آرامگاه خیام در نیشابور از بهترین جاذبه های توریستی نیشابور و خراسان محسوب می شود و نمونه ای کامل از سبک معماری کهن و امروزی ایران است. این بنای یادبود در 12 فروردین سال 1342 افتتاح شد. بنایی به طول 18 متر که بر روی مزار خیام خودنمایی می کند. طراح این بنا نیز استاد هوشنگ سیحون بوده که با قدرت تخیل خود بالاخره در سال 1341 توانست آرامگاهی زیبنده و در خور نام خیام را برای این شاعر بلند آوازه طراحی کند.
جالب است بدانید که این سازه بتنی به گونه ای هوشمندانه و جذاب طراحی شده است که یادآور چیره دستی و تخصص خیام هم در ریاضی، هم در نجوم و هم در شاعری باشد. مطمئنا با یکبار نگاه کردن به این بنا شما می توانید جزئیات گفته شده را در ذهنات تداعی کنید. اما علاوه بر بازدید از خود آرامگاه شما می توانید با جاذبه های دیگر آن شامل باغ تماشایی همراه با چشمه ها و درختان کاج سرسبز و نیز موزه تخصصی خیام نیز در اطراف این آرامگاه آشنا شوید. برای آشنایی بیشتر با سایر جاذبه های ایران و جهان حتما به مقالات دیگر ارائه شده در سایت مجموعه سفیران سروش سعادت مراجعه کنید.
درباره خیام و آرامگاه او در نیشابور
کمتر کسی را می توان در ایران پیدا کرد که خیام شاعر نامی و پر آوازه ایرانی را نشناسد و یا اطلاعی از آرامگام خیام در نیشابور نداشته باشد. چرا که ما ایرانیهای شعر و ادب دوست ارادت خاصی به شاعران نامدار کشورمان مثل خیام داریم. خیام یا بهتر بگوییم حکیم عمربن خیام نیشابوری ادیب و دانشمند فاضل قرن پنجم هجری بوده و همگان بیشتر از اینکه خیام را عالم یا دانشمندی برتر بدانند او را ادیب بلند آوازه ایرانی دانسته و بیشتر نیز با رباعیات حکیمانه اش او را می شناسند. خود خیام نیز به سال 1134 و یا 1123 در گذشت و پیکرش در قبرستان مرکزی حیره نیشابود بدون بنی یادبود ویژه ای دفن شد.
در واقع آرامگاه فعلی خیام نیشابوری بعدها در سال 1342 توسط معمار معروف هوشنگ سیحون طراحی و احداث شد. پس تا قبل از سال 1342 مزار خیام در شرایط نامساعدی قرار داشت به طوری که حتی اروپاییانی که برای زیارت قبر خیام به نیشابور می رفتند از وضعیت نامناسب این قبر گلایه می کردند. تا اینکه آرامگاهی که ما حالا شاهد آن هستیم در عصر پهلوی بر روی مزار این شاعر نامی طراحی و ساخته شد. این بنا همچنین در تاریخ 18 آذر سال 1354 نیز در لیست آثار ملی ایرن ثبت شده است. تصویری زیبا از آرامگاه خیام در نیشابور را در زیر ملاحظه می کنید:
تاریخچه احداث آرامگاه خیام در نیشابور
آرامگاه خیام نیشابوری بنای یادبود بسیار زیبایی بر روی مزار این شاعر نامدار ایرانی در شهر نیشابور می باشد. این آرامگاه سرانجام پس از کش و قوس های فراوان در 12 فروردین سال 1342 افتتاح شد. در واقع این اثر طرحی از معمار هوشنگ سیحون بوده است که کار ساخت آن را نیز در 6 شهریور سال 1341 به پایان رساند. آرامگاهی که سازه اش فلزی و بتنی بوده و در وسط باغ باصفایی در نزدیکی شهر نیشابور قرار دارد. اگر با دقت به طرح این آرامگاه نگاه کنید متوجه می شوید که آرامگاه خیام در نیشابور به نوعی برگرفته از تخصص او در شاعری، ریاضیات و اختر شناسی است:
همچنین این سازه بسیار شبیه خیمه است و این هم به نوعی یادآور حرفه پدری خیام می باشد. این آرامگاه طوری طراحی شده است که تلفیقی از هنر کهن و مدرن ایرانی را به بیننده نشان دهد. طول این آرامگاه در حدود 18 متر می باشد و در کتیبه های لوزی شکل و کاشی کاری شده آن نیز حدود 20 رباعی از خیام نیشابوری به خط نستعلیق توسط استاد مرتضی عبدالرسولی نگاشته شده و بر زیبایی بنا هر چه بیشتر افزوده است:
جاذبه های دیدنی اطراف آرامگاه خیام در نیشابور
یکی از جاذبه های دیدنی اطراف آرامگاه خیام نیشابوری باغ زیبا و با صفای نزدیک آن می باشد. این باغ دارای مساحتی در حدود 20 هزار متر مربع بوده بوده و طول بنای یادبود مشبک بر روی مزار خیام نیز در حدود 18 متر می باشد. همان طوری که در تصویر زیر هم مشاهده می شود، اطراف این آرامگاه نیز شامل فضای سبز وسیع همراه با کاج های بلند می باشد که دیدن چشم انداز آن خستگی را از تن آدمی می زداید:
از دیگر جاذبه های اطراف آرامگاه خیام در نیشابور می توان به موزه تخصصی خیام اشاره کرد که در تاریخ 28 اردیبهشت سال 1379 افتتاح شده است. این موزه نیز بیشتر به نمایش تجهیزات و لوازم علم نجوم اختصاص دارد. موزه ای که نمایشگاه دائمی آن از 4 بخش شامل بخش مربوط به ستاره شناس و نجوم، بخش مربوط به ظروف مفرغی، بخش مربوط به ظروف سفالین و بخش نسخ خطی قدیمی می باشد.
شرایط بازدید از آرامگاه خیام نیشابوری
واقعیت این است که فصل بهار یعنی فروردین و اردیبهشت بهترین تایم برای بازدید از آرامگاه خیام در نیشابور است. چرا که در این فصل از سال آب و هوای نیشابور در وضعیت بسیار مطلوبی قرار دارد. اما بدی مسافرت به نشابور در این فصل نیز شلوغی آن می باشد. اما این شلوغی هر چه باشد بدتر از تحمل گرمای تابستان و یا سرمای زمستان نیشابور نیست! آرامگاه از ساعت 8 صبح تا ساعت 20 عصر به روی متقاضیان باز است. برای دسترسی به آرامگاه خیام نیز بایستی خود را به میدان فضل نیشابوری، بلوار شهداء، باغ و آرامگاه خیام نیشابوری برسانید. ضمنا هزینه ورودی آرامگاه خیام از این قرار است:
- هزینه بلیط ورودی آرامگاه خیام برای ایرانیان: 2500 تومان
- هزینه بلیط ورودی آرامگاه خیام برای خارجیها: 15000 تومان
هموطنان عزیز می توانند ضمن پرسش سوالات خود درباب شرایط مسافرت های توریستی از کارشناسان مجرب مجموعه سفیران سروش سعادت همچنین می توانند از مشاوره های تخصصی این موسسه درباره انواع روش های اخذ اقامت اروپا نیز بهره مند شوند.