آشنایی با همسایگان ایران می تواند برای دانشجویان، متقاضیان کار و یا برای سرمایه گذارانی که قصد انجام معامله با بازرگانان را دارند مفید باشد. این آشنایی از این نظر نیز مهم و حائز اهمیت است که عمده صادرات کشورمان نیز به مقصد همین کشورها صورت می گیرد. اگر به نقشه فعلی ایران نگاهی بیاندازیم مشاهده می کنیم که همسایگان ایران را می توان به صورت زیر دسته بندی کرد:
- همسایگان زمینی ایران
- همسایگان دریایی ایران
همسایه غربی و شمال غربی ایران عراق و ترکیه، همسایگان شمالی ایران آذربایجان و ارمنستان، همسایگان شرقی و شمال شرقی ایران نیز به ترتیب ترکمنستان، افغانستان و پاکستان می باشند که اینها جز همسایگان زمینی کشورمان بوده ولی روسیه، قزاقستان، کویت، عربستان، قطر، امارات، بحرین و عمان جز کشورهای همسایه دریایی ایران محسوب می شوند. گروه کارشناسان مجموعه سفیران سروش سعادت در این جستار شما را با همسایگان زمینی ایران آشنا می کنند.
آشنایی با عراق از همسایگان ایران
عراق موسوم به جمهوری عراق از کشورهای همسایه ایران در مرزهای غربی کشورمان می باشد. با وجود اینکه زبان رسمی اغلب مردم عراق عربی بوده و 98% مردم این کشور نیز پیرو دین اسلام هستند اما این کشور نیز همانند کشور ایران خواستگاه اقوام و طوائف مختلف شامل عرب، کرد، آشوری، ترکمن، ایزدی، ارمنی و غیره و نیز اقلیت های دینی مثل مسیحیت، یهودیت و غیره می باشد. شما در نمودار زیر می توانید با ترکیب و درصد پیروان ادیان مختلف در این کشور آشنا شوید:
این کشور به مرکزیت بغداد از 19 استان یا محافظه تشکیل شده است که همگی تابع حاکمیت متمرکز بغداد هستند. آمارها نشانگر آنست که مساحت کل کشور عراق حدود 437042 کیلومتر مربع و جمعیت آن هم به استناد سرشماری سال 2018 حدود 38433600 نفر می باشد. اگر بخواهیم اقتصاد این کشور را آنالیز کنیم باید بگوئیم که اقتصاد عراق به شدت در گرو فروش نفت بوده و به طور سنتی در حدود 95% از درآمدهای ارزی این کشور از همین راه درمی آید. بنابراین طبیعی است که سهم بخش های خدمات و کشاورزی در اقتصاد این کشور بسیار پایین باشد. اما نباید از حق گذشت که طی دو سال اخیر روند بیکاری در عراق کاهش و تثبیت شده و نمودار زیر نیز مبین همین واقعیت مهم می باشد.
آشنایی با کشورهای افغانستان و پاکستان
افغانستان و پاکستان دو کشور همسایه ایران بوده که در شرق کشورمان واقع شده اند. کشور افغانستان یا بهتر بگوئیم جمهوری افغانستان به مرکزیت شهر کابل بوده و اکثریت جمعیت آن را مسلمانان تشکیل می دهند ولی عده ای نیز مسیحی یا پیرو دین هندو نیز هستند. اقوام مختلفی به جز افغانستانیها نیز در این کشور ساکن هستند که از بین آنها می توان به هزاره ها، پشتون، ازبک ها، تاجیک ها اشاره کرد.
یکی از موانع و مسائل پیش روی توسعه افغانستان علاوه بر جنگ های داخلی و خارجی تحمیل شده بر این کشور، موقعیت جغرافیایی نامناسب این کشور می باشد که کوهستانی و بدون دسترسی به آبهای آزاد می باشد. جالب است بدانید که GDP این کشور در سال 2018 حدود 21.7$ بیلیون دلار بوده است اما با این حال، افغانستان هنوز هم جز کم توسعه ترین کشورهای جهان بشمار می رود. در نمودار زیر می توان با سهم هر یک از بخش های سه گانه اقتصاد این کشور در GDP آن آشنا شد:
اما کشور پاکستان به مرکزیت اسلام آباد که رسما با عنوان جمهوری اسلامی پاکستان نیز شناخته می شود با جمعیت 212.2 میلیون نفری خود پنجمین کشور پرجمعیت کل دنیا محسوب می شود. از همین منظر نیز پاکستان دومین کشور بزرگ مسلمان در جهان شناخته می شود. با اینکه پنجابی ها بزرگترین گروه نژادی پاکستان را تشکیل می دهند ولی انگلیسی و اردو جز زبان های رسمی پاکستان شمرده می شود. جالب است بدانید که دین غالب جمعیت پاکستان (96.28%) اسلام است. اقتصاد کشور پاکستان یک نوع اقتصاد مختلط بوده و بخش های مختلف آن از قرار ذیل است:
بخش اقتصادی | درصد در GDP |
کشاورزی | 20.95% |
صنعت | 20.3% |
خدمات | 58.8% |
آشنایی با ترکمنستان جز همسایگان ایران
ترکمنستان از جمله مللی است که با کشورمان ایران مرز مشترک زمینی داشته و دروازه ورود ایران به آسیای مرکزی تلقی می شود. این کشور به پایتختی عشق آباد با کشورمان ایران ریشه های نژادی، فرهنگی و تاریخی مشترکی دارد. مذهب اکثریت ترکمن ها (93.7%) اسلام بوده و زبان رسمی و اداری آنها نیز ترکمنی است. اقتصاد ترکمنستان بیشتر بر پایه استخراج و صادرات منابع نفت و گاز و نیز محصولات کشاورزی مثل گندم و پنبه می باشد. اما در این بین نباید از سهم بخش توریسم در توسعه اقتصادی این کشور غافل شد و در این راستا نیز دولت ترکمنستان دست به اقدامات مهم و تاثیر گذاری زده است.
آذریجان و ارمنستان از همسایگان ایران
این دو کشور در مرزهای شمالی ایران قرار داشته و علاوه بر اشتراکات فرهنگی و تاریخی با مردم ایران همچنین روابط اقتصادی پایداری با ایران دارند. اما دو کشور آذربایجان از جهات مختلفی متفاوت از هم و گاها متضاد هم هستند. مخصوصا اینکه مناقشه ارضی قره باغ نیز به این اختلافات دامن می زند. از یک طرف جمهوری آذربایجان کشوری مسلمان و با فرهنگی کاملا مشابه فرهنگ مردم ایران ولی از طرف دیگر کشور ارمنستان با یک فرهنگ و دینی تقریبا متفاوت از ایران قرار دارد.
آشنایی با ترکیه از همسایگان ایران
جمهوری ترکیه به مرکزیت آنکارا به دلیل ریشه های فرهنگی مشابه و یکسان با ایران از دیرباز مورد توجه مردمان هر دو کشور بوده است و از طرف دیگر هم اکنون این کشور به عنوان یکی از عمده ترین شرکای ایران هم به حساب می آید و این امر اهمیت آشنایی با ترکیه را بیش از پیش با اهمیت جلوه می کند. مساحت کل این کشور حدود 783356 کیلومتر مربع و جمعیت آن که اغلب از نژاد ترک می باشد، طبق آخرین برآورد سال 2019 حدود 83154997 میلیون نفر بوده است. ترکیه هم از نظر اقتصادی و هم از نظر سیاسی نقش تعیین کننده ای در منطقه و جهان داشته و به لحاظ میزان تولید ناخالص داخلی (GDP) نیز سیزدهمین کشور جهان شناخته می شود.
اقتصاد ترکیه از نوع اقتصاد بازار آزاد بوده و بیشتر نیز صادرات محور است. این کشور عضو سازمان ها و نهادهای مهم بین المللی بوده و در منطقه آسیا نیز جز مهره های اثرگذار محسوب می شود. بخش صنعت و خدمات جز بخش های مسلط و تاثیرگذار بر روی اقتصاد ترکیه است و در این میان نمی توان از نقش صنعت گردشگری در تولید ناخالص داخلی کشور ترکیه به سادگی رد شد. اما در ماه های اخیر به خاطر شیوع گسترده کرونا در این کشور و مناقشات با اتحادیه اروپایی، اقتصاد ترکیه نیز دچار تحولاتی شده و نمود آنرا می توان در افزایش نرخ بیکاری این کشور به صورت زیر مشاهده کرد:
وکلا و کارشناسان مجموعه سفیران سروش سعادت آماده ارائه خدمات تخصصی به شما عزیزان می باشند.