مسجد شاه فیصل پاکستان در زمره معروفترین مساجد این کشور و نیز یکی از لندمارک های برتر پاکستان محسوب می شود. این مسجد در شهر اسلام آباد پایتخت پاکستان واقع شده و در سال 1986 میلادی با هزینه ای در حدود 120 میلیون دلار ساخته شده است. در واقع همان طوری که از نام این مسجد نیز برمی آید، مسجد مذکور به فرمان شاه فیصل بن عبدو العزیز پادشاه عربستان تامین بودجه و ساخته شده و به مردم پاکستان نیز هدیه داده شده است.
مسجدی که توسط معمار سرشناس ترک ودات دالوکای طراحی شده است. از جمله جاذبه های منحصر بفرد این مسجد نیز همان طراحی داخلی و بیرونی آن می باشد. پلان این مسجد الهام گرفته شده از یک چادر بدوین صحرایی و مکعب کعبه است و در طراحی آن گنبد که به کارگیری آن در اغلب مساجد مسلمانان رایج است، پیش بینی نشده است. در ادامه همین مطالب با ما در سایت سفیران سفر همراه باشید تا با حقایق جالبی پیرامون این مسجد آشنا شوید.
بزرگترین مسجد پاکستان؛ مسجد شاه فیصل
مسجد فیصل Faisal Mosque بزرگترین مسجد در پاکستان واقع در شهر اسلام آباد است. مسجدی که در سال 1986 میلادی ساخته شده است. این مسجد ششمین مسجد بزرگ جهان و بزرگترین مسجد در منطقه جنوب آسیا محسوب می شود. مسجدی که نام خودش را از شاه فیصل ین عبدالعزیز پادشاه عربستان صعودی گرفه است. یعنی همان کسی که از این پروژه پشتیبانی و آن را حمایت مالی کرد. مسجدی که با ظاهر چادری شکل اش به نوعی سمبل و نماد شهر اسلام آباد نیز محسوب می شود. تصویر زیر نشانگر نمایی زیبا از این مسجد است:
جالب است از بدانید که این مسجد از سال 1986 تا سال 1993 میلادی نیز به عنوان بزرگترین مسجد در جهان شناخته می شد. از نظر موقعیت جغرافیایی نیز مسجد شاه فیصل پاکستان در منتها الیه شمالی خیابان فیصل پایین تر از تپه های مارگالا قرار دارد. همین موقعیت مکانی نشانگر اهمیت بالای این مسجد است که اجازه می دهد مسجد از مایل ها آنطرف تر هم دیده شود.
تاریخچه ساخت مسجد شاه فیصل پاکستان
در حقیقت جرقه ساخت مسجد شاه فیصل پاکستان در سال 1966 میلادی زده شد یعنی زمانی که پادشاه فیصل بن عبدالعزیز در جریان دیدار رسمی اش از پاکستان از ابتکار عمل دولت پاکستان برای ساخت یک مسجد ملی در اسلام آباد حمایت کرد. به تبع آن نیز در سال 1969 یک رقابت بین المللی برگزار شد که در جریان آن معمارانی از 17 کشور جهان طرح های خودشان را برای ساخت این مسجد ارائه کردند.
اما در این میان طرح برنده طرح معمار ترک ودات دالوکای بود. با طرح دالوکای، ساخت این مسجد در سال 1976 میلادی توسط انجمن ساخت و ساز ملی پاکستان و با حمایت ملی دولت عربستان صعودی شروع شد. پس از تکمیل پروژه ساخت این مسجد به سال 1986 میلادی نیز این مسجد همچنین میزبان دانشگاه اسلامی بین المللی شد و بدنبال آن خیلی ها به این طرح (مقیاس، فرم و اندازه اش) انتقاد کردند.
مشخصات دیگر مسجد شاه فیصل پاکستان
از دیگر اختصاصات مسجد شاه فیصل پاکستان که آن را از دیگر مساجد مسلمانان متمایز می کند، عدم وجود گنبد می باشد. مسجدی که بیشتر از هر چیزی نیز شبیه یک چادر است که همانند مساجد ترکیه ای از 4 منازه تشکیل شده که طول هر کدامیک از مناره ها نیز به 79 متر می رسد. جالب است این را هم بدانید که مسجد شاه فیصل مساحتی حدود 130000 متر مربع را پوشش داده و کاملا نیز بر چشم انداز شهر اسلام آباد مسلط است.
طراحی منحصر بفرد مسجد شاه فیصل پاکستان
همان طوری که در مطالب قبلی هم گفته شد، مسجد شاه فیصل توسط ودات دالوکای (معمار ترکیه ای) طراحی و ساخته شد. طرح این مسجد الهام گرفته شده از یک چادر بدوین صحرایی و مکعب کعبه است. در واقع اگر بخواهیم این مسجد را از لحاظ فنی تحلیل کنیم باید بگوییم که مسجد شاه فیصل پاکستان یک پوسته بتنی 8 ضلعی همراه با چهار مناره به پیروی از معماری ترک و ملهم از چادر بدوین بیابانی و کعبه مکعبی در مکه است. اما داخل تالار چادری شکل با مرمر سفید و موزاییک های منقش به خط هنرمند پاکستانی و نیز لوسترهای زیبا به سبک ترکی تزیین شده است.
همان طوری که در ابتداء نیز گفته شد، ساپورتر و حامی مالی این مسجد نیز پادشاه فیصل بن عبدالعزیز بود که با پرداخت مبلغ 120 میلیون دلار به ساخت این مسجد کمک کرد. کلا ظرفیت مسجد شاه فیصل پاکستان در حدود 10000 نفر است. از همین رو نیز گفاه می شود این مسجد ششمین مسجد بزرگ جهان به حساب می آید. همچنین این مسجد پذیرای قبر ضیاء الحق می باشد که مراسم تشیع جنازه اش در سال 1988 میلادی بزرگترین تشیع جنازه در کشور پاکستان بود.
شرایط بازدید از مسجد شاه فیصل پاکستان
همانگونه که در ابتدای مطالب نیز گفته شد، مسجد شاه فیصل در اسلام آباد (پایتخت کشور پاکستان) واقع شده است و بازدیدکنندگان جهت باازدید از این بنای مذهبی بسیار بزرگ بایستی به آدرس پاکستان، قلمرو پایتخت اسلام آباد، شهر اسلام آباد، E- 8، خیابان شاه فیصل سری بزنند. این مسجد همه روزه به روی مومنان و بازدیدکنندگان باز است و گردشگران با حفظ احکام و مقررات دینی می توانند از این مسجد دیدن کنند. در ضمن بازدید از مسجد شاه فیصل پاکستان رایگان است. به منظور آشنایی با لیست برترین جاذبه های گردشگری پاکستان با ما در مجموعه سفیران سروش سعادت همراه باشید.