ایران کشوری تاریخی است که در طی اعصار مختلف دارای مشاهیر مختلف ادبی، تاریخی، علمی و فرهنگی بسیار زیادی بوده است و به همین دلیل آشنایی با بزرگداشت شخصیت های مشهور ایرانی موضوع حائز اهمیتی است که باید به عنوان موضوعی فرهنگی به صورت جدی مورد توجه قرار گیرد. چرا که این کار نه تنها موجب آشنایی هر چه بیشتر نسل های فعلی و آینده ایرانی با این شخصیت های بزرگ شده بلکه همچنین باعث آشنایی بهتر علاقه مندان و گردشگران خارجی با این مشاهیر، آثار آنها و بناهای یادبودشان می شود. شخصیت هایی که اسامی حدود 33 نفر از آنها نیز در برنامه مشاهیر یونسکو ثبت شده و ما در این مقاله به معرفی برخی از آنها می پردازیم. امیدواریم ماحصل این مقاله که توسط مجموعه سفیران سفر در جهت بهتر شناساندن شخصیت های ایرانی تهیه شده موجب توجه علاقه مندان قرار گیرد.
آشنایی با برنامه مشاهیر یونسکو جهت بزرگداشت شخصیتهای ایرانی
اهمیت آشنایی با بزرگداشت شخصیت های مشهور ایرانی تا بدان حد است که نهاد بین المللی به نام یونسکو نیز بدان پرداخته است. یونسکو یا UNESCO که مسئول امور فرهنگی، علمی و هنری سازمان ملل متحد است، برای شناساندن هر چه بهتر شخصیت های معروف و اثرگذار هر کشوری برنامه ای به نام برنامه مشاهیر یونسکو دارد. در این برنامه لیستی از مشاهیر و وقایع ثبت شده جهانی وجود دارد و در این بین، اسامی حدود 33 نفر از شخصیت های بنام ایرانی نیز جای دارد که توسط یونسکو به ثبت رسیده است. لیست اسامی شخصیت های مشهور ایرانی ثبت شده در برنامه مذکور عبارتند از:
- مولانا جلال الدین محمد بلخی
- سعدی
- حافظ شیرازی
- فردوسی طوسی
- ناصر خسرو قبادیانی
- سلطان ولد پدر مولانا
- عبدالعلی بیرجندی
- عبدالقادر مراغه ای
- نجم الدین کبری
- میرداماد
- ملاصدرا
- سید علی همدانی
- امیر کبیر
- خواجه نصیرالدین طوسی
- فارابی
- امام محمد غزالی
- ابوعلی سینا خیام نیشابوری
- ابوسعید ابوالخیر
- فخرالدین عراقی
ما در ادامه همین مبحث به معرفی برخی از شخصیت های ایرانی و بزرگداشت آنها در زمان حاضر پرداخته و شما را با تاریخ برگزاری این برنامه ها و نیز برنامه های متنوع آنها آشنا می کنیم:
نام بزرگداشت | تاریخ برگزاری مراسم | محل برگزاری بزرگداشت |
بزرگداشت حافظ | 20 مهر هر سال | حافظیه |
بزرگداشت سعدی | 1 اردیبهشت هر سال | سعدیه |
بزرگداشت خیام | 28 اردیبهشت هرسال | نیشابور |
بزرگداشت مولانا | 16 تا 26 آذر هر سال | قونیه |
آشنایی با بزرگداشت حافظ از شخصیتهای مشهور ایرانی
همان طوری که می دانید معمولا همه ساله بزرگداشتی برای اغلب شخصیت های علمی، فرهنگی و هنری کشور برگزار می شود و اکثرا نیز این بزرگداشت ها همانند بزرگداشت مولانا، حافظ، سعدی و یا عطار نیشابوری در جوار بنای یادبود یا مقبره آنها برگزار می شود. حافظ با نام کامل خواجه شمس الدین محمد بن بهاء الدین حافظ شیرازی از شاعران و فیلسوفان بنام ایرانی است که بین سال های 706- 769 هجری شمسی در این شهر زیبا می زیسته است. هم اکنون نیز کلیات حافظ در بین ایرانیان جزء کتب با ارزش ادبی شناخته می شود. همه ساله در تاریخ 20 مهر ماه نیز بزرگداشت این شخصیت مشهور ایرانی در کنار آرامگاهش در حافظیه برگزار می شود.
همین روز در سالنامه ایران نیز به نام روز حافظ ثبت شده است. جالب است بدانید که در چنین روزی است که مشتاقان و علاقه مندان این شاعر بزرگ ایرانی نوه تنها از کشورمان بلکه از سراسر جهان برای زیارت او به حافظیه می شتابند. معمولا در طی روز بزرگداشت حافظ برنامه های مختلفی اجرا می شود که برخی از آنها عبارتند از:
- برگزاری شب شعر
- برگزاری کنسرت موسیقی سنتی
- سخنرانی مدعوین
- برگزاری نمایشگاه های فرهنگی و هنری در کنار این بزرگداشت
آشنایی با بزرگداشت سعدی از شخصیت های مشهور ایرانی
یکی دیگر از بزرگداشت هایی که باعث جذب میهمانان از ایران و سراسر جهان به سوی شهر شیراز می گردد، بزرگداشت شاعر معروف و بنام پارسی گوی سعدی شیرازی است. سعدی شیرازی معروف به شیخ اجل از شاعران بنام ایرانی است که در قرن هفتم می زیسته و از وی کلیات اشعار و آثار ادبی بسیاری به جای مانده است. از معروفترین آثار سعدی نیز می توان به بوستان و گلستان سعدی اشاره کرد. قریب به یک دهه است که با دست اندرکاری نهادهای فرهنگی استان فارس مخصوصا اداره کل میراث فرهنگی شیراز و مرکز سعدی شناسی ایران بزرگداشتی برای این شخصیت مشهور ایرانی در شیراز برگزار می شود.
اگر خوب به سالنامه ایران نگاه کنید، درست اول اردیبهشت زمانی است که به روز سعدی اختصاص یافته و گویا این روز همزمان با سال روز تولد این شخصیت بنام ایرانی است. در همچنین روزی است که مراسم بزرگداشتی نیز در شیراز برگزار می شود. معمولا در چنین روزی علاوه بر جشن و سرور بر سر آرامگاه این شاعر نامی همچنین برنامه های متعددی مثل شعرخوانی، موسیقی، سخنرانی و غیره نیز اجرا می شود. همین بزرگداشت نیز بهانه ای است برای آشنایی با بزرگداشت شخصیت های مشهور ایرانی و نیز مسافرت به شیراز. چراکه اول اردیبهشت همزمان با بهترین زمان از سال برای دیدن جاذبه های گردشگری شهر شیراز است.
آشنایی با بزرگداشت خیام از شخصیت های مشهور ایرانی
حکیم عمر خیام نیشابوری با نام کامل غیلث الدین ابوالفتح عمر بن ابراهیم خیام نیشابوری نیز جز شخصیت های مشهور ایرانی است که نه تنها معرف حضور شعردوستان و ادیبان ایرانی بلکه همچنین مورد توجه شعر دوستان خارجی نیز می باشد. خیام نه تنها به عنوان شاعر بلکه در زمان خود همچنین به عنوان فیلسوف، منجم و ریاضیدان شهیری نیز شناخته می شده است. همه ساله در 28 اردیبهشت بزرگداشتی برای این شخصیت معروف ایرانی در کنار آرامگاه او در شهر نیشابور برگزار می شود و نه تنها ایرانیان بلکه دوستداران این شاعر بزرگ از اقصی نقاط جهان به دور آرامگاه این شاعر نامی ایران حلقه می زنند.
آشنایی با بزرگداشت مولانا از شخصیت های مشهور ایرانی
کمتر کسی است که در ایران و جهان نامی از شاعر و عارف بلند آوازه ایرانی یعنی مولوی بلخی را نشنود. این شاعر شهیر ایرانی با لقب خداوندگار در بلخ به دنیا آمده و در قونیه زیسته و در آن شهر نیز از دنیا رفته است. اکنون از مولانا اشعار پر محتوا و نابی برجا مانده است که حقیقتا گنجینه ناب بشری است. بزرگداشت این شخصیت معروف همه ساله در طی روزهای شانزدهم تا بیست و ششم آذر در شهر قونیه به مدت 10 روز برگزار می شود. این بزرگداشت معمولا شامل سخنرانی، شعر خوانی، مراسم رقص سما و انواع برنامه های شاد و جذاب دیگر است. برای شرکت در بزرگداشت مشاهیر ایرانی در کشورهای همسایه یا بازدید از بهترین مناظر جهان میتوانید از خدمات مجموعه سفیران سفر حداکثر استفاده را داشته باشید.