آرامگاه و موزه مولانا در قونیه ترکیه قرار دارد و مقصد بسیاری از عاشقان و طرفداران عارف و شاعر معروف ایرانی مولانا جلال الدین محمد بلخی است. در این مجموعه هم می توان از آرامگاه عارف بزرگ مولانا جلال الدین محمد بلخی دیدن کرد و هم از موزه آن که زمانی درگاه یا اقامتگاه دراویش چرخان بوده دیدن کرد. جالب است بدانید که قدمت ساخت خود آرامگاه مولانا به دوره سلجوقی می رسد ولی بخش های دیگر مثل سماخانه، مسجد، درگاه دروایش و غیره در دوره عثمانی ساخته شده است. مجموعه ای متشکل از بخش های مختلف که در محله عزیزیه منطقه کاراتای شهر گونیه یا به زبان ترکی کونیا قرار دارد. این مجموعه همه روزه از ساعت 9 صبح تا ساعت 4:40 دقیقه بعد از ظهر به روی علاقه مندان و بازدیدکنندگان باز است و امکان بازدید رایگان از آن برای همگان فراهم است. جذابیت های سفر به ترکیه 2024 را با دریافت خدمات مسافرتی و سیاحتی از سایت سفیران سفر چند برابر کنید.
درباره آرامگاه و موزه مولانا
آرامگاه و موزه مولانا در گونیه ترکیه قرار دارد. مجموعه ای که هم شامل آرامگاه و هم موزه است. آرامگاه این مجموعه که متعلق به جلال الدین محمد بلخی شاعر و عارف ایرانی است. منتها موزه این مجموعه در ابتداء اقامتگاه دروایش طریقت مولوی بود که بیشتر با عنوان دراویش چرخان معروف هستند. بعدا به دستور آتاتورک به موزه تبدیل شد. این آرامگاه با گنبد فیروزه ای و تک مناره ای که دارد یکی از نمادهای معروف شهر گونیه و از معروفترین جاذبه های این شهر محسوب می شود. پس اگر روزی راهتان به گونیه افتاد حتما از آرامگاه و موزه مولانا هم دیدن کنید.
آرامگاه مولانا اثری از یک معمار ایرانی!
سلطان علاء الدین کیقباد از سلاطین قدرتمند سلجوقی کسی بود که از مولانا دعوت کرد که به شهر قونیه سفر کند و باغ رز زیبایش را به عنوان مکان دفن پدر مولانا بهالدین ولد به مولانا هدیه کرد. سپس وقتی که خود مولانا نیز در تاریخ 17 دسامبر سال 1273 فوت کرد او هم در جوار پدرش دفن شد. بعدا شاگرد مولانا یعنی حسام الدین چلبی بر آن شد تا آرامگاهی برازنده استادش بر روی مزار مولانا بسازد. سازه ای با معماری سلجوقی که در سال 1274 میلادی با طراحی معمار ایرانی بدرالدین تبریزی ساخته شد و هزینه ساخت آن را هم گورجو خاتون همسر امیر سلجوقی سلیمان پروانه پرداخت کرد.
یک گنبد استوانه ای که با 4 ستون نگهداری می شد. این گنبد با کاشی های بسیار زیبایی به رنگ فیروزه ای پوشیده شد. تا سال 1854 بخش های دیگر از جمله مسجد سلیمیه و درگاه دروایش نیز به آرامگاه مولانا اضافه شد و سلیم اوغلو عبدلواحد نیز کنده کاری های چوبی و کلا دکوراسیون این مجموعه را با هنرمندی تمام به پایان رساند. نهایتا در تاریخ 6 آوریل سال 1926 میلادی به فرمان آتاتورک این آرامگاه به همراه درگاه یا خانه دراویش به موزه ای تبدیل شد و این موزه نیز در تاریخ 2 مارس سال 1927 رسما افتتاح شد. سپس در سال 1954 میلادی نیز رسما به موزه مولانا یا Mevlana Museum تغییر نام داد.
اهمیت بازدید از آرامگاه و موزه مولانا
کلا برای مسلمانان و غیرمسلمانان، دلیل اصلی آمدن به کونیا بازدید از آرامگاه مولانا جلال الدین محمد بلخی و نیز خانه سابق دروایش چرخان است. چرا که مولانا نه تنها برای مسلمانان بلکه برای غیرمسلمانان نیز چهره محبوب و شناخته شده ای است که با اشعار عارفانه اش توانسته است در دل همگان جای بگیرد. علاوه بر این برخی از گردشگران خارجی نیز آرامگاه و موزه مولانا را به واسطه خانه دروایش چرخان می شناسند.
بخش های دیدنی و جذاب آرامگاه و موزه مولانا
آرامگاه و موزه مولانا مجموعه ای بزرگ و تاریخی است که قدمت ساخت آن به عهد امپراطوری عثمانی می رسد. این مجموعه از بخش های مختلف تشکیل شده که شامل:
- دروازه اصلی یا به زبان ترکی دوریش کاپیسی: این دروازه به حیاط سنگفرش مرمری ختم می شود. آشپزخانه دراویش یا ماتباح و آرامگاه هورم پاشا که در دوره سلطان سلیمان ساخته شده در سمت راست قرار دارد و در سمت چپ نیز 17 حجره مخصوص دراویش وجود دارد که در طی پادشاهی سلطان مراد سوم بنا شده اند که هر کدامیک هم با گنبد کوچکی پوشیده شده است.
- تالار آیینی: که به سماخانه نیز معروف است و در طی دوره حاکمیت سلطان سلیمان باشکوه ساخته شده و همزمان با ساختش نیز یک مسجد کوچکی هم کنار آن بنا شد. در این تالار است که دروایش رقص سما را همراه با موسیقی عارفانه اجرا می کنند.
- سنگ تابوت مولانا: که در زیر یک گنبد فیروزه ای قرار دارد که این گنبد نمادی از شهر گونیه هم به حساب می آید. این سنگ قبر که آیاتی از قرآن کریم هم با آب طلا بر روی آن حکاکی شده هدیه ای از طرف سلطان عبدالحمید دوم هستند.
- آرامگاه: که ترک ها به آن توربه هم می گویند بخش از مجموعه آرامگاه و موزه مولانا به شمار می رود.
- مسجد: این مسجد کوچک حالا برای نمایش کلکسیونی از قرآن های قدیمی و نیز قالی های نمازخانه مورد استفاده قرار می گیرد.
رستوران ها و هتل های اطراف آرامگاه و موزه مولانا
در فاصله بسیار نزدیکی از آرامگاه و موزه مولانا رستوران ها و کافه های مختلفی وجود که شما در آنها می توانید غذا و یا نوشیدنی مورد علاقه اتان را سفرش دهید. از جمله نزدیکترین رستوران ها می توان به رستوران های زیر اشاره کرد:
- نزیه کونیا موتفاقی (در فاصله 0.03 مایلی)
- ناری گایرت ایزگارا سالونو (0.01 مایلی)
- رستوران سافران (0.02 مایلی)
- کونیا موتفاقی مئلانا (0.02 مایلی)
- رستوران سیفا (0.03 مایلی)
اما یکسری هتل های معمولی و نیز معدود هتل های چند درجه مجهز به امکانات مدرن نیز در اطراف آرامگاه و موزه مولانا وجود دارد که از آنجمله می توان به هتل های زیر اشاره نمود:
- هتل سینک (در فاصله 0.02 مایلی)
- هتل عارف (0.05 مایلی)
- مولانا سما اوتل کونیا (0.02 مایلی)
- بابلین بوتیک هتل (0.08 مایلی)
- هتل درگاه (0.06 مایلی)
شرایط بازدید از آرامگاه و موزه مولانا
یکی از جاذبه های دیدنی کشور ترکیه آرامگاه و موزه مولاناست که در شهر گونیه قرار دارد. این جاذبه توریستی همه روزه از ساعت 9 صبح تا 4:40 عصر به روی بازدیدکنندگان باز است و شما به صورت رایگانی می توانید از آن دیدن کنید. همان طوری که گفته شد، آرامگاه و موزه مولانا در شهر گونیه، منطقه کاراتای، محله عزیزیه، خیابان مولانا قرار دارد. بنابراین از هر نقطه ای از کشور ترکیه که هستید برای بازدید از آرامگاه و موزه مولانا بایستی به شهر گونیه سفر کنید. اما پس از اتمام بازدید از آرامگاه و موزه مولانا می توانید از دیگر جاذبه های نزدیک به آن هم دیدن کنید که در لیست زیر به برخی از آنها اشاره می شود:
- مسجد عزیزیه
- گالری سلجوک
- موزه فرش های کاروان
- هورماجی
- یوسف آقا کوتوفانسی و غیره
به منظور مشاوره و یا دریافت خدمات مسافرتی و توریستی برای سفر به ترکیه 2024 توصیه می شود با مشاورین ما در مجموعه سفیران سروش سعادت در ارتباط باشید.