ترکیه

ویرانه های چاتال هویوک

ویرانه های چاتال هویوک

ویرانه های چاتال هویوک یکی از جاذبه های باستان شناسی کشور ترکیه به حساب می آید که از نظر جغرافیایی در جنوب کشور ترکیه قرار دارد. آثار و نشانه های به جا مانده نیز نشانگر آن است که قدمت چاتال هویوک به دوره های نو سنگی و فرا سنگی می رسد. با اینکه چاتال هویوک محل استقرار تمدن های کهن بشری به حساب نمی آید ولی آثار هنری کشف شده از این مکان هیچ شکی باقی نمی گذارد که اینجا مهد هنری منطقه بوده است. از جمله این آثار هنری می توان به مجسمه های حیوانی و انسانی، نقاشی های دیواری و نیز نقوش هندسی و غیره اشاره کرد. در همین مقاله با این جاذبه تاریخی و آثار تمدنی باشکوه آن بیشتر آشنا خواهید شد. پس همچنان با ما در سایت سفیران سفر در ارتباط باشید.

موقعیت مکانی ویرانه های چاتال هویوک ترکیه

با اینکه نمی توان گفت که چاتال هویوک یکی از اسقرارگاه های تمدن های کهن انسانی است ولی حداقل این را می توان درباره کشور ترکیه به کار گرفت. چرا که بر اساس کشفیات از این مکان باستان شناسی، دانشمندان معتقدند که قدمت دقیق چاتال هویوک ترکیه به دوره نوسنگی می رسد. به هر حال محل چاتال هویوک در فاصله 11 کیلومتری شرق کونیا یا قونیه در فلات آناتولی قرار دارد.

قدمت ویرانه های چاتال هویوک

امروزه از چاتال هویوک فقط ویرانه های آن برجا مانده است. محل باستان شناسی که به نظر دانشمندان قدمت آن به 6200 الی 7400 پیش از میلاد می رسد. در کل ویرانه های چاتال هویوک شامل دو تپه 37 هکتاری است. از مهمتریم ویژگی های چاتال هویوک نیز می توان به خانه های ساخته شده متناسب با تغییرات اقلیمی و طراحی، خانه های چسبیده به هم و بدون خیابان کشی، وجود حفره هایی در سقف برای رفت و آمد، انجام رفت و آمد از طریق پشت بام و نیز وجود پله های شیب دار اشاره کرد. همه اینها نشانگر سبک معماری منحصر بفرد مردمان این دیار است که بیشتر طرح کندوی زنبور عسل را به بازدیدکننده القاء می کند.

قدمت ویرانه های چاتال هویوک

معماری چاتال هویوک

همان طوری که در مطالب فوق نیز گفته شد، علاوه بر قدمت بالا همچنین سبک معماری خانه ها یا بهتر بگوییم ویرانه های چاتال هویوک نیز در نوع خودش جالب است. خانه های شگفت انگیزی که به هم چسبیده اند و همان طوری که در تصاویر نیز مشاهده می شود، این خانه ها از مصالح موجود در طبیعت یعنی گل و آهک ساخته شده اند. معمولا گل های مورد استفاده برای ساخت خانه ها نیز به صورت خشت پخته به کار رفته است و همین امر نیز سبب استحکام این خانه ها شده است.

معماری چاتال هویوک

شاید با دیدن ویرانه های چاتال هویوک نیز این سوال برایتان مطرح شود که چرا خانه های چاتال هویوک به این صورت طراحی و ساخته شده است. در واقع اصلی ترین و مهمترین دلیل به خاطر دفاع از شهر و ساکنین آن بوده است. بنابراین در صورت رخنه دشمن به داخل این شهر با این سبک طراحی خانه ها دشمن در خانه ها گرفتار می شد و ساکنین از بالای حفره ها می توانستند دشمن را هلاک کنند.

معماری چاتال هویوک

هنر؛ مشخصه اصلی اقوام چاتال هویوک

اقوام ساکن چاتال هویوک آداب و رسوم خاص خودشان را داشته اند و معمولا متوفیان خودشان را در زیر زمین خانه اشان دفن می کرده اند. همچنین آنها جمجمه افراد را گچ می گرفتند تا جهره آنها پس از مرگشان به هم نخورد. مردمان چاتال هویوک هم به شکار و هم به کشاورزی می پرداختند و کلا در این منطقه بیش از 8000 نفر زندگی می کردند. مشخصه بارز مردمان چاتال هویوک نیز خلق آثار هنری از جمله انواع مجسمه ها و نقاشی ها بوده است. در این بین از معروفترین اثر هنری یافت شده در چاتال هویوک می توان به مجسمه زنی نشسته در وسط دو گربه سان اشاره کرد.

هنر؛ مشخصه اصلی اقوام چاتال هویوک

حقایقی جالب درباره خرابه های چاتال هویوک ترکیه

چاتال هویوک Çatalhöyük یا تپه های چنگالی از ایهای باستانی ترکیه مخصوصا در بخش فلات آناتولی محسوب می شود. بازدید از این مکان باستانی مطمئنا برای تاریخ دوستان یک فرصت استثنائی است. منتها قبل از بازدید بایستی با یکسری حقایق جالب در این خصوص آشنا شوید:

  • چاتال هویوک قدیمی ترین سکونتگاه و یا بزرگترین سکونتگاه انسانی نیستو اما مشخصا از مهمترین مکان ها برای شروع هنر بوده است.
  • قدمت سکونت بشری در چاتال هویوک به 9000 سال پیش می رسد.
  • در این محل باستان شناسی حدود 8000 نفر زندگی می کرده اند.
  • مردمان چاتال هویوک به شکار، جمع آوری میوه و کشاورزی مشغول بوده اند.
  • در چاتال هویوک هیچ خیابان و یا راه عابر پیاده ای وجود نداشته و خانه ها نیز به هم چسبیده ساخته شده است.
  • مجسمه ها، نقش برجسته ها و نیز تندیس های خشتی از چاتال هویوک کشف شده است.

قونیه یا کونیا شهری در جنوب شرق ترکیه است. که بیشتر از همه به خاطر آرامگاه مولانا جلال الدین محمد بلخی معروف است. اما این همه جاذبه های شهر قونیه نیست و از معروفترین آنها می توان مسجد علاء الدین، پارک تپه ای علاء الدین، موزه مولاتا، مکان باستانی کیلیسترا، باغ پروانه تروپیکال قئنیه، مسجد عزیزیه، مرکز کنگره سلجوقی کونیا، پارک ژاپنی کیوتو، مسجد علاء الدین کیقباد، مسجد سلیمیه، مدرسه کاراتای، مرکز فرهنگی مولانا و غیره اشاره نمود. برای آشنایی بهتر با هر شهر و یا هر جاذبه توریستی در ترکیه 2024 می توانید با ما در مجموعه سفیران سروش سعادت در ارتباط باشید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *