اصفهان

بازارهای سنتی کاشان

بازارهای سنتی کاشان

بازارهای سنتی کاشان جاذبه های هنری بی بدیل از دوره صفویان بوده و بعنوان شناسنامه تاریخی، این شهر بر تارک تاریخ و تمدن ایران زمین می درخشد. بازارهای قدیمی و مدرن زیادی در سطح شهر کاشان وجود دارد اما در این میان نمی توان از عظمت و زیبایی بازار سنتی کاشان گذشت. بازاری که به سبب طراحی و معماری خاص بنا و نیز وجود حداقل 40 اثر تاریخی در خود همچون گنج هنری و تاریخی در قلب شهر کاشان می درخشد. کاشانی که جز اصالت هنر و فرهنگ اصیل ایرانی را نمی توان در چهره آن یافت. ما در این مقاله هموطنان گرامی را با جاذبه ای به نام بازارهای سنتی کاشان آشنا می کنیم و کارشناسان مجرب مجموعه سفیران سفر نیز به سوالات تخصصی شما پاسخ می دهند.

بازار سنتی کاشان از بازارهای زیبای این شهر

حقیقتا یکی از زیباترین آثار هنری و معماری موجود در شهر کاشان بازار سنتی این شهر می باشد که سبک معماری به کار رفته در خلق این اثر چشم هر بیننده ای را به خود جلب می کند. این بنای زیبا در سال 1355 به عنوان اثری ملی در لیست آثار ملی ایران به ثبت رسیده است. بازار مذکور از اواسط خیابانی به نام خیابان بابا افضل تا دروازه دولت کاشان امتداد دارد و شامل بناهای تاریخی مختلفی از قبیل تیمچه صباغ، تیمچه بخشی، تیمچه سید آقا، آب انبار بالا بازار، مسجد بالا بازار، حسینیه سوراخ ریسمان، کاروانسرای میر پنج، تیمچه امین الدوله و غیره می باشد. معروفترین و پربازدیدترین بخش از بازار نیز همان تیمچه امین الدوله با معماری خاص و منحصربفرد خود می باشد که نماهایی از این تیمچه را در تصاویر زیر مشاهده می کنید:

تیمچه امین الدوله در یزد

همچنین لازم است بدانید که هر یک از بخش های بازار سنتی کاشان به صنف خاصی مثل بزازها، شیرینی فروشان، کفش دوزها ، مسگرها، رنگرزها و غیره اختصاص دارد. همان طوری که در تصویر فوق نیز مشاهده گردید، بازار کاشان یک بازار مسقف با طول راسته 3 کیلومتری است. برای گردشگران و مسافران داخلی و خارجی نیز بازار کاشان به سبب وجود حداقل 40 اثر تاریخی جاذبه توریستی مهمی به شمار می رود و برای کاشانی ها نیز این بازار در حکم قلب شهر محسوب می شود.

بالا بازار از بازارهای سنتی کاشان

یکی از بازارهای سنتی کاشان که از شهرت خوبی در بین گردشگران برخوردار، بالا بازار می باشد که در واقع بخشی از بازار سنتی کاشان محسوب می شود. بر عکس بازار کاشان که در عصر صفویه احداث شده بالا بازار در دوره قاجار و به عنوان توسعه ای از بازار احداث شده است. در این بازار نیز صنف های مختلفی مشغول فعالیت تجاری خود هستند و از جمله این صنف ها می توان به فروش داروهای گیاهی، پارچه و چیت فروشی، خشکبار فروشی، فروش ظرف و ظروف، فروش آیینه و شمعدان، فرش فروشی و غیره اشاره کرد. بالا بازار راسته ای از بازار سنتی کاشان است که در کنار آن مسجد بالا بازار را می توان مشاهده کرد که در سال 1382 در لیست آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.

نمایی از بازارهای سنتی کاشان

تیمچه امین الدوله جزئی از بازارهای سنتی کاشان

همان طوری که در مطالب بالا نیز عنوان شد، بازار بزرگ کاشان از راسته ها و تیمچه های مختلفی تشکیل شده است و یکی از این تیمچه های زیبای بازار، تیمچه امین الدوله است که در اصطلاح به آن کاروانسرای امین الدوله هم گفته می شود. این اثر تاریخی با سبک معماری بسیار زیبا متعلق به دوره قاجار می باشد. تیمچه امین الدوله در سال 1353 به عنوان یک اثر ملی در لیست آثار ملی ایران به ثبت رسیده است. جالب است بدانید که تیمچه زیبای امین الدوله بین سال های 1280 الی 1284 توسط استاد علی مریم کاشانی طراحی و ساخته شده است.

تیمچه صباغ از بازارهای سنتی کاشان

تیمچه صباغ قسمتی از بازارهای سنتی کاشان

یکی از تیمچه هایی که معماری آن در بین بازارهای سنتی کاشان کاملا به چشم می آید، تیمچه صباغ نام دارد که گاها از آن به عنوان بازار حاجی سید حسین نیز یاد می شود. قدمت ساخت این تیمچه نیز به عصر حکومت قاجاریان می رسد. تیمچه صباغ در راسته بازار بزرگ کاشان درست پس از راسته رنگرزها قرار داشته و جالب اینکه در تاریخ 1382 نیز به عنوان یک اثر ملی به ثبت رسیده است. نمایی زیبا از تیمچه صباغ را در تصویر زیر مشاهده می کنید:

تیمچه صباغ قسمتی از بازارهای سنتی کاشان

تیمچه بخشی جزئی بازارهای سنتی کاشان

این تیمچه درست در مجاورت تیمچه امین الدوله قرار داشته و از آن به عنوان کاروانسرای بخشی هم یاد می شود. این تیمچه بنایی متعلق به عصر قاجاریه است که در حقیقت در راسته بازار سنتی کاشان احداث شده است. از آنجائی که پایه گذار اصلی آن شخصی به نام حسین بخشی است به این تیمچه بخشی می گویند. این تیمچه را نیز می توان به عنوان جزئی از بازارهای سنتی کاشان نامید که قسمتی از آن به صورت مسقف و قسمتی از آن نیز به صورت باز است . برای بازدید از جاذبه های دیدنی کاشان و تهیه بلیط میتوانید از سایت مجموعه سفیران سفر بهره مند شوید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *