ازبکستان

میدان ریگستان در ازبکستان

میدان ریگستان در ازبکستان

میدان ریگستان در ازبکستان از این نظر اهمیت دارد که نمونه اعلایی از معماری اسلامی بوده و بعنوان یکی از بناهای ارزشمند اسلامی بشمار میرود. تنها به علت ریگستان است که یونسکو (سازمان فرهنگی و هنری ملل متحد) شهر سمرقند را در لیست میراث جهانی خود قرار داده است. در واقع ریگستان قلب شهر تاریخی سمرقند محسوب می شود. نام ریگستان نیز به معنای محل شن یا صحرا است و گویا زمانی این محل صحرا بوده است.

این میدان یک نوع میدان عمومی است که مردم برای شنیدن اعلان های سلطنتی که توسط جارچیان جار زده می شدند کنارهم جمع می شده اند. علاوه بر این ریگستان محل اعدام های عمومی نیز محسوب می شده است. میدانی که بوسیله 3 مدرسه با سبک معماری اسلامی متفاوت ساخته شده و می توان آن را به عنوان مرکز رنسانس تیموری در نظر گرفت. مجموعه سفیران سفر آماده است تا اطلاعات مورد نیاز درباب اخذ ویزای توریستی و نیز هزینه زندهگی در ازبکستان 2023 را نیز به هموطنان ارائه نماید.

معرفی میدان ریگستان در ازبکستان

میدان ریگستان Registan Square یک جاذبه توریستی به تمام معنا در لب شهر تاریخی سمرقند می باشد. این میدان به واسطه مجموعه معماری زیبایی که دارد به شهرت جهانی دست یافته و به یکی از بناهای معماری شرقی جذاب در آسیای میانه تبدیل شده است. همان طوری که در تصویر زیر هم مشاهده می شود، این میدان از سه طرف با مدرسه احاطه شده و آنها طوری طراحی شده اند که ورودی های این بناها به مرکز میدان ختم می شوند:

سه طرف میدان ریگستان در ازبکستان

هر سه بنا دکور منحصر بفرد خود را دارند. همان طوری که در تصویر فوق هم مشاهده شد، این بناها در میدان ریگستان به خوبی محافظت شده و به علت همین میدان و 3 بنای موجود در آن، شهر تاریخی سمرقند در سال 2001 در لیست میراث جهانی یونسکو ثبت رسمی شد. اما این 3 بنا در میدان ریگستان عبارتند از:

  • مدرسه الغ بیگ
  • مدرسه شیردار
  • مدرسه طلا کاری

معرفی میدان ریگستان در ازبکستان

تاریخچه میدان ریگستان در ازبکستان

همان طوری که در مقدمه همین بحث نیز گفته شد، ریگستان در زبان فارسی به محل شن یا همان صحرا گفته می شود. گویا در زمان های قدیم و قبل از ساخت و ساز در این میدان بنای مذکور از شن پوشیده شده بود. پس در آن زمان اصلا مدرسه ای ساخته نشده بود و این بناها بعدا به بنای مذکور اضافه شدند. در آن دوره، مقامات شهر مردم را در این میدان جمع می کردند تا فرامین خان را اعلام کرد، جشن هایی را برگزار کنند، حکم اعدام ها را اجرا کنند و یا برای جنگ سرباز جمع کنند. همچنین در گذشته این میدان به عنوان یک مرکز تجاری هم عمل می کرده است و تجار و هنرمندان کالاهای خود را در این میدان به فروش می رساندند.

حاکمان مختلفی در طی حاکمیتشان اهمیت اصلی میدان را تغییر دادند اما از آن زمان تا به حال میدان ریگستان همواره مرکز حیات اجتماعی شهر سمرقند بوده است. همان طوری که بیان شد، این میدان متشکل از 3 مدرسه می باشد که در دوره های زمانی مختلف به فرمان دو حاکم تیموری مختلف ساخته شده است. مدرسه الغ بیک که به فرمان الغ بیک ساخته شده اما مدارس شیردار و مدسه طلا کاری به دستور یالانگ تاش بهادر ساخته شده است. تصویری از نمای شبانه میدان ریگستان را در زیر مشاهده می کنید:

نمای شبانه میدان ریگستان

مدرسه الغ بیگ جزئی از میدان ریگستان در ازبکستان

اولین و قدیمی ترین بنای موجود در میدان ریگستان در ازبکستان، مدرسه الغ بیگ می باشد که توسط شخص الغ بیگ حاکم تیموری (نوه تیمور لنگ) در این میدان بنا شده است. قدمت ساخت این مدرسه نیز به سال 1417 می رسد و نان این مدرسه نیز به افتخار وی به عنوان مدرسه الغ بیگ نامگذاری شد. اما جالب است بدانید که پروژه ساخت مدرسه الغ بیگ حدود 3 سالی طول کشیده است و ساخت این بنا در سال 1420 تکمیل شده است. همان طوری که در تصویر زیر هم ملاحظه می شود، این مدرسه به شکل مستطیل بوده و در بخش غربی میدان قرار دارد:

مدرسه الغ بیگ

مدرسه ای که شامل ورودی هایی با چندین حجره و کلاس بوده و نمای آن با دو مناره بلند در گوشه های بنا مشخص است. غالبا طراحی نمای بیرونی این مدرسه توجهات را به خود جلب می کند. نمایی که با آجرهای رنگارنگ تزئین شده و دروازه مدرسه نیز با الگوهایی از ستاره پنج پر نماد آسمان و نجوم مزین شده است.

تاریخچه میدان ریگستان در ازبکستان

مدرسه شیردار جزئی از میدان ریگستان ازبکستان

دومین بنای ساخته شده در میدان ریگستان، مدرسه شیردار می باشد که در سال 1612 به فرمان یالانگ تاش بهادار ساخته شد. این مدرسه در سمت شرقی میدان ریگستان بنا شد. اما جالب است بدانید که ساخت این مدرسه نیز در تا سال 1636 ادامه یافت. پلان مدرسه شیردار به نوعی الگوبرداری شده از مدرسه الغ بیگ بوده اما در تزئینات داخلی و بیرونی تفاوت های آشکاری با آن دارد. با اینکه از زمان ساخت این مدرسه نام مدرسه به نام سازنده آن مزین شده بود اما مدرسه مذکور در میان مردم به مدرسه شیردار معروف شد. دلیل آن نیز وجود دو تصویر شیر در سردر این مدرسه می باشد. در زیر تصویری از مدرسه شیردار را مشاهده می کنید:

تصویری از مدرسه شیردار

مدرسه طلا کاری جزئی از میدان ریگستان

تقریبا 10 سال بعد از اتمام ساخت مدرسه شیردار، حاکم سمرقند یالانگ تاش بهادر تصمیم گرفت تا مدرسه دیگری را در میدان ریگستان در ازبکستان بسازد. پروژه ساخت این مدرسه نیز از سال 1646 در بخش شمالی میدان ریگستان یعنی درست در محل کاروان سرا شروع شد. جالب است بدانید که ساخت مدرسه طلا کاری نیز با همان سبک مدارس قبل از خود بیش از 14 سال طول کشید و ساخت آن در سال 1660 به اتمام رسید. نمای اصلی این بنا در دو سطح انجام شد. دروازه مرکزی با 5 طاقچه اصلی همراه با دو ورودی منتهی به حیاط بسته داخلی نماکاری شد. طرح این مدرسه نیز به نوعی کپی طرح مدارس قبلی می باشد و نمایی از آن را در زیر مشاهده می کنید:

مدرسه طلا کاری جزئی از میدان ریگستان

ما در مجموعه سفیران سفر آمادگی کاملی داریم تا هموطنان عزیز را در راستای اخذ انواع اقامت خارجی از جمله اخذ ویزاهای تحصیلی و یا ویزاهای کاری بطور تخصصی راهنمایی کنیم.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *