بازارهای سنتی شیراز تنها محدود به بازار وکیل نیست و بازارهای بیشتری مثل بازار مشیر، بازار مسگرها، بازار نو و غیره را میتوان نام برد. هر یک از این بازارها از قدمت تاریخی زیادی برخوردار بوده و غالبا نیز به سبب استفاده از المان های مختلفی از معماری کلاسیک ایرانی از زیبایی منحصر بفردی برخوردار هستند. تا حدی که می توان برخی از بازارهای این شهر مثل بازار وکیل را به عنوان جاذبه تاریخی و فرهنگی شیراز نیز محسوب کرد. ما را در مقاله حاضر دنبال کنید تا با بازارهای سنتی شهر شیراز و زیبایی های آن آشنا شوید. مجموعه سفیران سفر آماده است تا اطلاعات کامل و به روز توریستی و مسافرتی درباره هر نقطه از کشورمان را در اختیار هموطنان قرار دهد.
بازار وکیل از بهترین بازارهای سنتی شیراز
این بازار که از آن به عنوان یکی از جاذبه های اصلی توریستی شهر شیراز یاد می شود از یک معماری زیبا و خاصی نیز برخوردار است. معماری این بازار برگرفته از بازار قیصریه لار است. بازار مذکور از 3 مسیر عبور و مرور برای رهگذران و عابران برخوردار است و حجره ها تقریبا با ارتفاع 2 پلیه ای از کف زمین قرار دارند. بازار وکیل برخوردار از 5 در بزرگ است که در 4 طرف آن قرار دارد. در واقع 4 راسته بازار در محلی به نام چهار سوق همدیگر را قطع می کنند. سقف چهارسوق نیز طوری طراحی شده اس که بسیار بلندتر از بقیه راسته های بازار باشد. تصاویر زیر نشانگر نماهایی از درون بازار وکیل است:
بازار وکیل یا وکیل الرعایا به فرمان کریم خان زند و در مرکز شهر شیراز در مجاورت بناهای تاریخی مثل مسجد و حمام تاریخی وکیل ساخت شده است. کار شروع بنای این مجموعه از سال 1137 شمسی شروع و در سال 1156 به اتمام رسیده است. این اثر هم اکنون با شماره ثبت 924 جزء یکی از آثار ملی ملی کشورمان محسوب می شود. این بازار از راسته های مختلفی تشکیل شده که از قدیم در این راسته ها صنف های مختلفی از جمله بزازان، کلاهدوزها، بلور فروشان، خیاط ها و غیره مستقر بوده اند.
بازار مسگرها از بازارهای سنتی شیراز
این بازار نیز با سبک و سیاق معماری مشابه بازار وکیل شیراز طراحی و ساخته شده است اما منتها در مقیاسی کوچکتر از آن. هنگام عبور از در ورودی می توان با معماری چشم نواز این بازار آشنا شد. گردشگران برای دسترسی و بازدید از بازار مسگرها و یا احیانا خرید از این بازار می توانند راهی خیابان لطفعلی خان زند مابین اردو بازار و بازار مشیر شده و وارد محله درب شاهزاده شده و سپس از بازار مسگرهای شیراز بازدید کنند. همان طوری که از اسم این بازار نیز برمی آید، بازار مسگرها مختص فروش اقلام و اجناس مسی مثل ظروف مسی، گلدان مسی، دستبند یا زیور آلات مسی، سینی مسی و غیره می باشد. گفته می شود که این بازار در زمان قاجاریه بر اثر وقوع زمین لرزه شدید تقریبا تخریب شد اما مجددا در سال 1261 شمسی بازسازی گردید.
سرای مشیر جزء قدیمی ترین بازارهای سنتی شیراز
این بازار که از آن به عنوان سرای مشیر یا سرای گلشن هم نام برده می شود جزء یکی از قدیمی ترین بازارهای سنتی شهر شیراز محسوب می شود. قدمت بنای سرای مشیر به دوره قاجار برمی گردد و بنا به اقوال تاریخی پایه گذار اصلی سرای مشیر شخصی به نام ابوالحسن خان مشیرالملک می باشد. این اثر تاریخی در سال 1345 شمسی به عنوان اثر ملی ثبت شده است. بازار مشیر در بخش جنوب شرقی بازار سنتی وکیل قرار داشته و از سمت جنوبی نیز به اردو بازار متصل است. با نگاه اول به این بازار و مشاهده تشابهات بین آن و بازار وکیل ممکن است این بازار با بازار وکیل الرعایا اشتباه گرفته شود. تصاویر زیر نشانگر هشتی و سردر سرای مشیر شیراز می باشد:
بازار مشیر شیراز همچنین از یک هشتی نیز برخوردار است که این بازار را به بازار نو مشیر وصل میکند. هشتی مورد اشاره در ورودی از جنس چوب، کف سنگفرشی و نیز حیاطی بزرگ دارد که حوض بزرگ آب و درختان نارنج در آن به چشم می خورند. در تصویر فوق نیز می توان نمای این هشتی را مشاهده کرد.
بازارچه فیل از زیباترین بازارهای سنتی شیراز
قدمت این بازارچه به عصر حکومت زندیه یعنی حدود 260 سال پیش بر می گردد و از همین رو جزء قدیمی ترین بازارهای سنتی شیراز نیز می توان به حساب آورد. سبک معماری استفاده شده برای بنای بازارچه فیل نیز برگرفته از سبک بازار قیصریه لار می باشد. این بازارچه نیز به لحاظ موقعیت جغرافیایی در کنار بازار وکیل شیراز و راسته شمشیرگرها قرار دارد. این بازارچه که در قدیم کارکرد کاروانسرایی نیز داشته به صورت اغلب بازارهای سنتی شیراز به شکل بنای مربعی احداث شده است. اکنون بازارچه فیل دارای 4 سو و در هر سوی آن 7 حجره و در 4 زاویه آن حدود 4 حجره قرار داشته و از تزئینات آجر کاری نیز در نمای داخلی این بازارچه استفاده شده است.
اردوبازار از بازارهای سنتی در شیراز
قدمت ساخت این بازار نیز به عصر قاجار بر می گردد و به همین دلیل می توان اردوبازار را نیز جزء بازارهای سنتی شیراز برشمرد. این بازار قدیمی نیز در حدفاصل بین سرای مشیر شیراز و بازار روح اله قرار دارد. نکته جالب توجه درباب اردوبازار شیراز نیز اینکه این اثر در سال 1382 به عنوان اثر ملی در فهرست آثار ملی کشورمان به ثبت رسیده است. عزیزان علاقه مند بازدید از اردوبازار لازم است آدرس شیراز، خیابان غدیر، خیابان لطفعلی خان زند را به یاد داشته باشند. اگر شما هم علاقه مند دریافت ویزاهای مسافرتی برای سفر به داخل ایران یا کشورهای خارجی هستید، حتما سایت مجموعه سفیران سفر را به طور کامل مورد مطالعه قرار دهید.