در این مقاله با معرفی شهر تیمگاد در الجزایر با نمونه ای از یک شهر روم آشنا میشویم. در واقع تیمگاد یا تیمقاد در کوه های آئورس الجزایر می باشد. این شهر تاریخی که هم اکنون فقط خرابه هایی از آن باقی مانده توسط امپراطور روم تراجان در حدود سال 100 پیش از میلاد پایه گذاری شده است. جالب است بدانید که امپراطور تراجان پس از تکمیل ساختش، نام این شهر را جهت بزرگداشت مادرش مارسیا کولونی یا شهر مارسیا نامگذاری کرد.
شهری که در الجزایر فعلی واقع شده و در حدود 35 کیلومتری از شهر باتنا قرار دارد. هم اکنون از این شهر فقط خرابه هایی از دیوارها و ستون ها برجا مانده است. جالب است بدانید که با کمی پیاده روی در این شهر می توان طرح خیابان های شهری روم باستان یا همان طرح شبکه ای را مشاهده کرد. از دیگر نکات مهم در بازدید از تیمگاد این است که این شهر باستانی از سال 1982 در لیست میراث جهانی یونسکو به ثبت رسیده است. برای کسب اطلاعات بیشتر درباره کشور الجزایر و چگونگی سفر به این کشور توریستی و جذاب حتما با ما در مجموعه سفیران سفر در تماس باشید.
شهر تیمگاد؛ یادگاری از رومیان باستان در الجزایر!
یکی از بهترین جاذبه های تاریخی و از مناطق پربازدید کشور الجزایر می توان به تیمگاد Timgad اشاره کرد. شهری که میراثی از رومیان باستان بوده و قدمت آن به حدود سال 100 پیش از میلاد می رسد. نام کامل این شهر کولونیا مارسیانا اولپیا ترایانا می باشد. در واقع این شهر توسط تراجان (امپراطور معروف رومی) پایه گذاری شده و او نام مادرش مارسیا را بر روی این شهر گذاشت. هم اکنون از این شهر باستانی فقط خرابه ای باقی مانده و آن را نیز در قاب تصویر زیر مشاهده می کنید:
در واقع شهر تیمگاد در الجزایر یک جاذبه باستانی و شهر رومی نزدیک شهر امروزی تیمگاد در کوه های آئورس الجزایر می باشد. شواهد تاریخی نشانگر آن است که در عهد روم باستان از این شهر به عنوان کولونی رومی برای سربازان بازنشسته ارتش تراجان استفاده می شده است. همچنین این شهر بسان دژی در مقابل حملات بربرها عمل می کرد. عقیده بر این است که این شهر رومی سکنه ای بالغ بر 10000 نفر داشته و ترکیب جمعیتی آن از همه اقوام و نژادهایی بوده است که در قلمرو روم قرار داشته اند. متاسفانه این شهر پس از مهاجرت وندال ها در قرن پنجم و متعاقبا مهاجرت رومیان به قسمت های غربی امپراطوری روم دچار افول شد.
جالب تر اینکه در سال 535 میلادی ژنرال سلومون ژنرال بیزانسی به هنگام جنگ وندالی و اشغال تیمگاد، او این شهر را خالی از سکنه دید! بنابراین امپراطوری بیزانس برخی از فعالیت ها را در این شهر از نو فعال کرد و حتی قلعه ای در جنوب آن برپا کرد. اما نهایتا تهاجم اعراب در قرن هشتم میلادی ضربت آخر را به شهر تیمگاد وارد کرد و آنرا به خرابه ای تبدیل کرد!
طرح شبکه ای ساخت شهر تیمگاد در الجزایر
تیمگاد نیز همانند دیگر شهرهای روم باستان بوده و همگی این شهرها از مشخصات مشابهی برخوردارند. یکی از مشخصات اینگونه شهرهای باستانی طرح شبکه ای یا گرید پلان آنها در تقاط جاده های رومی مختلف می باشد. در قالب این طرح شهری، مرکز تجاری شهر سریعا رشد کرده و پس از ساختش نیز برای چند سال باقی می مانده است. برای طراحی و ساخت شهر باستانی تیمگاد از طرح شبکه ای بهره گرفته شده است. نکته مهم در اینباره رعایت نظم هندسی در طراحی خیابان ها و خانه های اطراف و نیز سنگ فرش بودن این خیابان هاست که از آن زمان تا به حال باقی مانده است.
جاذبه های دیدنی شهر تیمگاد الجزایر چیست؟
با وجود گذشت زمان بسیار طولانی از زمان احداث تیمگاد، اما هنوز خرابه های این شهر باستانی سخن های زیادی برای گفتن دارد. سخن هایی از زبان معابد و گرمابه ها، کتابخانه عمومی، فورومف بازارها، آمفی تئاتر، کلیسا و مجسمه های گوناگونی که هنوز هم مثل سندی بر تارک این شهر تاریخی می درخشند. بنابراین گردشگران خارجی در بازدید از شهر تیمگاد می توانند با جاذبه های زیر آشنا شده و آنها را از نزدیک بازدید کنند:
- طاق تراجان: اصولا نماد و سمبل شهر تیمگاد نیز طاق تراجان می باشد که در ورودی این شهر تاریخی هنوز هم پابرجاست.
- کتابخانه عمومی تیمگاد: جاذبه دیگری که در شهر تیمگاد می توان از نزدیک مشاهده کرد کتابخانه تیمگاد است که توسط جولیوس کوینتیانوس فلاویوس روگاتیانوس اهدا شده است. جالب است بدانید که دیوارهای این کتابخانه هنوز هم پابرجا است و به آسانی می توان تصور کرد که چگونه پاپیروس ها در اینجا آنهم در کنار مجسمه کینروا (الهه دانش) انبار می شده اند
- آمفی تئاتر: سکو های این بنا هنوز هم باقی است و شما در اینجا از مهندسی صوتی رومی ها انگشت به دهان می مانید چرا که بواسطه نحوه چیدن صندلی ها حتی می توان صدای کوچکترین نجواها را نیز شنید.
- گرمابه های تیمگاد: از دیگر جاذبه های دیدنی تیمگاد می باشد که زیر آنها سیستم گرمایشی جهت استحمام راحت افراد استفاده می شده است.
مجموعه سفیران سفر با آمادگی کامل و تجربه چندین ساله در خدمت هموطنان عزیزی است که امسال قصد انجام سفر توریستی را دارند.