ترکیه

میدان هیپودروم استانبول

میدان هیپودروم استانبول

میدان هیپودروم استانبول مرکز اجتماعی و ورزشی کنستانتینوپل (پایتخت امپراطوری بیزانس) بوده که امروزه یک میدان عمومی در شهر استانبول بشمار میرود. جالبتر اینکه این میدان دیگر نه با نام هیپودروم بلکه با عنوان میدان سلطان احمد شناخته می شود و یکی از جاذبه های معروف شهر استانبول نیز قلمداد می شود. آنچه که فعلا می توان در میدان هیپودروم مشاهده کرد فقط دو ابلیسک (برج یادبود) و نیز یک مجسمه اژدهاست.که هر سه این آثار جزء آثار باستانی متعلق به دوره بیزانسی است. برای بازدید از هیپودروم نیز بایستی به سلطان احمد استانبول سفر کنید. در ضمن بازدید از این میدان برای همگان آزاد است. برای انجام یک سفر جذاب می توانید از اطلاعات به روز، خدمات مسافرتی جامع و نیز مشاوره های حرفه ای سایت سفیران سفر بهره گیرید.

ویژگی های میدان هیپودروم استانبول

همانند اغلب بناهای تاریخی استانبول، میدان هیپودروم Hippodrome نیز میراثی ماندگار از دوره امپراطوری بیزانسی است. همچنانکه اسم این میدان نیز گویای این مطلب است. اما هیپودروم به چه معناست؟ هیپودروم کلمه ای یونانی است و از دو بخش هیپو Hippo و droms تشکیل شده است. هیپو در زبان یونانی به معنی اسب و دروم نیز به معنای راه است. بنابراین هیپودروم به معنای راه اسب رو می باشد.

ویژگی های میدان هیپودروم استانبول

میدان هیپودروم؛ میراثی از امپراطوری بیزانس در استانبول

همان طوری که گفته شد، میدان هیپودروم در زمان امپراطوری روم شرقی احداث شده است و با روزهای طلایی کنستانتینوپل مرتبط است. اولین هیپودروم نیز زمانی ساخته شد که به این شهر، بیزانتیوم گفته می شد. اولین بار نیز در سال 203 میلادی امپراطور سپتیموس سوروس هنگام بازسازی شهر، هیپودروم را به عنوان میدان مسابقات اسب سواری احداث کرد. سپس در سال 324 میلادی امپراطور کنستانتین بزرگ پس از پیروزی در نبرد کریسوپلیس، اختیار بیزانتیوم را به دست گرفت و نام آن را روم جدید گذاشت. کنستانتین شهر را توسعه داد و هیپودروم را نیز بازسازی کرد.

میراثی از امپراطوری بیزانس در استانبول

پیش بینی می شود که طول هیپودروم کنستانتین 450 متر و عرض آن هم در حدود 130 متر باشد. در آن زمن هیپودروم U شکل بوده و جایگاه تماشاگران آن نیز ظرفیت حدود 100000 تماشاگر را داشته است. جالب این است که وسط هیپودروم با مجسمه های مختلفی از امپراطورها، قهرمانان، حیوانات افسانه ای و یک برج نمادین بلند تزیین شده بود. به هر حال در سراسر دوره بیزانسی، هیپودروم مرکز زندگی اجتماعی شهر محسوب می شد. تا اینکه سلطان محمد فاتح این شهر را در سال 1453 میلادی فتح کرد ولی از آنجایی که عثمانیان به مسابقات گاری سواری علاقه ای نداشتند. به همین دلیل نیز هیپودروم به تدریج فراموش شد. با این وجود هیچ موقع در محل هیپودروم بنایی ساخته نشد. منتها از هیپودروم به عنوان منبع سنگ ساختمانی برای ساخت دیگر بناها استفاده شد! در تصاویر زیر می توان هیپودروم عصر روم (تصویر سمت راست) را با هیپودروم امروزی (تصویر سمت چپ) مقایسه کرد:

میدان هیپودروم؛ میراثی از امپراطوری بیزانس در استانبول

معرفی جاذبه های میدان هیپودروم استانبول

با اینکه از آن شکوه و عظمت هیپودروم باستانی دیگر خبری نیست ولی هنوز هم محل هیپودروم و نیز برخی از بناهای یادبود آن در این محل پابرجاست. که گردشگران می توانند از این جاذبه ها دیدن کنند. جاذبه هایی که به شرح زیر می باشد:

ستون اژدهای افسانه ای: کنستانتین و جانشنانش مخصوصا امپراطور تئودوسیوس کبیر برای بالا بردن پرستیژ پایتخت جدیدش برای تزیین این شهر آثار هنری از سراسر امپراطوری می آورد. یادبودهایی که معمولا در وسط هیپودروم نصب می شد. یکی از این یادبودها با نام ستون اژدهاست که برای جشن پیروزی یونانیان بر ایرانیان از معبد آپولو در دلفی به هیپودروم نقل مکان داده شد.

ستون اژدهای افسانه ای

ابلیسک توتموس سوم: امپراطور تئودوسیوس کبیر این ابلیسک یا برج را از مصر به هیپودروم آورد. این ابلیسک از سنگ گرانیت صورتی حکاکی شده است. ابلیسک گرانیتی که حدودا 3500 سال است که در شرایط خوبی باقی مانده است.

ابلیسک دیوار دار: در قرن 10- ام میلادی امپراطور کنستانتین پروفیروژنیتوس ابلیسکی در آن طرف دیگر هیپودروم ساخت. ابلیسکی که اصولا با صفحات برنزی صیقل خورده پوشیده شده بود که متاسفانه در جریان جنگ های صلیبی کنده شده بود. ولی سنگ این بنا هنوز هم باقی مانده و کلا این ابلیسک با عنوان ابلیسک دیوار در شناخته می شود.

ابلیسک دیوار دار

میدان هیپودروم یا میدان سلطان احمد؟!!

امروزه کلا این منطقه به عنوان میدان سلطان احمد Sultanahmet Midani شناخته می شود. این میدان توسط دولت ترکیه اداره می شود. جالب است بدانید که مسیر مسابقه اسب دوانی قدیمی نیز با سنگفرشی نشان داده می شود. هر چند که مسیر واقعی 2 متر پایین تر از سطح فعلی است! همان طوری که گفته شد از مجموع هیپودروم باستانی فقط دو ابلیسک (برج) و یک ستون اژدها باقی مانده است.

ضمنا فواره آلمانی یا کایزر ویلهلم فونتین یک فواره گنبدی 8 ضلعی به سبک نو بیزانسی است که در سال 1900 میلادی توسط دولت آلمان در هنگام بازدید امپراطور آلمان از استانبول به سال 1898 ساخته شد و در ورودی شمالی منطقه هیپودروم درست در جلوی مسجد آبی قرار داده شد. با اینکه هیپودروم میراثی از امپراطوری بیزانسی در استانبول است ولی ترک ها نیز به این میدان اهمیت زیادی قائل هستند و حتی تصویر هیپودروم در اسکناس های 500 لیره ترکیه طی سال های 1953 و 1976 میلادی نقش بسته بود.

میدان هیپودروم یا میدان سلطان احمد

شرایط بازدید از میدان هیپودروم استانبول

میدان هیپودروم یکی از جاذبه های دیدنی شهر استانبول مخصوصا برای تاریخ دوستان است. بازدید از این میدان همه روزه برای گردشگران امکان پذیر است و بازدید نیز کاملا رایگان است. برای دسترسی به این میدان تاریخی در شهر استانبول می توان از روش های مختلفی بهره گرفت که آسانترین روش برای دسترسی به این میدان سوار شدن به تراموا به مقصد منطقه سلطان احمد است. پس از اینکه به میدان سلطان احمد رسیدید با چند دقیقه پیاده روی می توان به هیپودروم رسید.

جاذبه های اطراف میدان هیپودروم استانبول

پس میدان هیپودروم نیز در منطقه سلطان احمد ترکیه قرار دارد که به عنوان بافت قدیمی استانبول شناخته می شود. از همین رو نیز پس از بازدید از میدان هیپودروم می توان از دیگر جاذبه های توریستی نزدیک به این میدان هم بازدید کرد. که از آنجمله می توان به بناهای یادبود و موزه های جذابی شامل موره هنر ترکی و اسلامی، مسجد آبی، مسجد ایا صوفیه، آب انبار باسیلیکا و کاخ توپکاپی اشاره کرد. با خدمات مسافرتی و گردشگری مجموعه سفیران سروش سعادت می توانید در سریعترین زمان ممکن بهترین سفر را تجربه کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *