قلعه و معبد پوناخا در بوتان بنایی زیبا و دیدنی با سبک معماری شرقی است که در دل طبیعت منطقه هیمالیا قرار دارد. این بنا که همزمان کاربری قلعه و معبد را دارد دقیقا در تلاقی دو رودخانه پو چو و موچو واقع شده است. بنایی زیبا که به عنوان دومین دزونگ بزرگ و قدیمی کشور بوتان نیز شناخته می شود. جالب است بدانید که قلعه و معبد پوناخا از زمان ساخت تا سال 1955 میلادی مرکز اداری و مقر دولت بوتان محسوب می شد. هم اکنون نیز از آن در کشور بوتان به عنوان یک ساختمان اداری و دولتی استفاده می شود. به منظور آشنایی با کشور بوتان، سفر به بوتان و جاذبه های دیدنی این کشور و نیز کسب مشاوره های بیشتر در این خصوص با ما در سایت سفیران سفر درارتباط باشید.
درباره قلعه و معبد پوناخا در بوتان
قلعه و معبد پوناخا Punakha Dzong مرکز اداری منطقه پوناخا در کشور بوتان می باشد. قلعه و معبدی که در طی سال های 1637 الی 1638 میلادی توسط نگاوانگ نامگیال (اولین ژابدرونگ رینپوچه) ساخته شد. این گونه بناها یعنی با کاربری قلعه و معبد در کشور بوتان با نام دزونگ شناخته می شود و در بین دزونگ های بوتان نیز دزونگ پوناخا به عنوان دومین دزونگ قدیمی و بزرگ کشور بوتان محسوب می شود. همچنین این دزونگ میزبان آثار و اشیائی مقدس از خاندان دروکپا از مکتب کاگیو بوداییان تبتی شامل رانگ جونگ خارساپانی و بقایای مقدس ناگوانگ نامگیال و ترتون پما لینگپا می باشد.
این قلعه و معبد تاریخی تا سال 1955 میلادی مرکز اداری و مقر دولت بوتان محسوب می شد. بنایی که نام آن به عنوان یک مکان آزمایشی نیز در لیست مکان های کاندید بوتان برای ثبت در لیست میراث جهانی یونسکو (UNESCO) درج شده است.
تاریخچه پایه گذاری قلعه و معبد پوناخا در بوتان
معبد پوناخا یکی از معابد قدیمی کشور بوتان محسوب می شود. درباره ساخت این بنا نیز افسانه معروفی رایج است. این افسانه می گوید که زووه پالپ (معمار بوتانی) پس از اینکه در خواب ژابدرونگ به او دستور داد تا زیر یک بنای کوچکی که شامل مجسمه بودا بود بخوابد، اقدام به طراحی و ساخت قلعه و معبد پوناخا کرد و بر پایه همین خواب بود که پالپ پس از طراحی پلان این بنا، کار ساختش را در سال 1637 میلادی شروع کرد. نهایتا نیز این بنا در سال 1638 میلادی نیز به اتمام رسید. ضمنا در طول همین مدت میز نگاوانگ نامگیال به عنوان اولین رهبر بوتان واحد انتخاب شد.
سپس در سال 1639 میلادی نیز یک عبادتگاه برای پوناخا ساخته شد. در ادامه در طی سال 1676 میلادی برج در وسط اوتسه توسط گیالتسن تنزین رابگی به این مجموعه اضافه شد و بعدا در سال 1907 میلادی نیز صومعه ای نیز ساخته شد. بالاخره از سال 1744 تا 1763 میلادی یعنی درست در طی حاکمیت دسی 13- ام قلعه و معبد پوناخا به توسعه زیادی دست یافت. اگرچه در فاصله سال های 1750 تا 1986 میلادی این بنا دچار آسیب های جدی شده بود اما متعاقبا تحت نوسازی قرار گرفت.
موقعیت جغرافیایی قلعه و معبد پوناخا در بوتان
قلعه و معبد پوناخا در دره ای به نام پوناخا بین دو رودخانه به نام های فو چو و مو چو قرار گرفته است.منبع رودخانه مو چو در تپه های شمالی لیگسی و لایا در کشور بوتان و در تبت قرار دارد. اما رودخانه پو چو از یخچال هایی در منطقه لونانای دره پوناخا تغذیه می شود و پس از تلاقی این دو رودخانه، رودخانه اصلی با عنوان پونگ تسانگ چو و یا رودخانه سانکوش شناخته می شود. به خاطر حاکمیت آب و هوای، پوناخا به عنوان پایتخت زمستانی بوتان نیز به حساب می آید. به همین خاطر نیز رئیس روحانیون بوتان به همراه سایر راهبان زمستان را در قلعه و معبد پوناخا می گذرانند.
پیاده روی جهت بازدید از قلعه و معبد پوناخا
قلعه و معبد پوناخا در ارتفاع حدود 1200 متری بالاتر از سطح دریا قرار دارد و بنابراین بازدیدکنندگان در هنگام پیاده روی جهت دسترسی به پوناخا دزونگ همانند مکان های مرتفع تری مثل پاروتاکشانگ مشکل کمبود اکسیژن نخواهند داشت. بنابراین اینجا محل خوبی برای مبتدیان است که تا به حال تجربه پیاده روی در چنین مسیرهایی را نداشته اند. از نکات جذاب دیگر در خصوص این پیاده روی جذاب اینکه پوناخا همچنین به عنوان دارنده دومین پل معلق طولانی مرکز بوتان محسوب می شود. نام این پل نیز پل معلق پوناخاست و با خودرو تا چیمی لاخانگ حدود 7.5 کیلومتر فاصله دارد.
شرایط بازدید از قلعه و معبد پوناخا
همان طوری که در توضیحات فوق نیز گفته شد، قلعه و معبد پوناخا از جاذبه های توریستی این کشور می باشد که گردشگران در سفر به بوتان می توانند از آن دیدن کنند. معبدی که در آدرس HVJ7+V6Q, Bhutan قرار دارد. بنایی که به جز یکشنبه ها در مابقی ایام هفته از ساعت 9 صبح تا ساعت 5 عصر به روی بازدیدکنندگان باز است. در ضمن هزینه بلیط ورودی این بنا نیز از Nu500 (نگولتروم بوتان) شروع می شود. نکته آخر هم اینکه مدت زمان توصیه شده جهت بازدید از قلعه و معبد پوناخا نیز در حدود 1 ساعت است. برای کسب اطلاعات و یا اخذ مشاوره برای سفر به کشورهای آسیای جنوب شرقی با ما در مجموعه سفیران سروش سعادت در ارتباط باشید.