مسجد بی بی خانم سمرقند بزرگترین مسجد در آسیای مرکزی و از جاذبه های دیدنی این شهر دیدنی و پربازدید محسوب می شود. این مسجد بزرگ به طول 109 متر و عرض 167 متر ظرفیت پذیرایی از تقریبا 10000 عبادت کننده را دارد. این مسجد که تاریخ ساخت آن به قرن 15 می رسد به سبک معماری تیموری ساخته شده است و از مساجد معروف جهان اسلام نیز قلمداد می شود. بنا بر گزارشات تاریخی موثق، مسجد بی بی خانم در خلال سال های 1405- 1399 به فرمان امیر تیمور ساخته شد. از جاذبه های مسجد مذکور در کشور ازبکستان می توان به طراحی زیبا و چشم نواز داخلی و بیرونی آن و نیز قرآن سنگی در محوطه این مسجد اشاره کرد. برای طرح سوالات خود درباب جاذبه های توریستی معروف ازبکستان و یا شرایط اخذ اقامت توریستی از این کشور می توانید با مجموعه سفیران سفر در ارتباط باشید.
تاریخچه مسجد بی بی خانوم سمرقند
پس از تشکیل اردوی هند، تیمور در سال 1399 تصمیم گرفت که مسجد بسیار بزرگی را در پایتخت جدیدش یعنی سمرقند احداث کند. به همین دلیل کار ساخت مسجد مذکور به دستور تیمور آغاز شد و زمانی که تیمور از اردوی نظامی خود در سال 1404 برمی گشت کار ساخت این مسجد به اتمام رسید. با این حال تیمور از پیشرفت کار راضی نبود و فورا تغییراتی را مخصوصا در گنبد اصلی داد. با اینکه ساخت این مسجد در همان سال به اتمام رسید اما در سال های بعدی ذدر این مسجد تغییراتی هم اعمال شد. نمایی از مسجد بی بی خانوم سمرقند را در زیر مشاهده می کنید:
اما در اواخر قرن 16 عبداله خان دوم آخرین خان سلسله شیبانی بخارا دستور داد تا کارهای مرمت این مسجد تعطیل شود. از همان زمان وضعیت ساختاری این مسجد به خاطر عوامل طبیعی مثل زلزله، باد، باران و غیره بدتر شد و نهایتا طاق داخلی این بنا بر اثر زلزله ای در سال 1897 فروریخت. اما بالاخره در طی اواخر قرن 20 تلاش ها برای جستجوی خرابه ها آغاز شد و بعد از یافتن خرابه ها نیز کار بازسازی مسجد بی بی خانوم سمرقند شروع شد. پس می توان گفت که مسجد فعلی فرم بازسازی شده از طرح قبلی مسجدی است که به فرمان امیر تیمور ساخته شد. مجددا نمایی نزدیک از مسجد بی بی خانوم سمرقند را در زیر مشاهده می کنید:
معماری مسجد بی بی خانوم در ازبکستان
همان طوری که در مطالب بالا هم بیان شد، مسجد بی بی خانوم سمرقند به دستور تیمور شاه در سال های 1405- 1399 میلادی احداث گردید. با نگاهی اجمالی به این مسجد می توان چنین گفت که این مسجد دربرگیرنده تمامی ویژگی های بناهای سده های میانی مسلمان است. مسجد مذکور از پلان اصلی مسجد درباری الگو می گیرد. دیوارهای بیرونی این مسجد دربرگیرنده یک محوطه وسیع بوده ولی گنبد فیروزه ای این مسجد شاخصه اصلی معماری آن می باشد. اما علاوه بر گنبد اصلی مسجد بی بی خانوم در ازبکستان همچنین دارای دو گنبد و یک ایوان بزرگی نیز می باشد که در تصویر پایین هم مشاهده می کنید:
از دیگر جاذبه های معماری مسجد بی بی خانوم در ازبکستان می توان به 4 مناره در چهار گوشه این بنا اشاره کرد که شکوه خاصی نیر به مسجد بی بی خانوم سمرقند بخشیده است. قرآن سنگی در حیاط این مسجد از دیگر جاذبه هایی است که گردشگران در بازدید خود می توانند آن را مشاهده کنند:
شرایط اخذ شهروندی اروپا در سال 2023
شهروندی اروپا یا Europe Citizenship در واقع اخذ پاسپورت یکی از کشورهای اروپایی و بهره مندی از تمامی حقوق اتباع اتحادیه اروپایی (EU) است. از جمله این امتیازات می توان به آزادی سفر به کل قلمرو اتحادیه ارپایی، تضمین اخذ اقامت اروپا و در ادامه دریافت حق شهروندی برای کل اعضاء خانواده، استفاده از حق رای، آزادی تجارت و کسب و کار در کل اروپا، استفاده رایگان از کلیه خدمات عمومی و غیره می باشد. اما برای اخذ این نوع شهروندی تنها دو روش پیش روی متقاضیان قرار دارد که عبارتند از:
از بین این روش ها نیز فعلا عملی ترین روش ممکن روش اول می باشد که فقط کمی زمان بر است. یعنی به عبارت دیگر متقاضیان پس از اخذ اقامت (موقت) و سپری شدن مدت زمان مقرر معمولا 5 ساله می توانند ابتداء به اقامت دائم اروپا دست یافته و مجددا پس از سپری شدن 5 الی 7 سال دیگر به شهروندی اروپا دست یابند. نمودار گرافیکی زیر نشانگر پروسه اخذ شهروندی اروپاست:
روش مذکور برای اخذ شهروندی اروپا با عنوان Naturalization یا قبول تابعیت اروپا معروف است و فقط مخصوص متقاضیانی است که:
- ویزای کاری و یا بلوکارت اروپا را داشته باشند
- ویزای طلایی (ویزای سرمایه گذاری) اروپا را داشته باشند
- ویزای ازدواج از کشورهای اروپایی داشته باشند
دانشجویان دارنده ویزای تحصیلی اروپا فقط در صورتی می توانند در آینده موفق به اخذ شهروندی اروپا شوند که اقامت تحصیلی خود را به اقامت کاری اروپا تبدیل کنند. مجموعه سفیران سفر آمادگی دارد تا مشاوره های حرفه ای به هموطنانی ارائه نماید که متقاضی اخذ اقامت و تابعیت اروپایی هستند.