آرامگاه اسماعیل سامانی در ازبکستان یکی از بناهای تاریخی و توریستی در این کشور می باشد که در شهر بخارا قرار دارد. این آرامگاه به صورت مربعی همراه با یک گنبد ساخته شده و قدمت ساخت آن نیز به قرن 10 میلادی بازمی گردد. بنایی که یکی از نمونه های جذابی از معماری اسلامی اولیه محسوب شده و به عنوان قدیمی ترین آرامگاه با سبک معماری آسیای مرکزی شناخته می شود. آرامگاه مذکور هم اکنون در لیست جاذبه های توریستی و دیدنی ازبکستان قرار دارد.
از جاذبه های اصلی این آرامگاه می توان به معماری آن اشاره کرد که از هر زاویه ای به آن نگریسته شود، بنا گویای معماری سبک ایرانی- اسلامی است. در این میان اغلب محققان بر این باور هستند که ساختار این بنا شبیه آتشگاه های زرتشتی به شکل مربعی چهار طاق می باشد. شاهد این مدعا نیز ادعای خود سامانیان است که خود را از دودمان ساسانیان می دانند. شما عزیزان به منظور اطلاع از برترین جاذبه های توریستی در آسیای میانه می توانید از مشاوره های ارائه شده توسط تیم مشاورین مجموعه سفیران سفر بهره گیرید.
آرامگاه اسماعیل سامانی؛ قدیمی ترین بنا در بخارا
ازبکستان به دلیل داشتن تاریخی مشترک با کشورمان ایران دارای بناهای تاریخی زیادی است که از دوره های مختلف برجا مانده است. یکی از این بناهای تاریخی آرامگاه اسماعیل سامانی Ismail Samanid Mausoleum می باشد که قدیمی ترین بنا در بخارا می باشد. عقیده بر این است که این آرامگاه یک قبر خانوادگی متعلق به خاندان سامانی است که از سال 819 تا 1005 میلادی بر قلمرو شرقی ایران حکومت می کردند. این آرامگاه به نام اسماعیل سامانی حاکم بسیار معروف خاندان سامانی است که توسط وزیر سلجوقی قرن 11 نظام الملک به عنوان مدل خوب حکمرانی مورد تحسین قرار گرفته است. نمایی از آرامگاه مذکور در مرکز شهر بخارا را مشاهده می کنید:
این آرامگاه هم از جنبه تاریخی و هم از نظر معماری اهمیت زیادی دارد. آرامگاه اسماعیل سامانی به این دلیل از نظر تاریخی مهم است که نشان دهنده حاکمیت مقتدرانه امرای سامانی در این قلمرو آنهم در زمان خلافت عباسی می باشد. این آرامگاه از نظر معماری نیز به این دلیل اهمیت دارد که اسلوب معماری آن منطبق با معماری آتشگاه های زرتشتی زمان ساسانیان است چرا که در آن زمان سازندگان این آرامگاه فاقد شیوه های استانداردی برای طراحی آرامگاه ها در چارچوب اسلامی بوده اند. نماهایی زیبا از آرامگاه اسماعیل سامانی را در زیر مشاهده می کنید:
تاریخچه ساخت آرامگاه اسماعیل سامانی در ازبکستان
در طی قرن دهم پایتخت سامانیان بخارا مرکز سیاسی، تجاری و فرهنگی کل منطقه محسوب می شد. بنابراین در برهه ای از تاریخ ایران شامل ازبکستان این شهر به عنوان پایتخت ایران محسوب می شد. به همین دلیل نیز آرامگاه این خاندان نیز در شهر بخارا ساخته شد. در این میان عقیده بر این است که آرامگاه مذکور برای تاکید بر قدرت خاندان سامانی و ربط دادن تاریخ این خاندان با پایتخت جدید التاسیس ساخته شده است. اما درباره تاریخ ساخت این موزه بین محققان اختلاف نظر وجود دارد.
برخی از مورخان ساخت این آرامگاه را به دوره حاکمیت اسماعیل سامانی برخی دیگر آن را به احمد پدر اسماعیل و دیگر مورخان ساخت آن را به دوره حاکمیت پسر ارشد اسماعیل یعنی نصر دوم نسبت می دهند. مجددا تصویری از آرامگاه اسماعیل سامانی را در زیر ملاحظه می کنید:
معماری آرامگاه اسماعیل سامانی در ازبکستان
در واقع این بنا نشانگر دوره جدیدی از توسعه معماری آسیای میانه و ایران می باشد که پس از فتح منطقه توسط اعراب از نو احیاء شد. اما چون در آن زمان سبک مشخصی برای طراحی و ساخت آرامگاه های تاریخی وجود نداشت به همین دلیل معماران بنای مذکور را به سبک آتشگاه های زرتشتی دوره ساسانیان بنا کردند که با عنوان چهار طاق معروف است. شکل این بنا به صورت مکعبی همانند بنای کعبه در عربستان سعودی است اما پایه های گوشه ای شبه قلعه ای آن برگرفته از سنت های سغدی آسیای مرکزی است. در تصویر زیر می توان جزئیات داخلی این بنا را همراه با گوشه تاق های آن مشاهده کرد:
در تصویر زیر نیز می توان نمای بیرونی آرامگاه را همراه با طاق های نوک تیز و سه گوش ها مشاهده کرد:
شرایط ویزای توریستی ازبکستان در سال 2023
طبق قوانین کشور ازبکستان، ورود اتباع خارجی به این کشور منوط به اخذ ویزای ورود یا همان ویزای توریستی ازبکستان می باشد. دولت ازبکستان نیز از دو طریق درخواست آنلاین یا همان روش E-Visa و مراجعه حضوری به سفارت این کشور برای متقاضیان ویزای توریستی صادر می کند. در این میان فقط شهروندان حدود 50 کشور از جمله هموطنان ایرانی می توانند ویزای توریستی ازبکستان را به صورت آنلاین درخواست دهند. از مهمترین مزیت این روش درخواست نیز این است که شما eVisa ازبکستان را در ایمیل خودتان فقط در عرض 3 روز پس از تحویل درخواستتان اخذ می کنید. از دیگر شرایط ویزای توریستی ازبکستان در سال 2023 می توان به موارد مهم زیر اشاره کرد:
بنابراین دارندگان eVisa ازبکستان می توانند از ویزای الکترونیک خود برای ورود به این کشور از طریق هر فرودگاه و یا حتی مرزهای زمینی استفاده کنند. نکته مهم دیگر درباره این ویزا مدت اعتبار آن می باشد که غالبا از زمان صدور ویزا به مدت ماکسیمم 90 روز معتبر است. اما مهلت اقامت در ازبکستان با این ویزا نهایتا تا 30 روز می باشد. شما عزیزان همچنین از طریق دریافت مشاوره های تخصصی از مجموعه سفیران سفر می توانید در جریان اخذ ویزای شنگن، ویزای توریستی آمریکا و نیز ویزای توریستی کانادا قرار گیرید.