در این مقاله قصد داریم تا مقبره های نخجوان در آذربایجان را با تمام زیبایی های معماری آن به شما علاقه مندان معرفی کنیم. این مقبره ها شامل مقبره یوسف کوسیر اوغلو (1162)، مقبره مومنه خاتون (1186) و نیز مقبره گلستان است که هر یک با سبک معماری ترکی- اسلامی و به دست معمار معروف عجمی ابوبکراوغلو نخجوانی ساخته شده است. این مقبره ها غالبا با ارتفاع زیاد و شامل یک دخمه زیرزمینی و مقبره روی آن ساخته شده و در زمره نامزدهای ثبت در لیست میراث جهانی یونسکو (UNESCO) قرار دارند. شما عزیزان می توانید سوالات تخصصی خود درباب شرایط سفر به جمهوری آذربایجان یا نخجوان را با مشاورین ما در مجموعه سفیران سفر در میان بگذارید.
درباره نخجوان در آذربایجان
قبل از توصیف جاذبه مقبره های نخجوان در آذربایجان بهتر است کمی درباره نخجوان بدانیم. جمهوری نخجوان Nekhchivan جمهوری خودمختاری در قلمرو جمهوری آذربایجان به شمار می رود. این جمهوری در واقع بخشی از سرزمین اصلی جمهوری آذربایجان به شمار می رود. کل مساحت این جمهوری حدود 5502.75 کیلومتر و جمعیت آن نیز در حدود 459600 نفر می باشد. نخجوان با کشورهای ارمنستان در شمال و شرق، ایران در جنوب و غرب و ترکیه در شمال غربی هم مرز است که در تصویر زیر نیز به خوبی مشخص می باشد:
اگر چنانچه تاریخ این جمهوری را ورق بزنیم متوجه یک حقیقت تاریخی خواهیم شد و آن اینکه این ناحیه در قرن 16 بخشی از ایران صفوی بوده است. متاسفانه پس از جنگ روس و ایران در سال 1828 و انعقاد معاهده ترکمنچای، حاکمیت خانات نخجوان از ایران به امپراطوری روسیه واگذار شد. اکنون جمهوری خودمختار نخجوان به عنوان یک ناحیه مستقلی از آذربایجان به حساب می آید که با قوانین خاص خود اداره می شود. این منطقه نیز از تاثیرات منفی مناقشه ناگورنو- قره باغ در امان نمانده و از آن زمان ناحیه کارکی تحت اشغال ارمنستان بوده است.
جاذبه های توریستی نخجوان چیست؟
همان طوری که پیشتر هم گفته شد، نخجوان جمهوری خودمختاری در قلمرو کشور آذربایجان محسوب می شود. در این جمهوری مستقل جاذبه های توریستی نیز کم نیست. بناهای تاریخی، مقبره ها و موزه های زیادی در قلمرو نخجوان وجود دارد که بسیاری از آنها به عنوان جاذبه های گردشگری محسوب شده و با استقبال خوب گردشگران مواجه است. از مهمترین جاذبه های توریستی نخجوان می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- مقبره یوسف کوسیر اوغلو (1162)
- مقبره مومنه خاتون (1186)
- نخجوان بوزخانه یا خانه یخی نخجوان
- کاخ خان
- ساختمان زاویا مدرسه
- حمام شرقی
- حمام ینگیجه
- پل آزا
- قیصریه اوردوباد
- حمام اوردوباد
- مقبره گلستان
- مجموعه مقبره قاراباغلار
- مجموعه معماری خانقاه
معرفی مقبره های نخجوان در آذربایجان
در این بخش قصد داریم تا شما را با مقبره های نخجوان در آذربایجان آشنا کنیم. همان طوری که قبلا هم گفته شد، نخجوان پر است از بناها و مقبره های تاریخی که هر ساله باعث جذب گردشگران خارجی به این جمهوری می شود.
- مقبره یوسف کوسیر اوغلو نخجوان: با اینکه فرآیند شهرنشینی نخجوان به تقریبا 5 هزار سال قبل برمی گردد. اما در طی قرن 12 گرایش معماری جدید منجر به ساخت بناهای معماری مختلف در نخجوان شد. مقبره یوسف کوسیر اوغلو یا آتابابا گونبزی یک مدل جذاب از این بناهاست که در سال 1162 توسط بنیانگذار همین گرایش یعنی عجمی ابوبکراوغلو نخجوانی ساخته شد.
- مقبره مومنه خاتون: این مقبره نیز یکی از مدل های بسیار جالبی از بناهای فرهنگی ترک- اسلامی نخجوان به شمار می رود که توسط معمار معروف عجمی ابوبکراوغلو نخجوانی در مرکز شهر نخجوان ساخته شده است. این مقبره با ارتفاع 25 متری شامل یک دخمه زیرزمینی و یک مقبره رو زمینی است.
- مقبره گلستان: این مقبره یکی از بناهای تاریخی نخجوان به شمار می رود که بیشتر به دلیل ساختار معماری، تکنیک ساخت و ویژگی های بصری خاص خود مورد توجه می باشد. این مقبره درست در ساحل سمت چپ رودخانه ارس و در یک کیلومتریشرق روستای گلستان از توابع بخش جلفا قرار دارد. مقبره ای که با توفای قرمز مایل به سیاه ساخته شده و یکی از نمونه های بسیار زیبا و منحصربفرد مدرسه معماری نخجوان به شمار می رود که روش های خلاقانه عجمی ابوبکراوغلو نخجوانی را نشان می دهد.
تصاویری از مقبره های نخجوان در آذربایجان را در زیر مشاهده می کنید (از سمت راست به ترتیب؛ مقبره یوسف کوسیر اوغلو، مقبره مومنه خاتون و مقبره گلستان):
معرفی جاذبه های توریستی آذربایجان
کشور آذربایجان برای اغلب گردشگران ایرانی و حتی در سطح جهانی نام آشنایی است. کشوری که هم به سبب وجود تاریخ کهن خود و هم موقعیت جغرافیایی خاصی که دارد برخوردار از انواع جاذبه های طبیعی و فرهنگی است. از بین این جاذبه های توریستی متنوع نیز تا کنون 3 جاذبه توریستی آذربایجان در لیست میراث جهانی یونسکو (UNESCO) ثبت شده و 10 جاذبه توریستی دیگر این کشور در بین نامزدهای ثبت در این لیست جهانی قرار دارد و همین موضوع نیز نشانگر اهمیت آذربایجان به عنوان یک مقصد توریستی جذاب در سال 2023 می باشد. لازم به ذکر است که 3 اثر ثبت شده آذربایجان در فهرست میراث جهانی از نوع آثار فرهنگی و از قرار ذیل می باشد:
- دژ باکو و کاخ شروان شاهان و نیز قلعه دختر در باکو (2000)
- پارک ملی قبوستان در آذربایجان (2007)
- مرکز تاریخی در شکی و کاخ خانات شکی (2019)
اما جاذبه های دیگر آذربایجان در فهرست آزمایشی یونسکو شامل کوهستان زیبای استیج باکو، دریاچه قیر بیناگالدی آذربایجان، گلفشان شگفت انگیز لوکباتان، مقبره های رازآلود نخجوان، آتشگاه باکو، اردوباد، بناهای دفاعی ساحل خزر، منطقه شوشا، دهکده خینالیق و در نهایت پارک ملی هیرکانی می باشد. هموطنان عزیز و علاقه مند می توانند سوالات خاص خود درباب ویزای توریستی آذربایجان 2023 را با ما در مجموعه سفیران سفر درمیان بگذارند.