دیوارهای قسطنطنیه به یکسری دیوارهای سنگی دفاعی گفته می شود که در اطراف قسطنطنیه (استانبول امروزی) قرار گرفته و از شهر محافظت می کرد. این دیوارها نیز از زمان پایه گذاری قسطنطنیه به عنوان پایتخت جدید امپراطوری روم توسط تئودوسیوس دوم به دور شهر کشیده شده است. به همین دلیل نیز به دیوارهای تئودوسیوس نیز معروف است. پس قدمت این دیوارها به قرون 4- ام و 5- ام میلادی می رسد. دیوارهایی که نه تنها برای دفاع از شهر در برابر تهاجمات دشمنان بلکه همچنین برای مقابله با امواج دریا بنا شده بود.
جالب است بدانید که این دیوارها در زمان چندین امپراطور رومی شامل امپراطور سپتیموس سوروس، کنستانتین اول، کنستانتینوس دوم، تئودوسیوس دوم، جاستنین اول، هراکلیوس، لئو پنجم، تئوفیلوس و مانوئل کومنوس ساخته شده بود. که بعدا در عهد عثمانی نیز چندین بار بازسازی و توسعه داده شد. این دیوارها با ارتفاع حداکثر 12 متر به طول 5.7 کیلومتر از جنوب به شمال ساخته شده بود. دیوارهایی که در سال 1985 میلادی تحت عنوان مناطق تاریخی استانبول در لیست سایت میراث جهانی یونسکو نیز به ثبت رسیده است. همواره سوالاتان درباره شرایط سفر به خارج از جمله مسافرت به ترکیه را می توانید با ما در سایت سفیران سفر در میان بگذارید.
دیوارهای قسطنطنیه؛ بزرگترین سیستم دفاعی ساخته شده در تاریخ!
بی تردید دیوارهای قسطنطنیه یکی از بزرگترین و پیچیده ترین سیستم های حفاظتی ساخته شده در تاریخ محسوب می شود. اولین دور از این دیوارها در طی قرن 8- ام پیش از میلاد ساخته شد، یعنی زمانی که شهر توسط یونانی ها پایه گذاری شد. در آن زمان این شهر با نام بیزانتیوم شناخته می شد و کوچکتر از شهر فعلی بود. بیزانتیوم در آن زمان کمی بزرگتر از آکروپلیس بود اما به هر حال برای تجارت و بازرگانی نقش مهمی ایفاء می کرد. به تدریج این شهر توسعه یافت و دیوارها نیز به آن اضافه شدند. سپس امپراطور کنستانتین کبیر پایتخت امپراطوری بیزانتین را به آنچه که حالا شهر استانبول است منتقل کرد و تصمیم گرفت که شهر را گسترش دهد.
به دنبال آن دیوار شهر نیز توسعه یافت. با این حال در این نقطه فقط یک دیوار به همراه برج هایی که در نقاط استراتژیک قرار داشت، وجود داشت. دیوار اصلی تا پایان عهد بیزانسی یعنی قبل از جایگزینی با دیوارهای تئودوزین معروف پابرجا بود. اینها دیوارهای دوبل بودند و کاملا غیرقابل نفوذ به نظر می رسیدند. دیوارهایی که از شهر در برابر محاصره های مختلف محافظت می کرد. ولی با این حال توپ های شلیک شده در سال 1453 میلادی نهایتا از این دیوارها گذشتند و سبب شد تا عثمانیان بر شهر قسطنطنیه یا کنستانتینوپل مسلط شوند. عثمانیان این دیوارها را بازسازی و حفظ کردند و حتی این دیوارها را همزمان با توسعه شهر استانبول توسعه دادند.
قدمت دیوارهای قسطنطنیه
همانند خیلی از شهرهای باستانی که اطراف آنها با دیوارهای مستحکمی دربرگرفته شده است. در اطراف شهر قسطنطنیه یا کنستانتینوپل باستانی نیز دیوارهای دفاعی وجود داشته است. در واقع دیوارهای قسطنطنیه به دستور امپراطور کنستانتین کبیر سخته شده بود. دیوارهایی که اساسا کل شهر را از همه طرف احاطه می کرد. این دیوارها نه تنها برای حفاظت از تجاوز دشمنان به داخل شهر بلکه همچنین به عنوان سدی محافظ در برابر اموج دریا ساخته شده بود. دلیل آن نیز واضح بود چرا که شهر قسطنطنیه نه تنها بوسیله دریای مرمره بلکه از طریق تنگه بسفر به دریای سیاه نیز متصل بود و این بدان معنا بود که ارتش هر کشوری به راحتی می توانست به شهر نفوذ پیدا کند مگر اینکه دیوار دفاعی بر سر راهش وجود داشته باشد.
منتها دیوار قسطنطنیه در طی چندین قرن تغییرات زیادی به خود دید. چرا که اصلاحات زیادی دراین دیوار انجام شد تا نقاط ضعف آن برطرف شده و دیوار حفاظتی بزرگ و مستحکمی ساخته شود. جالب است بدانید که عمده نوسازی ها و اصلاحات در دیوار قسطنطنیه نیز در دوره عثمانی انجام شد یعنی زمانی که مهاجمان تمامی روش ها برای نفوذ در این دیوار را به کار گرفتند. با اینکه دیوار قسطنطنیه امروزی دیوار اولیه نیست ولی سنگ ها و بلوک های دیواری مختلف هنوز هم برجا مانده و شما از این طریق می توانید به اندازه و ابعاد و همچنین استحکام این دیوار پی ببرید.
دیوارهای قسطنطنیه امروزی
امروزه شما می توانید بخش های بزرگی از دیوارهای اصلی قسطنطنیه را ببینید که قدمت برخی از این دیوارها به عصر بیزانسی می رسد. جالب است بدانید که در طی دهه های مختلف کارهای مرمت و بازسازی بر روی این دیوارها انجام شده تا این دیوارها همچنان به عنوان نماد و سمبلی از شهر استانبول باقی بمانند. علاوه بر خود دیوارها همچنین برخی از دروازه ها و برج ها نیز همچنان تا به امروز باقی مانده اند که عمده آنها در منطقه فاتح استانبول قرار دارد.
هنگام بازدید از دیوارهای قسطنطنیه نیز بایستی به خاطر داشته باشید که این دیوارها در بیش از 4 مایل در اطراف شهر کشیده شده است. پس برای بازدید از این دیوارهای باستانی در شهر استانبول (منطقه فاتح) نقاط متعددی وجود دارد. احتمالا نیز آسانترین نقطه برای دیدن این دیوارها نیز کلیسای چورا Chora Church می باشد. چرا که این کلیسا در بهترین موقعیت قرار گرفته و از هر طرف نیز با دیوارها احاطه شده است.
معرفی جاذبه های اطراف دیوارهای قسطنطنیه
کلا مدت زمان توصیه شده برای بازدید از دیوارهای قسطنطنیه بین 1 تا 2 ساعت متغیر است. بعد از اتمام بازدید از این دیوارها نیز می توان از دیگر جاذبه های نزدیک به آن دیدن کرد. لازم به یادآوری است که در شعاع حدود 6 مایلی از این دیوارها در حدود 1005 جاذبه توریستی وجود دارد که شما می توانید از آنها دیدن کنید. از معروفترین آنها نیز می توان به جاذبه های زیر اشاره نمود:
- مکان تاریخی کورکچوباشی حاجی حسین آقا
- مسجد سلیمانیه
- منطقه تاریخی سلطان احمد
- آب انبار باسیلیکا
- کاخ دولمه باغچه
- کاخ توپکاپی
- مسجد آبی
- برج گالاتا و غیره
در هر سفری با ما در مجموعه سفیران سروش سعادت همراه باشید تا از طریق خدمات مسافرتی امان در این مجموعه بتوانید بهترین و به یادماندنی ترین سفر را برای خود و خانواده اتان رقم بزنید.