تاج محل در هند یکی از هفت عجایب و شاهکار معماری جهان محسوب می شود. در بازدید از این بنای باشکوه نیز ابتداء بایستی با فلسفه ساخت آن آشنا شوید. این اثر جاویدان به دستور شاه جهان گورکانی بر روی مزار محبوبه عزیز او یعنی تاج محل ساخته شده است و در واقع نماد عشق راستین می باشد. بنایی که شهرت آن عالمگیر شده و جزء میراث جهانی یونسکو نیز محسوب می شود. پس جای تعجب هم نیست که بدانید سالیانه میلیون ها نفر فقط برای بازید از تاج محل به هند سفر می کنند.
شکوه باور نکردنی، معماری جذاب و خیره کننده و هارمونی عجیب نور و سایه همه و همه باعث شده تا تاج محل را یک شاهکار اصیل معماری هندی- اسلامی به حساب آورند. مطمئنا با خواندن این مقاله بیشتر می توانید با داستان عشق واقعی شاه جهان و ممتاز محل آشنا شوید. در ادامه نیز جهت اطلاع بیشتر از جاذبه های گردشگری هند و شرایط سفر به این کشور می توانید با ما در مجموعه سفیران سروش سعادت همراه باشید.
تاج محل هند؛ بنایی با خشت عشق!
یکی از بناهای یادبودی که در جهان نشانگر نماد عشق واقعی است، همین تاج محل در هند است. اثری که امپراطور مغول یعنی شاه جهان به یاد محبوبه و همسر سومش یعنی ممتاز محل ساخته است. گویا ممتاز محل در سر زایمان چهاردهمین فرزندش بطور نگهانی از دنیا رفته است و موهای سیاه شاه جهان در عرض 2 ماه سفید شده اند. همین موضوع نیز نشان دهنده شدت عشق شاه جهان به سوگلی خود بوده است. پس به همین سبب شاه جهان تصمیم می گیرد بر سر مزار همسرش بنایی باشکوه را بسازد. نمایی از شکوه تاج محل را در زیر مشاهده می کنید:
پس به دستور شاه جهان این بنا در سمت راست ساحل رودخانه یامونا در محوطه وسیعی در شهر آگرا در ایالت اوتار پرادش هند ساخته شد. ساخت این شاهکار معماری از سال 1632 میلادی شروع و نهایتا در سال 1653 میلادی نیز به اتمام رسید. بنایی که مساحت آن حدود 17 هکتار و ارتفاع اش در حدود 73 متر می باشد. در ساخت این بنا از هنرمندان و صنعتگران مختلفی از سراسر امپراطوری گورکانیان استفاده شده است. اما طراح و معمار اصلی این بنا استاد احمد لاهوری می باشد.
معماری شگفت انگیز تاج محل در هند
در ساخت تاج محل از سبک معماری مغولی- اسلامی استفاده شده و طراح اصلی این بنا نیز احمد لاهوری و 20000 هنرمند و معماری بوده است که تحت مدیریت او کار می کردند. جالب است بدانید که در ساخت این بنای زیبا از سنگ مرمر کاملا سفید تزیین شده با گوهرسنگ استفاده شده که انعکاس آن بر روی استخر بزرگ جلوی بنا باعث ایجاد انعکاس بسیار زیبایی می گردد. خود مقبره در مرکز بنای تاج محل قرار داشته و کاملا متقارن بوده و روی آن گنبدی به ارتفاع 35 متر قرار دارد که به گنبد پیازی معروف است و تصویری از آنرا در پاین ملاحظه می کنید:
علاوه بر این 4 چتر کوچک گنبدی شکل نیز در اطراف همان گنبد اصلی وجود دارد که در تزیین آنها از نقوش طلاکاری و تزیینات هندی و ایرانی استفاده شده است. از دیگر جاذبه های معماری تاج محل می توان به تالار 8 ضلعی خاتم کاری شده تزیین شده با سنگهای قیمتی اشاره نمود. مزار نمادین تاج محل نیز درست در مرکز این تالار قرار دارد. در کنار قبر تاج محل، قبر شاه جهان نیز قرار دارد. هر دو قبر با سنگ مرمری نقش دار تزیین شده است:
باغ از دیگر جاذبه های تاج محل در هند
جاذبه های تاج محل در هند فقط محدود به بنای آن نمی باشد بلکه باغ زیبای مربعی شکل در جلوی این بنا از دیگر جاذبه های تاج محل محسوب می شود. این باغ شبیه باغ های ایرانی است که در وسط آن نیز استخر بزرگی قرار دارد که دیدن آن به خاطر وجود انعکاس تاج محل نیز می تواند بسیار دلچسب و خاطره انگیز باشد. استخری که شاید نمونه آن را بتوان در مجموعه چهل ستون اصفهان مشاهده کرد. در سراسر باغ می توان ردیفهایی از درختان متراکم و سرسبز و فواره های زیبا را نیز مشاهده کرد. نمایی از باغ تاج محل را در زیر می بینید:
حقایقی عجیب درباره تاج محل در هند
همان طوری که گفته شد، تاج محل در هند نمونه اعلای معماری سبک مغولی است و با شکوه و عظمت بی بدیل خود چشم هر بیننده ای را در همان نگاه اول می دزدد. گویا شاه جهان که عاشق محبوبه خود تاج محل بوده و همین بنا را بخاطر و به یادش ساخته تا بازدیدکنندگانش را نیز عاشق دو تاج محل کند! در ادامه حقایقی بسیار جذاب از این جاذبه توریستی را با هم مرور می کنیم تا بیشتر با قصه عشق شاه جهان و سوگلی او آشنا شویم:
- استاد احمد لاهوری در طراحی و ساخت تاج محل در هند در حدود 20000 معمار، هنرمند و صنعتگرانی از سراسر جهان اسلام را رهبری می کرد!
- خطاطی اشعار فارسی و نیز سوره های قرآن بر روی تاج محل توسط دو استاد خطاطی ایرانی یعنی امانت خان شیرازی و عیسی خان شیرازی انجام شده است.
- برآوردها نشان می دهد که جهت ساخت این بنا در زمان احداث حدود 32 میلیون روپیه خرج شده که با مبلغ امروزی حدود 8 میلیارد روپیه هند معادل 827 میلیون دلار آمریکاست.
- تاج محل در هند به سال 1983 به دلیل اهمیت فرهنگی با عنوان جواهر هنر اسلامی و یکی از شاهکارهای مهم میراث جهانی در لیست میراث جهانی یونسکو به ثبت رسیده است.
- فقط در سال 2014 حدود 7 تا 8 میلیون گردشگر از تاج محل دیدن کرده اند
شرایط ایرانیان برای سفر به هند
هند سرزمین عجایب دنیاست لذا همه ساله نیز گردشگران پر شماری از اقصی نقاط جهان برای بازدید از شگفتی های این کشور به هند سفر می کنند. بخشی از این گردشگران را نیز هموطنان ایرانی تشکیل می دهند. این دسته از مسافران هند قبل از شروع سفرشان به این کشور بایستی علاوه بر داشتن پاسپوت معتبر همچنین ویزای معتبری را نیز از سفارت هند اخذ کنند. در کل ویزای توریستی هند نیز ویزایی کوتاه مدت بوده و با توجه به ارائه مدارک زیر از طریق سفارتخانه همین کشور به متقاضیان ارائه می شود:
- کپی آدرس سکونتی
- کپی شناسنامه
- سند ازدواج
- کپی پاسپورت ملی
- یک قطعه عکس پاسپورتی
- گواهی اثبات تمکن مالی کافی
- گواهی عدم سوء سابقه
- هزینه درخواست ویزای توریستی هند
هموطنان عزیز و علاقه مند به سفر به هند می توانند با دریافت بلیط از مجموعه سفیران سروش سعادت به راحتی به این کشور زیبا سفر نموده و شاهد جاذبه های بی نظیر آن باشند.