مسجد طلاکاری در ازبکستان در واقع آخرین بنای ریگستان می باشد که به دستور یالانگ تاش بهادر حاکم سمرقند ساخته شده است. این بنای بسیار زیبا درست در بین مدرسه الغ بیگ و مدرسه شیردار قرار داشته و ساخت آن در سال 1646 شروع شده اما در سال 1660 به اتمام رسیده است. بنایی که بیشترین شهرت آن به خاطر طراحی منحصر بفرد آن و استفاده از تزئینات طلاکاری در نمای داخلی و بیرونی اش می باشد.
از نظر قدمت ساخت نیز این بنا آخرین بنایی است که در میدان ریگستان سمرقند ساخته شده است. بنابراین بنای مذکور دو گانه ای جالب از مدرسه و مسجد می باشد. هدف از ساخت آن نیز ارائه آموزش ها و تعالیم مذهبی در زمان حاکمیت امرای تیموری و بعد از آن بوده است. برای آشنایی با فرهنگ، آداب و سنن و نیز شهرهای معروف ازبکستان نیز می توانید با مجموعه سفیران سفر در ارتباط باشید.
تاریخچه مسجد طلاکاری در ازبکستان
به لحاظ قدمت، مسجد طلاکاری در ازبکستان آخرین بنا از بناهای سه گانه میدان ریگستان ازبکستان محسوب می شود. ساخت این بنای ترکیبی (مدرسه+ مسجد) در سال 1646 بنا به دستور حاکم سمرقند یعنی یالانگ تاش بهادر شروع شد و کار ساخت آن هم نهایتا در سال 1660 به اتمام رسید.از نظر مکانی نیز این بنای زیبا درست در محل کاروانسرای قدیمی احداث شده که به مدت بیش از دو سده در اینجا وجود داشته است. تصاویری زیبا از نمای جلویی مسجد طلاکاری در ازبکستان را در زیر مشاهده می کنید:
اما دلیل نامگذاری این بنای فاخر این است که در نمای بنای مذکور از تزئینات طلایی استفاده شده است و به همین جهت به آن مسجد طلاکاری یا Tilla-kori Madrasah گفته می شود. از نظر موقعیت قرار گیری نیز بنای مذکور دقیقا بین مدرسه الغ بیگ و مدرسه شیردار قرار دارد و این را می توان با توجه به تصویر زیر از میدان ریگستان سمرقند هم متوجه شد:
معماری مسجد طلاکاری در ازبکستان
همان طوری که در مطالب قبلی هم بیان شد، مسجد طلاکاری در ازبکستان یکی از بناهای سه گانه موجود در میدان ریگستان شهر سمرقند است. نمای این بنا درست روبه میدان بوده و کاملا متقارن می باشد. نما شامل دروازه بزرگ و دو طبقه از طاقچه های طاقدار می باشد که به برج های متصل شده اند. معماری این بنا به گونه ای است که همچنین در حیاط داخلی حجره هایی نیز برای دانش آموزان در نظر گرفته شده است. تصاویری از طراحی داخلی و بیرونی مسجد طلاکاری در ازبکستان را در زیر مشاهده می کنید:
کل بنا به صورت کاملی با نقوش گیاهی و الگوهای خطی تزوین شده است. با اینکه بخش زیادی از دکوراسیون از بین رفته اما به واسطه بازسازی ها و مرمت های صورت گرفته این تزئینات در نیمه دوم قرن بیستم احیاء شده اند. دقیقا در بخش غربی مدرسه، مسجدی با گنبد فیروزه ای هم مشاهده می شود. تزئینات داخلی این مسجد با طلاکاری و نیز با استقاده از روش کیندال صورت گرفته و همین امر باعث جذابیت آن برای گردشگران شده است. در تصاویر پایین هم نماهای مختلف از مسجد طلاکاری در ازبکستان را ملاحظه می کنید:
جاذبه های نزدیک مسجد طلاکاری در ازبکستان
بلافاصله پس از بازدید از مسجد طلاکاری در ازبکستان می توانید از دو بنای تاریخی دیگر در مجاورت این بنا یعنی مدرسه الغ بیگ و مدرسه شیردار هم بازدید کنید. علاوه بر این فقط در شعاع 3 مایلی از این بنا نیز حدود 30 جاذبه دیدنی وجود دارد که از جمله آنها می توان به آرامگاه شاه زنده، آرامگاه امام بخارایی، رصدخانه الغ بیگ، مسجد بی بی خانیم، بازار مرکزی سمرقند، آرامگاه تیمور لنگ و غیره اشاره کرد. هتل ها و رستوران های زیادی نیز در همین مسیر وجود دارد که از جمله آنها می توان به موارد زیر در شهر سمرقند اشاره کرد:
- رستوران بی بی خانوم
- رستوران ریگستان
- رستوران بش چینار
- رستوران سمرقند
- کافه قهوه خانه تایم
- هتل رستوران بی بی خانوم و غیره
شرایط گردشگری در ازبکستان
ازبکستان کشوری با تاریخ و تمدن کهن دارای قابلیت های بالقوه ای در صنعت گردشگری است. این کشور و شهرهای معروف آن مقل سمرقند و بخار زمانی در مسیر جاده ابریشم قرار داشته و تمدن های شرق و غرب را به هم متصل می کردند. بنابراین ازبکستان گردشگران را با گنجینه های تاریخی، باستان شناسی، معماری و طبیعی خود جذب می کند. بخش کثیری از این گردشگران نیز سفر به ازبکستان را به خاطر علاقه اشان به مکان های معماری و تاریخی انتخاب می کنند. پس توریسم فرهنگی اصلی ترین بخش صنعت گردشگری ازبکستان می باشد. در این بین فعالیت های توریستی در ازبکستان شامل پیاده روی، صخره نوردی و بازدید از بناهای تاریخی و مذهبی این کشور است. در زیر تصویری از گردشگران در آرامگاه شاه زنده ازبکستان را مشاهده می کنید:
اما برای سفر به ازبکستان، گردشگران علاوه بر داشتن پاسپورت ملی همچنین نیازمند اخذ ویزای توریستی ازبکستان نیز هستند. ویزایی که همانند ویزای شنگن اروپا مدت اعتبارش از زمان صدور تا 90 روز بوده و دارنده یا دارندگان آن فقط حق اقامت 30 روزه را دارند. شما عزیزان برای کسب اطلاعات کامل درباب شرایط، شیوه ها و نحوه اخذ اقامت اروپا برای ایرانیان می توانید با مجموعه سفیران سفر در ارتباط باشید.