یکی از عجیب ترین پلهای جهان، پل ریاضی در انگلستان است. در واقع پل ریاضی نام معروف یک پل عابر پیاده چوبی در جنوب غربی کمبریج انگلستان می باشد. پلی که بر روی رودخانه کم قرار داشته و در سال 1906 میلادی ساخته شده است. این پل که رسما با عنوان پل چوبی، پل سافون و پل کوئین هم شناخته می شود در لیست میراث انگلستان به عنوان بنای درجه 2 به ثبت رسیده است. درباره پل ریاضی یا پل چوبی جالب است این را هم بدانید که این پل دو طرف کالج کوئین را به هم متصل می کند و در ضمن امکان قایق رانی در زیر آن نیز برای مردم محلی و گردشگران فراهم است.
این پل هندسی توسط ویلیام اتریج طراحی شده است و در طراحی آن سعی شده است تا از اصول ریاضی و هندسی استفاده شود. در واقع اتریج در طراحی این پل سعی کرده است تا از خرپاسازی مماسی و شعاعی استفاده کرده و پل را مستحکم و خود اتکاء کند. و با این طراحی هندسی خود نیز به موفقیت کاملی دست یافته است. از این جالبتر اینکه در ساخت پل ریاضی فقط از الوار مستقیم و بدون قوس استفاده شده ست! در حالی که خود پل یک پل چوبی قوس داری به نظر می رسد. با ما در مجموعه سفیران سروش سعادت همراه باشید تا ما شما را با جزئیات بیشتری از پل ریاضی و جاذبه های آن آشنا کنیم.
درباره تاریخچه احداث پل ریاضی
همان طوری که در مطالب قبلی هم گفته شد، پل ریاضی یا Mathematical Bridge در شهر کمبریج انگلستان و بر روی رودخانه معروف کم قرار دارد. این پل چوبی نوعی پل با تیر مشبک بوده، توسط ویلیام اتریج طراحی شده و در سال 1749 میلادی نیز توسط جیمز ایسکس ساخته شده است. منتها این پل دو بار بازسازی شده که یک مورد آن به سال 1866 و مورد دیگرش به سال 1905 میلادی می رسد. ولی با این حال طرح کلی پل حفظ شده است. بنابراین اگر چه پل ظاهرا به صورت پل قوسی است اما این پل کاملا از الوار مستقیم ساخته شده است. و اصلا به دلیل همین طراحی هوشمندانه است که به آن پل ریاضی می گویند. نمایی زیبا از پل ریاضی انگلستان را در زیر مشاهده می کنید:
جالب است بدانید که یک کپی از همین پل نیز در سال 1923 نزدیک لیفلی لاک در آکسفورد ساخته شد. و همچنین پل چوبی دیگری مشابه این پل توسط جیمز ایسکس بر روی رودخانه کم در کمبریج ساخته شد که کالج های ترینیتی و ترینیتی هال را به هم وصل می کند، یعنی درست همان جایی که حالا پل گارت هاستل واقع شده است.
درباره طراحی دقیق پل ریاضی در انگلستان چه می دانید؟
همان طوری که در مطالب بالا هم گفته شد، پل ریاضی در انگلستان صرفا از الوار ساخته شده است. و چیدمان الوارها یکسری مماس هایی است که قوس پل را همراه با قطعات شعاعی تعریف می کند تا خط مماس ها را به همدیگر پیوند داده و سازه را زاویه دار کند و بدین ترتیب پل مستحکم و خود اتکاء باشد. به لحاظ فنی این نوع سازه یک نوع خرپا سازی مماسی و شعاعی بوده و یک استفاده سازه ای کارآمد از الوار می باشد.
تحلیل این طرح نشان می دهد که قطعات مماسی تقریبا به طور کاملی تحت فشار هستند در حالی که الوار شعاعی (رادیال) تقریبا به طور کاملی در معرض تنش به همراه فشار خمشی خیلی کمی قرار دارند. و به عبارت دقیقی قطعات مماسی و شعاعی نیروهای وارده به سازه قوسی را به نحو زیبایی بیان می کنند. بدین ترتیب حالا می توان از طریق این طراحی هندسی دقیق متوجه شد که چرا به این پل در انگلستان، پل ریاضی گفته می شود!
نیوتن طراح پل ریاضی در انگلستان؛ افسانه یا واقعیت؟
افسانه معروفی است که می گوید پل ریاضی بذون استفاده از حتی یک پیچ یا مهره ای توسط سر ایساک نیوتن (ریاضیدان و فیزیکدان معروف انگلستان) طراحی و ساخته شده است. اما واقعیت این است که اولا در ساخت این پل چوبی برای اتصال صحیح و کامل الوار به هم از پیچ استفاده شده و باید اذعان کرد که پیچ ها جزء لاینفک این طرح هستند. دوما نیوتن نمی توانسته مستقیما در ساخت این پل مشارکتی داشته باشد چرا که اصلا ایساک نیوتن در سال 1727 میلادی یعنی حدود 22 سال قبل از ساخت پل ریاضی از دنیا رفته بود. همان طوری که در ابتدای بحث نیز گفته شد، پل مذکور توسط ویلیام اتریج طراحی شده و در سال 1749 میلادی هم توسط معمار جیمز ایسکس ساخته شده است. پونت سواری یا پونتینگ نوعی قایق سواری معروف و مرسوم در رود کم در کمبریج انگلستان می باشد.
دیگر پل های معروف بر روی رودخانه کم انگلستان
در ابتداء باید به عرضتان برسانیم که رودخانه کم رودی به طول تقریبی 69 کیلومتر در بخش کمبریج شایر انگلستان می باشد. رودی پرآب با مناظر زیبا و جذاب که بر روی آن چندین پل مختلف ساخته شده است و قایقرانی از زیر همه این پل ها نیز کاملا امکانپذیر است. یکی از معروفترین این پل ها پل ریاضی بود که در این نوشته به معرفی مفصل آن پرداختیم. اما پل های دیگر روی رود کم در کمبریج عبارتند از:
- پل کلار کالج (از قدیمی ترین پل های حال حاضر کمبریج)
- کینگز کالج بریج
- پل سیلور استریت
- پل ریورساید
- پل ماگدالنا
- پل ترومپینگتون و غیره
با توجه به توصیفات فوق از پل ریاضی در شهر کمبریج انگلستان اکنون می توان به جرات گفت که پل ها مخصوصا پل های تاریخی نیز جزء بهترین جاذبه های توریستی این کشور محسوب می شود. شما عزیزان به منظور کسب آخرین و به روزترین اطلاعات و اخبار در مورد جاذبه های توریستی ایران و جهان می توانید به وب سایت تخصصی مجموعه سفیران سفر مراجعه کنید.