اصفهان

خانه بروجردی ها در کاشان

خانه بروجردی ها در کاشان

خانه بروجردی ها در کاشان از جاذبه های توریستی و دیدنی شهر کاشان بوده که بیشتر به خاطرسبک معماری ویژه و حیاط زیبای خود معروف است. این بنای مجلل و زیبا درست در نیمه دوم قرن 13 هجری همزمان با حاکمیت خاندان قاجار بر ایران ساخته شده است. این بنا با مساحتی در حدود 3000 متر مربع شامل دو بخش اندرونی و بیرونی بوده و گویا توسط تاجری به اسم سید جعفر نطنزی که از شهر بروجرد کالا وارد میکرد ساخته شده است. و اصلا دلیل نامگذاری این خانه نیز به همین سبب بوده است.

از نکات جالب توجه در ساخت این اثر ملی اینکه طراحی و ساخت خانه بروجردی ها کلا 18 سال طول کشیده و ضمنا در ساخت آن نیز از بیش از 150 معمار، استاد گچ کار، استاد آینه کار و هنرمندان دیگر استفاده شده است. نکته دوم اینکه خانه مذکو از سال 1353 توسط سازمان میراث فرهنگی تصاحب شده و از همان زمان نیز در فهرست میراث ملی ایران نیز به ثبت رسیده است. ما در مجموعه سفیران سروش سعادت آماده ایم تا جاذبه های ثبت شده ملی و جهانی ایران و دیگر کشورهای جهان را به شما عزیزان معرفی کنیم.

تاریخچه مختصری درباب خانه بروجردی ها در کاشان

یکی از اصیل ترین بناهای شهر کاشان و از نمادهای اصیل معماری اصفهانی، خانه برجردی های کاشان می باشد. این خانه که تملک فعلی آن به دست میراث فرهنگی درآمده یک خانه مربووط به عهد قاجاری است. بنایی بسیار زیبا با معماری اصیل ایرانی که به همت شخصی به نام حاج سید حسن نطنزی در قرن سیزدهم هجری ساخته شد. از آنجایی که شخص سید حسن نطنزی تجری بوده که مشغول تجارت کالا بین بروجرد و کاشان بوده به همین سبب به این خانه، خانه بروجردی ها می گویند. تصویر زیر نمایی زیبا و چشم نواز از خانه بروجردی های کاشان را به شما نشان می دهد:

نمایی زیبا و چشم نواز از خانه بروجردی های کاشان

اما تاریخ دقیق ساخت این بنا به سال 1292 هجری قمری برمی گردد. طراحی و معماری این بنای فاخر و باشکوه از استاد علی مریم کاشانی بوده و ضمنا گچ بری های باشکوه و نقاشی های زیبای آن هم اثر صنیع الملک از نقاشان بنام ایرانی می باشد.

تاریخچه مختصری درباب خانه بروجردی ها در کاشان

شاخصه های معماری زیبای خانه بروجردی ها در کاشان

کلا مساحت خانه بروجردی ها حدود 1700 متر مربع بوده و این خانه در زیر بنایی حدود 1000 متر مربع نیز بنا شده است. بنا طوری ساخته شده است که متشکل از دو بخش اندرونی و بیرونی، دو درب ورودی (اصلی و فرعی)، راهرو، هشتی، تابستان و زمستان نشین، مطبخ، حیاط و نیز زیر زمین باشد. همان طوری که در تصویر زیر هم مشاهده می شود، خانه بروجردی ها متشکل از 2 طبقه و 3 زیر زمین کوچک می باشد:

حیاط خانه بروجردی ها در کاشان

در واقع خانه بروجردی ها را می توان نماینده تمام عیار سبک معماری اصیل ایرانی دانست. از مهمترین جاذبه های دیدنی این خانه- موزه نیز می توان به حیاط و حوض بزرگ، بادگیرهای زیبای هلالی شکل، کلاه فرنگی شکیل بالای آن بادگیرها، بالکن و گنبد خانه اشاره کرد. در تصویر زیر نمایی زیبا از بادگیرها و سازه کلاه فرنگی را در خانه بروجردی های کاشان تماشا می کنید:

بادگیرها و سازه کلاه فرنگی را در خانه بروجردی های کاشان

گچ بری ها زیبا از جاذبه های تماشایی خانه بروجردی ها

خانه بروجردی ها یا خانه نطنزی ها بنایی است که علاوه بر محاسبات فنی مخصوصا رعایت اصول معماری مناطق گرم و خشک ایران همچنین دارای ظرافت های ریز معماری ایرانی نیز می باشد. این ظرافت های معماری را نیز می توان در نقاشی ها و گچ بری های این بنا مشاهده کرد. کارهایی که در هنگام ساخت این خانه- موزه تحت نظارت عموی کمال الملک یعنی صنیع الملک انجام گرفت. گچ بری های انجام شده بر روی دیوار خانه بروجردی ها به همراه نقوش روی بالکن و همچنین کاربندی های انجام شده زیر گنبدخانه بروجردی ها را در تصاویر زیر ملاحظه می کنید:

گنبدخانه بروجردی ها

خانه بروجردی ها اثر ملی و پربازدید در کاشان

همان گونه که در مطالب پیشین هم بیان شد، ساخت خانه بروجردی های در سال 1292 هجری قمری به همت بازرگان معروف آن زمان یعنی سید حسن نطنزی به اتمام رسید. این بنای شگفت انگیز در محله سلطان میر احمد کاشان واقع شده و از نمودهای معماری اصیل ایرانی محسوب می شود. اثری که از سال 1354 جزء آثار ملی ایران محسوب شده و حتی از لحاظ محبوبیت در طی سال های 2015 و 2016 نیز بعنوان جاذبه منتخب یونسکو (UNESCO) اعلام گردید. جالب است بدانید که این بنا همچنین به عنوان یکی از لوکیشنهای سریال قبله عالم نیز معروف است. هموطنان گرامی علاقه مند به سفر به داخل ایران یا کشورهای اروپایی میتوانند با مراجعه به وبسایت توریستی مجموعه سفیران سروش سعادت به اطلاعات کاملی در خصوص برترین مناطق گردشگری دست پیدا کنند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *