مسجد روح ترکمن باشی یا همان مسجد قیپچاک مسجدی در شهر کوچکی به نام قیپچاک زادگاه رئیس جمهور فقید ترکمنستان صفرمراد نیازوف است. این مسجد به دستور شخص نیازوف و در سال 2004 ساخته شد. مسجدی که شامل مسجد و آرامگاه نیازوف است. در حقیقت، ساخت بنای مسجد در سال 2004 میلادی به اتمام رسید و 2 سال بعد نیز نیازوف از دنیا رفت و در همین آرامگاه دفن شد. اما این مسجد به خاطر استفاده همزمان از آیات قرآن و سخنان کتاب روحنما بر روی دیوار نگاره هایش مورد اعتراض مسلمانان قرار گرفته است.
چرا که به عقیده مسلمانان، سازندگان این مسجد آیات قرآنی را با سخنان نیازوف در کتاب روحنما معادل دانسته اند. از همین رو این مسجد با ظرفیت 10000 نفری اغلب اوقات خالی از نمازگذار است. ترکمنستان نیز به خاطر داشتن جاذبه های توریستی مختلف از جمله مقاصد محبوب گردشگران در آسیای میانه محسوب می شود. پس برای اطلاع از شرایط سفر به ترکمنستان 2025 و آشنایی با لیست جاذبه های این کشور می توانید با ما در سایت سفیران سفر همراه باشید.
تاریخچه مسجد روح ترکمن باشی
مسجد ترکمن باشی Turkmenbasy Ruhy Mosque که با عنوان مسجد قیپچاک نیز شناخته می شود مسجدی در شهر قیپچاک ترکمنستان زادگاه و محل استراحت صفرمراد نیازوف (رئیس جمهور فقید ترکمنستان) است. این مسجد در فاصله حدود 7 کیلومتری غرب پایتخت و در میانه جاده M37 قرار دارد. این مسجد به سبک معماری اسلامی ساخته شده است و تاریخ اتمام ساختش نیز به سال 2004 میلادی می رسد و ضمنا در تاریخ 22 اکتبر سال 2004 نیز رسما افتتاح شده است. نمایی زیبا از مسجد ترکمن باشی را در تصویر زیر مشاهده می کنید:
حقایقی درباره مسجد روح ترکمن باشی
این مسجد توسط شرکت فرانسوی Bouygues در شهر مادری صفرمراد نیازوف ساخته شده است. مسجدی که در 22 اکتبر سال 2004 میلادی به افتتاح رسید. این مسجد به سفارش خود صفرمراد نیازوف همراه با آرامگاهی جهت دفن جسدش پس از مرگش ساخته شد. نیازوف 2 سال پس از اتمام کار ساخت این مسجد فوت کرد و در تاریخ 24 دسامبر 2006 در آرامگاه مذکور دفن شد. اما آنچه که سبب شده تا مسجد روح ترکمن باشی در مرکز مجادله قرار گیرد. حک آیاتی از قرآن و سخنانی از کتاب روحنمای صفرمراد بر روی دیوارهای مسجد است. چرا که به عقیده مسلمانان، سازندگان این مسجد کتاب روحنمای نیازوف را با قرآن معادل دانسته اند و همین امر سبب خشم مسلمانان از طراحان و سازندگان این مسجد شده است.
به همین دلیل نیز با اینکه این مسجد ظرفیت حدود 10000 نمازگذار را دارد ولی اغلب اوقات مسجد خالی از نمازگذار است. به هر حال نسجد ترکمن باشی از جمله دارایی ملی و غرور مردمان ترکمن محسوب می شود. به طوری که تصویر این مسجد را می توان بر روی اسکناس 500 ماناتی ترکمنستان هم دید.
معرفی جاذبه های مسجد روح ترکمن باشی
بد نیست بدانید که کل هزینه ساخت مسجد روح ترکمن باشی به حدود $100000000 (دلار) می رسد. کل مجموعه با مرمر سفید رنگ تهیه شده توسط شرکت فرانسوی Bouygues ساخته شده است و مساحت کل این مجموعه نیز به حدود 18000000 متر مربع می رسد. خود این مسجد یک بنای تک گنبدی است که اطرافش را 4 مناره دربر گرفته است. ارتفاع مسجد به 55 متر و ارتفاع مناره های آن به خاطر سال 1991 میلادی (سال استقلال ترکمنستان) حدود 91 متر است. دسترسی به این بنا نیز از طریق 9 ورودی طاقدار امکان پذیر است. در اطراف مسجد نیز چندین فواره نیز وجود دارد که بر جاذبه بصری مسجد روح ترکمن باشی افزوده است.
اگر خوب به بنای این مسجد توجه کنید خواهید دید که دیوارهای مسجد با آیاتی از قرآن مجید و نیز سخنانی ارز کتاب روحنمای نیازوف تزیین شده است. به همین خاطر نیز ساخت این مسجد از ابتداء مورد مخالفت اغلب مسلمانان قرار گرفت. به هر حال، داخل مسجد یک نمازخانه بسیار بزرگی همراه با ستون های سفید و گنبد رنگ شده با رنگ آبی آسمانی وجود دارد. کف نمازخانه نیز با فرش های دست بافت بزرگ ترکمنی پوشیده شده است. ضمنا زیر مسجد یک پارکینگ بزرگی برای پارک بیش از 400 خودرو وجود دارد. در ضمن آرامگاه ترکمن باشی به همراه 3 مقبره مربوط به مادر و دو برادرش نیز در مجاورت مسجد قرار دارد. همچنین روبروی آرامگاه نیز یک یادبودی وجود دارد که به یاد مردم کشته شده در زلزله سال 1948 میلادی ساخته شده است.
شرایط بازدید از مسجد روح ترکمن باشی
همان طوری که در مطالب فوق نیز بیان شد، مسجد روح ترکمن باشی یا همان مسجد قیپچاک در فاصله 7 کیلومتری غرب عشق آباد قرار دارد. در واقع این مسجد درست در میانه بزرگراه M37 قرار دارد و از فرودگاه بین المللی عشق آباد نیز فاصله چندانی ندارد. بنابراین با پای پیاده و یا از طریق وسیله نقلیه به راحتی می توان به این مسجد رسید. این مسجد به صورت 24 ساعته در ایام هفته به روی بازدیدکنندگان باز است و بازدید از آن هم برای کلیه بازدیدکنندگانش رایگان است. فقط لازم به ذکر است که از آرامگاه نیازوف توسط سربازانی نگهبانی می شود و ورود به این آرامگاه برای عموم آزاد نیست.
ترکمنستان کشوری در آسیای مرکزی است که از طرف شرق به دریای خزر می رسد و بخش زیادی از مساحت این کشور نیز با صحرای قره قوم پوشیده شده است. این کشور بیشتر به خاطر خرابه های باستانی دو شهر نسا و مرو معروف است. شهرهایی که در میان جاده ابریشم احداث شده بودند و از معروفترین جاذبه های این کشور می توان به دروازه جهنم، موزه فرش ترکمن، موزه ملی تاریخ عشق آباد، یادبود استقلال، مسجد ارطغرل قاضی و غیره اشاره کرد. در جهت اخذ اطلاعات بیشتر درباب شرایط سفر و یا نحوه اخذ ویزای مسافرتی ترکمنستان نیز با ما در مجموعه سفیران سروش سعادت در ارتباط باشید.