در این مقاله قصد داریم تا شما را با مجموعه آثار ثبت شده خاورمیانه در یونسکو آشنا کنیم چراکه این منطقه از جهان دارای قدیمت تاریخی بالایی بوده و از آثار تاریخی و فرهنگی زیادی نیز برخوردار است. این آثار جزء آثار ملی و بین المللی هر کشوری می باشد که همه ساله نیز گردشگرانی از سراسر جهان برای مشاهده آن آثار به کشورهای خاورمیانه مسافرت می کنند. اما سهم هر یک از کشورهای خاورمیانه از این آثار ثبتی در یونسکو متفاوت است و از این حیث ایران در رتبه اول کشورهای خاورمیانه با 24 اثر ثبت شده قرار دارد. مجموعه سفیران سفر آمادگی دارد تا اطلاعات به روز و کاملی از مقاصد توریستی و نحوه اخذ ویزای توریستی کشورهای مختلف را در اختیار شما عزیزان قرار دهد.
ایران دارای بیشترین آثار ثبت شده خاورمیانه در یونسکو
خاورمیانه متشکل از کشورهای مختلفی مثل ایران، ترکیه، مصر، عراق، سوریه، پاکستان، افغانستان، ترکمنستان و غیره می باشد. هر یک از کشورهای مذکور نیز با توجه به سابقه تمدنی خود دارای آثار تاریخی و فرهنگی متعددی هستند. در این بین ایران با 24 آثار ثبت شده در یونسکو در رتبه اول خاورمیانه و ترکیه با 22 اثر ثبت شده نزدیکترین تعقیب کننده کشورمان در این رتبه بندی قرار دارد. نمودار زیر نشانگر تعداد آثار ثبت شده خاورمیانه در یونسکو بر حسب کشورهای مختلف این منطقه است:
در ادامه همین مقاله به معرفی شاخص ترین آثار ثبت شده خاورمیانه در یونسکو پرداخته و شما را بیشتر با این جاذبه های توریستی خاورمیانه آشنا می کنیم.
تخت جمشید از آثار ثبت شده خاورمیانه در یونسکو
اصولا ایران به دلیل تمدن غنی خودکشوری با آثار تاریخی و فرهنگی زیادی است اما گردشگران و جهانگردان خارجی ایران را با تخت جمشید می شناسند. تخت جمشید یا به زبان فارسی باستان پارسا و یا به زبان یونانی باستان پرسپولیس، پایتخت آیینی امپراطوری بزرگ هخامنشی است که درست در 60 کیلومتری شمال شرقی شهر شیراز قرار دارد. آغاز بنای این کاخ باستانی به دستور داریوش کبیر بوده و در زمان پسرش خشایارشاه ادامه یافته و در نهایت ساخت آن توسط اردشیر پسر خشایارشاه به اتمام رسیده است. اما گویا این بنای مجلل و باشکوه از تخت جمشید یا پارسا که زمانی شهری آباد و مرکز تمدنی ایران در دوره هخامنشی بوده هدف کینه توزی اسکندر مقدونی قرار گرفته و پس از حمله اسکندر به ایران در سال 330 قبل از میلاد ویران شده است. اما مشاهده همین خرابه های بنای تخت جمشید و نقش و نگارهای زیبای باقی مانده بر روی تخته سنگ های آن برای اغلب گردشگران داخلی و خارجی جذاب بوده و آنها در ابتدای سیر و سفر خود حتما از این محوطه تاریخی دیدن می کنند.
در واقع تخت جمشید مجموعه ای از کاخ ها و بارهای سلطنتی است که در مساحتی حدود 125 هزار متر مربع بنا شده است. طراحی این بنای باستانی بر روی سکوئی به ارتفاع 8 الی 18 متری انجام شده است. از انواع بخش های تخت جمشید می توان به کاخ های بزرگ و رسمی مثل کاخ موسوم به دروازه ملل، بار عام و کاخهای کوچک ویژه، خزانه پادشاه، دژ شاهنشاهی و دروازه ها و پلکانهای مختلف می باشد. اما از مهمترین کاخ های این مجموعه می توان به موارد ذیل اشاره کرد:
- کاخ آپادانا
- کاخ تچر
- کاخ هدیش
- کاخ ملکه
- کاخ صد ستون
- کاخ شورا
اهرام جیزه از آثار ثبت شده خاورمیانه در یونسکو
این اهرام که به اهرام ثلاثه مصر نیز معروف است یکی از شاهکارهای تمدنی بشر و از عجایب هفتگانه معروف جهان می باشد. قدمت بنای این اهرام به دوره باستان و زمان فراعنه مصر برمی گردد. این اثر تاریخی یکی از پربیننده ترین آثار تاریخی است که سالیانه موجب جذب میلیون ها گردشگر و توریست خارجی به کشور مصر می گردد. در واقع خوفو فرعون دودمان چهارم فراعنه مصر این بنا را به عنوان مقبره ای برای خود و همسرش جهت زندگی پس از مرگ بنا کرده است. گفته می شود که فرعون مصر برای ساخت این بنا از 100000 برده استفاده کرده است و کلا 20 سال طول کشیده تا این بنا ساخته شود. جالب است بدانید که این اثر تاریخی در سال 1979 میلادی و در سومین نشست کمیسیون یونسکو ثبت گردید.
سنگ نوشته های موجود،پلکان های تنگ و راز آلود، مجسمه های مختلف و نقش و نگارهای متنوع همه و همه باعث جذابیت بیش از پیش این مجموعه شده و آنرا در چشم گردشگران شگفت انگیز می سازد. سالانه میلیون ها نفر برای مشاهده این بنای عظیم که از شاهکارهای معماری جهان نیز شناخته می شود وارد کشور مصر می شوند. هرم خوفو، هرم خفرع، هرم منقرع، معبد تدفینی خفرع، مقبره های ملکه، اهرام ملکه ها، معبد ابوالهول، مجسمه ابوالهول، پرستشگاه منقرع و غیره از بخش های متنوع این اثر تاریخی به شمار می رود.
ایا صوفیه از آثار ثبت شده خاورمیانه در یونسکو
یکی از معروفترین آثار ثبت شده خاورمیانه در یونسکو، مسجد ایا صوفیه استانبول می باشد که با عنوان مرکز تاریخی استانبول ثبت جهانی شده است. در واقع این بنای تاریخی مذهبی در ابتدا و درست در زمان روم شرقی کاربری کلیسای جامع را برای مسیحیان ارتدوکس داشت و پس از سقوط امپراطوری بیزانس بدست عثمانیان کاربری آن با تعییراتی در معماریش به مسجد مسلمین تبدیل شد. اما پس از اعلان جمهوریت آتاتورکی این بنا به دستور آتاتورک در سال 1935 به عنوان موزه سکولار استفاده شد. این مکان هم اکنون یکی از مشهورترین و شاخص ترین مکان های توریستی ترکیه محسوب می شود.
معماری ایا صوفیه یکی از جاذبه های مهم این بنا محسوب می شود که به سبک معماری بیزانسی است. تزئینات داخل ایا صوفیه با موزائیک های نقش و نگاره دار و نیز ستون های مرمری چنان زیبایی و تاثیرگذاری به این بنا بخشیده است که هر گردشگر را در نگاه اول متحیر می کند. اگر شما نیز علاقه مند به مسافرت به ترکیه و گردشگری و سیاحت در این کشور یا سایر کشورهای اروپایی و آسیایی هستید، می توانید از خدمات ما در مجموعه سفیران سفر بهره مند شوید.