی برای برگزاری جلسات رسمی و ملاقات های سیاسی با بزرگان کشوری و نمایندگان ملل خارجی بوده و به همین دلیل از این کاخ به عنوان کاخ شورا و یا دروازه پادشاهان نیز یاد می شود. اگر به پلکان کاخ مرکزی نگاه کنید همچنین تصویری از بزرگان دربار را مشاهده می کنید.

کاخ مرکزی در تخت جمشید شیراز

 سایر بخش های پرطرفدار تخت جمشید در شیراز

از دیگر بخش های مهم در تخت جمشید می توان به موارد ذیل اشاره نمود:

کاخ اردشیر یکم یا کاخ H: کاخ مذکور در ضلع جنوب غربی تختگاه و نیز در ضلع غربی کاخ خشایارشاه یا کاخ هدیش واقع شده است. از جمله آثار مهم برجامانده از این کاخ می توان به کتیبه اردشیر اول هخامنشی، پلکان منقشی که از دو سو به این کاخ مشرف بوده و دارای قطعه مکتوب بوده و نیز کنگره لبه ای غربی و جنوبی بنا که شبیه سر و شاخ گاو نری بوده است.

کاخ اردشیر اول در تخت جمشید شیراز

کاخ هدیش: که از آن به عنوان کاخ خشایار شاه هم نام برده می شود. این کاخ مساحتی در حدود 1500 متر مربع داشته و اگویا از طریق پلکان های شمال شرقی و غربی خود به کاخ های داریوش و اردشیر یکم دسترسی داشته است. کاخی که بیشتر با نقوش حجاری شده از خشایار شاه و ملازمان همراهش معروف شده است.

کاخ هدیش در تخت جمشید شیراز

کاخ صد ستون: این کاخ به عنوان دومین کاخ بزرگ در تخت جمشسد شیراز شناخته می شود. دلیل نامگذاری این کاخ نیز وجود حدود 100 ستون در تالار مرکزی آن می باشد. بر روی دو دروازه این کاخ تصاویری از 100 سرباز هخامنشی نیز حکاکی شده که سمبلی واقعی از معماری کاخ مذکور می باشد.

کاخ صد ستون در تخت جمشید شیراز

دروازه ملل: دروازه ملل درست پس از پلکان ورودی قرار دارد. این نامگذاری برای این دروازه نیز به سبب این بوده که نمایندگان و سفرای ملل خارجی برای دیدار پادشاه بایستی از این درواه عبور می کرده اند.

دروازه ملل در تخت جمشید شیراز

شرایط بازدید از تخت جمشید در شیراز

همان طوری که بیان شد تخت جمشید در مرو دشت استان فارس واقع شده و امکان سفر و بازدید از این مجموعه باستانی در تمام ایام سال برای گردشگران امکان پذیر است. منتها بایستی به این نکته مهم توجه کرد که بهترین تایم سفر به مرو دشت و دیدن این مجموعه در فصل بهار مخصوصا اردیبهشت ماه می باشد که هم از شلوغی ایام عید خبرب نیست و هم هوای خود استان فارس در شرایط مطلوبی قرار دارد. عزیزان علاقه مند علاوه بر اطلاع از شرایط اخذ ویزاهای توریستی می توانند از طریق ارتباط با مجموعه سفیران سروش سعادت در جریان مهاجرت به اروپا ازطریق اخذ ویزای کاری یا ویزای تحصیلی اروپا نیز قرار گیرند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *