برای گردشگرانی که قصد بازدید از جاذبه های دیدنی کشور عزیزمان را دارند، بدون شک عجایب نمکی هرمزگان می تواند یکی از بهترین گزینه ها باشد. به دلیل شدت گرما در فصل گرم سال، بیشتر گردشگران، اغلب فصل سرد سال را برای سفر به مناطقی جنوبی کشور از جمله استان هرمزگان دارند. عجایب نمکی این استان در طبیعت بکر و دست نخورده شهرستان های بستانک و قشم واقع شده است. پس اگر تاکنون اطلاعاتی را در خصوص این عجایب نمکی نشنیده اید و می خواهید از اهمیت، ویژگی و جاذبه توریستی آنها بیشتر آشنا شوید، پیشنهاد می کنیم فرصت مطالعه مقاله پیش رو که توسط تیم ترجمه مجموعه سفیران سفر تنظیم شده است را از دست ندهید.
موقعیت جغرافیایی و ویژگی عجایب نمکی ایران
گنبدهای نمکی را می توان در مناطق جنوبی، جنوب غربی و مرکزی ایران مشاهده کرد. گنبدهای نمکی یکی از واحدهای اصلی ژئومورفولوژی ساختاری ایران هستند. از لحاظ زمین شناسی، ناحیه اصلی این گنبدهای نمکی «سازند هرمز» است. استان فارس از نظر فراوانی گنبدهای نمکی رتبه نخست را دارد. سپس، بیشترین گنبدها به ترتیب در استان های هرمزگان، کرمان، سمنان و قم است. برخی از جزایر خلیج فارس از جمله هرمز، لارک و هنگام به طور عمده از این گنبدهای نمکی تشکیل شده اند. گنبدهای نمکی ایران در جهان بی نظیر هستند که از جمله مهم ترین آنها عبارتند از:
- گنبد نمکی جاشک در شهرستان بوشهر
- نمکدان در جزیره قشم
- کنار سیاه و جهانی در استان فارس
- انگوران در زنجان
- قم در شهرستان قم
این گنبدهای نمکی دارای ریخت شناسی های مختلف از جمله غارها، آبشارها، دره ها، فرو چاله ها و همچنین یخچال های طبیعی نمک هستند که در هیچ کجای دنیا چنین تجمعی از گنبدهای نمکی را نمی توان دید. وجود گنبدهای نمکی که طی حرکت خود به سمت بالا رسوبات و سنگ های دوره های مختلف زمین شناسی را همراه با نمک و از طریق حاشیه ها به سمت نوک گنبد برده اند، منظره ای خیره کننده ایجاد کرده اند که چشم هر بیننده ای را محو خود می سازند.
معرفی غار نمکدان از عجایب نمکی هرمزگان
مهم ترین ویژگی غار نمکدان که باعث شهرت جهانی آن شده این است که این غار طولانی ترین غار نمکی در دنیا می باشد. غار نمکی نمکدان یا غار نمک با شش کیلومتر طول، در جزیره قشم قرار دارد. درون این غار با ستون های شکننده ای از نمک، رودخانه های نمک و کریستال های نمکی بیشماری به رنگ های صورتی، بنفش، آبی، قرمز زرشکی و سفید پر شده است. تنفس هوای مرطوب داخل غار که حاصل مواد معدنی است، خاصیت درمانی دارد. جاذبه های زیادی در نمکدان وجود دارد که بازدیدکنندگان را متحیر و جذب خود می کند و از جمله آنها می توان به زرق و برق رنگ دیواره غار در جلوی نور و ایجاد مناظر ویژه به دلیل انعکاس تصاویر داخل غار در جریان های آب شور بستر غار اشاره کرد.
نمکدان در قسمت جنوب غربی جزیره واقع شده و تا شهر قشم 90 کیلومتر فاصله دارد. فاصله غار تا جاده اصلی 2 کیلومتر است و اگر عاشق طبیعت هستید می توانید این مسافت را طی کنید تا به غار برسید. هنگام ورود به غار نور زیادی وجود ندارد و هرچه جلوتر و به عمق غار می روید تاریک می شود. بنابراین، همراه داشتن چراغ قوه را فراموش نکنید. برای بازدید از این غار باید راهنمای متخصص داشته باشید وگرنه مسیر را گم می کنید. اطلاعات جالبی در خصوص این غار در جدول زیر موجود است.
فاکتورهای مهم | توضیحات |
بهترین زمان بازدید | اوایل بهار و تابستان |
موارد احتیاط | باید مراقب حفره های کف غار بود. فقط 100 متر ابتدایی امن است. بازدید از غار به بیماران قلبی توصیه نمی شود. |
تجهیزات مورد نیاز | تجهیزات غارنوردی و صخره نوردی و همچنین تجربه غارنوردی |
حقیقت جالب درباره غار | نمک موجود در غار، خوراکی است و خواص دارویی دارد. |
گنبد نمکی خرسین یکی دیگر از عجایب نمکی هرمزگان
گنبدهای نمکی خرسین در 3 کیلومتری شمال غربی روستای سیاهو استان هرمزگان واقع شده اند که از نمک ساخته شده و شامل غارهای نمکی طولانی هستند. اشکال مختلف نمک محلول باعث شکل گیری این گنبد نمکی شده اند. از ویژگی های منحصر به فرد غار نمکی خرسین می توان به مناظر شگفت انگیز، آبشار نمک و ستون های نمکی بزرگ اشاره کرد. گنبد نمک خرسین توسط سازمان حفاظت محیط زیست ایران محافظت می شود. ویژگی های ظاهری خرسین عبارتند از:
- پیدایش گنبد به صورت رشته کوهی از نمک
- وجود تعداد انبوهی از درختچه های بادام کوهی (ارژن) در نوک گنبد
- نمکی بودن دیواره های کناری
یکی از بخشهای خارق العاده این منطقه وجود غار نمک است که همه را متحیر می کند. ورودی غار 3 متر ارتفاع، 4 متر عرض و 178 متر طول دارد. گردشگران پس از عبور از چند متر ابتدایی، وارد تنها سالن بزرگ این غار خواهند شد. پس از 10 متر پیاده روی در سالن، به یک سوراخ در ضلع غربی می رسند که به راهرو اصلی غار وارد می شود. این راهرو حدود 170 متر از غار بدون هیچ مسیر گمراه کننده ای ادامه دارد. بازدیدکنندگان از غار با ورود به راهرو، یک شیب سربالایی غار را احساس خواهند کرد که تا انتهای غار ادامه دارد.
بدون شک منظره شگفت انگیز استالاگمیت های نمکی، استالاکتیت ها و آبشار نمکی در امتداد غار هر گردشگری را متحیر می سازد. در وسط غار، یک آبشار نمکی با ارتفاع 12 متر وجود دارد. در غار نمک خرسین، رود کوچکی از آب شور جریان دارد که به دلیل شیب غار در زمستان و بارندگی شدید، با سرعت بالایی به سمت بیرون غار سرازیر می شود.
معرفی گنبد نمکی بستک از عجایب نمکی هرمزگان
گنبدهای نمکی بستک در فاصله 3 کیلومتری از شهرستان بستک استان هرمزگان و در روستای داربست واقع شده اند. رنگ های زیبای این گنبد هر سالانه نه تنها گردشگران داخلی بلکه گردشگران خارجی را جذب خود می کند. به نقل از اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان هرمزگان، این گنبد در فهرست میراث ملی ثبت شده است.
بر اساس سالنامه آمار سال 1397 استان هرمزگان، تعداد گردشگران خارجی استفاده کننده از هتل های این استان از ابتدای سال 1393 تا پایان سال 1397 به شرح نمودار زیر است.
اگر عزم سفر به استان هرمزگان و بازدید از عجایب نمکی این استان را دارید، مشاوره و راهنمایی مجموعه سفیران سفر در این زمینه را از دست ندهید.