در معرفی شوشا در آذربایجان گاها از این شهر به عنوان پایتخت فرهنگی و هنری آذربایجان و گاها نیز به عنوان شهر و قلعه باستانی یاد می شود. این شهر در طول تاریخ پرفراز و نشیب خود علی رغم وجود مناقشه قره باغ هم موطن آذری ها و هم موطن ارمنی ها بوده است. شهری که زمانی جزء قلمرو ایران در زمان قاجار محسوب می شده و با شکست قاجار و انعقاد قرارداد ترکمنچای از دست ایران درآمد. این شهر به سال 1752 توسط پناه علی خان تاسیس شده و در برهه ای نیز به عنوان مرکز خانات قره باغ محسوب می شده است. از معروفترین جاذبه های شوشا می توان به کلیسای جامع قازانچتسوتس، مسجد یوخاری گوهر آقا، قلعه شوشا و غیره اشاره کرد. جاذبه هایی که کارشناسان مجموعه سفیران سفر در همین مقاله به تشریح جزئیات آنها می پردازند.
شوشا به عنوان مرکز هنر و موسیقی آذربایجان
شوشا (Shusha city) شهر و مرکز بخش شوشا جمهوری آذربایجان می باشد. این شهر یک شهر کوهستانی محسوب می شود و به همین دلیل نیز در ارتفاع 1400 تا 1800 متری در کوه های قره باغ قرار دارد. این شهر دارای یک طبیعت ییلاقی بوده و در اصل ماهیت توریستی دارد. لازم است بدانید که شهر شوشا حتی در دوره شوروی نیز یک تفریحگاه کوهستانی محسوب می شده است. طبق برخی منابع، شهر شوشا در سال 1752 توسط پناه علی خان احداث شده است. از اواسط قرن 18 تا سال 1822 نیز شوشا مرکز خانات قره باغ بوده است.
شهر شوشا همچنین پس از فتح قفقاز جنوبی توسط ارتش امپراطوری روسیه به عنوان یکی از مراکز فرهنگی قفقاز جنوبی به شمار می رفت. به تدریج و با گذشت زمان شوشا به یک شهر کامل و بزرگی تبدیل شد و به موطن بسیاری از شاعران، نویسندگان و مخصوصا موسیقیدانان آذربایجانی تبدیل شد. جالب است بدانید که غالبا از این شهر به عنوان گهواره موسیقی و شعر آذربایجان یاد می شود و یکی از مراکز پیشرو فرهنگی آذری به شمار می رود. منابع تاریخی دیگر شوشا را به عنوان یک شهر و قلعه باستانی در منطقه ارمنی نشین وارندا یاد می کنند. به همین جهت نیز شوشا برای ارمنی ها اهمیت استراتژیکی داشته و جایی است که کلیساها و بناهای تاریخی ارمنی در آن کم نیست.
معرفی شوشا در آذربایجان و تاریخچه آن
اولین بار در قرن 15 نام شوشا Shusha به عنوان یک سکونتگاه با عنوان روستای شوشو در انجیل ارمنی اشاره شده است. انجیل مذکور شوشا را با مولف و هنرمند تر- مانوئل در سال 1428 نشان داده است. بر طبق منابع مختلف، سکونتگاه موسوم به شوشا در واقع یک قلعه باستانی در منطقه ارمنی نشین وارندا بوده است و به طور سنتی نیز به سلسله ملیک شاه نظریان متعلق بوده است. شهر و قلعه شوشا به عنوان یک نقطه استراتژیک در یکی از بخش های نظامی ارمنستان شرقی موسوم به اسقناخ توصیف شده است و نقش کلیدی در فرماندهی ارمنستان برعلیه نیروهای عثمانی در دهه های 1720 و 1730 داشته است.
جاذبه های توریستی شوشا در آذربایجان
همان طوری که در مطالب فوق نیز بیان شد، شوشا یک شهر توریستی است و جاذبه ها و بناهای تاریخی و فرهنگی زیادی در خود دارد که میراثی از دوره های مختلف تاریخی است. ما در اینجا قصد داریم تا شما را با برخی از جاذبه های توریستی شاخص این شهر آذربایجانی آشنا کنیم که نماهایی از آن را در تصویر زیر مشاهده می کنید:
- کلیسای جامع قازانچتسوتس: این کلیسا متعلق به ارمنیان آذربایجان در شهر شوشا است و بین سال های 1868 و 1887 ساخته شده است. کلیسای مذکور در سال 1888 تقدیس شده است. کلیسای مذکور در طی مناقشه ارمنستان و آذربایجان در مارس سال 1920 دچار آسیب جدی شده است.
- مسجد یوخاری گوهر آقا: این مسجد در شوشا آذربایجان بوده و از جاذبه های اصلی این شهر محسوب می شود. نام دیگر این مسجد بویوک جوما گوهر آقا نام دارد. یوخاری گوهر آقا در زبان ترکی به معنای مسجد گوهر آآآآقآۀاقای علیاست و به محل مسجد در بخش بالایی شهر شوشا اشاره می کند و آن را از مسجد آشاغی گوهر آقا متمایز می سازد.
- قلعه شوشا: در معرفی شوشا در آذربایجان نمی توان از قلعه اطراف مرکز تاریخی شوشا یادی نکرد. این قلعه با عنوان قلعه شوشا شهر قلع جدیدا احداث شده که پس از پناه علی خان پایه گذار این قلعه با نام قلعه پناه آباد نیز شناخته می شود. اما بعد از دوره زمانی خاص مردم نام آن را تغییر داده و به آن قلعه شوشا گفتند.
- خانه خورشید بانو ناتاوان: خانه مذکور که با نام کاخ ناتاوان هم شناخته می شود بنای تاریخی و معماری قرن 18 و 19 موزه ای در شوشا محسوب می شود.
امکانات رفاهی شهر شوشا در آذربایجان
در معرفی شهر شوشا در آذربایجان بایستی به هتل ها و رستوران های متعددی که در این شهر وجود دارد نیز اشاره کرد. این هتل ها با ویوهای جذاب و دیدنی امکانات مختلفی را مثل Wi-Fi رایگان، پارکینگ مجانی، رستوران بار و غیره را برای مسافران خارجی فراهم می کنند. از جمله این هتل ها در شهر شوشا می توان به گراند هتل شوشا، هتل تفریحی زاویدوا، هتل یامسکایا، زاویدوا هتل بوتیک، مهمانپذیر نزدیک رودخانه، هتل کونوکوو، پارک هتل کوناکوف و غیره اشاره نمود. اما از هتل های معروف شوشا نیز می توان به موارد ذیل اشاره کرد:
- فلورنس گاردن
- رستوران سامرا
- تاشیر پیتزا
- رستوران چارلی
- مستر فیتوس
- رستوران اورنی و غیره
آذربایجان یکی از مقاصد توریستی ارزان برای ایرانیان محسوب می شود. به طوری که هزینه روزانه هر توریست در آذربایجان 30$ (دلار) و هزینه ماهیانه بین 1000 تا 2000$ (دلار) می باشد. شما عزیزان می توانید با کسب اطلاعات تکمیلی از کارشناسان خبره مجموعه سفیران سفر در جریان شرایط اخذ ویزای توریستی آذربایجان و نیز ویزای شنگن اروپا قرار گیرید.