بازارهای سنتی اصفهان تلفیق زیبایی از هنر و اقتصاد بوده و برای شهروندان و گردشگران جزء جاذبه های تاریخی و توریستی این شهر محسوب می شود. علاوه بر این، بازارهای سنتی شهر اصفهان که قدمت اغلب آنها به عصر صفویه برمی گردد دارای سبک معماری فاخری می باشند که حیرت بازدیدکنندگان را جلب می کنند. از دیگر ویژگی های این بازارها می توان به تقسیم بندی صنفی آنها به بازار بزازها، بازار مسگرها، بازار پارچه فروشان، بازار طلافروش ها و غیره اشاره نمود. از مشهورترین بازارهای سنتی این شهر نیز می توان به بازار قیصریه، بازار اصفهان، بازار مسجد جامع اصفهان و غیره اشاره کرد. این مقاله توسط کارشناسان مجموعه سفیران سفر نکاشته شده و تلاشی برای آشناسازی هموطنان گرامی با بخش دیگری از جاذبه های توریستی اصفهان یعنی بازارهای سنتی آن می باشد.
بازاتر قیصریه از مشهورترین بازارهای سنتی اصفهان
مطمئنا شما نیز این گفته را تایید می کنید که کمتر کسی است که به شهر اصفهان سفر کند و سری به میدان نقش جهان و بازار قیصریه این شهر نزند. این بازار در بافت تاریخی شهر اصفهان قرار داشته و اغلب بر روی فعالیت صنف فرش فروشان متمرکز است. ورودی این بازار همان سردر قیصریه می باشد. این بازار به دستور شاه عباس در سال 1029 هجری قمری در بخش شمالی میدان نقش جهان احداث شده است و از مجلل ترین و بزرگترین مراکز خرید و فروش در دوره صفویه بوده است. بنای بازار قیصریه در 2 طبقه مرتفع ساخته و پرداخته شده است. در حقیقت طبقه بالا مربوط به امور دفتری و طبقه پایین نیز مربوط به فعالیت مغازه ها می باشد. این اثر تاریخی به عنوان بازار قیصریه و بازار چیت سازها به شماره 315 در تاریخ 21 آبان 1317 در لیست آثار ملی ثبت شده است. این تصاویر نشانگر بازار قیصریه یا به قول توریست های خارجی نگارخانه سرپوشیده می باشد:
ساختار معماری این بازار به گونه ای است که بر روی سقف گنبدهایی تعبیه شده و در انتهای گنبدهای مورد اشاره جهت تامین تهویه هوا و روشنایی نیز نورگیرهایی نیز طراحی شده است. در طول این بازار بزرگ همچنین مساجد مختلف (مثل مسجد شیشه، مسجد نو، مسجد ذوالفقار، مسجد جارچی و غیره)، مدارس مذهبی مثل مدرسه کاسه گران، سرا و تیمچه قرار دارد. این بازار مجلل و باشکوه از راسته های مختلفی تشکیل شده است که عبارتند از:
- هارونیه
- مخلص
- بازار عریان
- مقصود بیگ
- نیم آورد گلشن
- سماورسازها
بازار مسجد جامع از بازارهای سنتی در اصفهان
این بازار بدان سبب به بازار مسجد جامع اصفهان معروف است که شروع آن از کنار این مسجد یعنی از نزدیکی میدان امام علی بوده و از بخش های متنوعی تشکیل شده است. جالب است بدانید که بازار مسجد جامع اصفهان همچنین از طریق بازارهای تو در تو به خود میدان نقش جهان وصل می شود. مشاهدات عینی حاکی از این است که به دنبال احداث میدان امام علی یکسری فروشگاه ها در بازار مذکور افزایش یافته است. داخل بازار و مشاهده فروشگاه هایی که مخصوصا به فروش کالاهای صنایع دستی هنرمندان اصفهانی را به فروش می رسانند، جذابیت بیشتری برای گردشگران دارد. در کل بازدید از این بازار نیز جاذبه های خاص خود را دارد و به هر مسافر یا گردشگری توصیه می شود.
بازار مسگرها از بازارهای سنتی شهر اصفهان
همانند اغلب شهرهای تاریخی کشورمان، اصفهان نیز از بازار سنتی مسگرها برخوردار است. در حقیقت این میدان به نوعی ادامه بازار بزرگ اصفهان بوده و تقریبا در ضلع غربی میدان نقش جهان و یا به تعبیری در بخش شمالی عمارت عالی قاپو واقع است. این بازار سنتی و دیدنی نیز در عصر صفویه بنا شده و مختص فروش و تولید اجناس و کالاهای مختلف مسی است. این بازار بخاطر صدای بلند چکش استاکاران مسگری نیز معروف است. در این بازار شما می توانید همه نوع کالای مسی مثل سینی مسی، بشقاب مسی، دکوراسیون مسی، زیورآلات مسی و غیره را مشاهده کنید.
بازار هنر اصفهان جزء شاهکارهای معماری
دقیقا با مشاهده بازار هنر اصفهان می توان به این موضوع مهم پی برد. این بازار باشکوه و زیبا نیز در عصر صفویان احداث و پایه گذاری شده است. این بنای زیبا در سال 1116 هجری قمری ساخته شده و پایان ساخت آن نیز در سال 1118 بوده است. بازاری که در عصر صفویان به عنوان بازار کاروانسرای مادرشاه معروف بوده و به همراه کارونسرای مادرشاه جزئ موقوفه های شاه سلطان حسین صفوی به شمار می رفتند. این بازار هم اکنون نیز فعال بوده و اغلب معاملات انجام شده در این بازار مربوط به معاملات زیورآلات طلا و نقره می باشد.
بازار بزرگ اصفهان شاهکار معماری بازارهای سنتی
در واقع بازار مذکور مشتمل بر راسته های مختلف و تودر تو می باشد که در اطراف و اکناف میدان نقش جهان به سمت میدان امام علی کشیده شده است. بازارهای مذکور به هم وصل شده تا مجموعه بازار سنتی شهر اصفهان را تشکیل دهند. در بازار بزرگ اصفهان مثل سایر بازارهای و اماکن تاریخی این شهر یادگاری از دوره صفویان می باشد و حتی آنرا بحق می توان یکی از شاهکارهای معماری این عصر نیز به حساب آورد. این بازار یک بازار بزرگی است و عده ای معتقدند که بازار قیصریه اصفهان نیز بخشی از همین بازار می باشد. ما در تصاویر زیر نماهایی زیبا از این بازار زیبا از بازارهای سنتی اصفهان را نمایش می دهیم:
کارشناسان مجموعه سفیران سفر آمادگی کاملی دارند تا از سیر تا پیاز اخذ ویزای توریستی برترین کشورهای جهان را در خدمت متقاضیان گرامی قرار دهند.